Istanbul'da Büyük Tarim Bulusmasi

Istanbul’da gerçeklestirilecek, 8. Türk-Arap Gida ve Gida Teknolojileri Fuari, Arap yatirimcilarla Türk is insanlarini bulusturacak. Küresel gida krizi riski karsisinda Türkiye ve Arap ülkelerinin, bu alandaki karsilikli ticaret hacminin artmasinin da gündemde olacagi fuar hakkinda konusan TÜRAP Genel Baskani Sabuhi Attar, Arap ve Körfez ülkelerine Türkiye’de yerlerini almalari konusunda çagrida bulundu.

Istanbul'da Büyük Tarim Bulusmasi
Türk ve Arap sirketleri arasindaki ticari iliskilerin güçlenmesi ve gelismesi hedefiyle çalismalarini yürüten Türk ve Arap Ülkeleri Isbirligi Dernegi (TÜRAP), “Türk-Arap Gida ve Gida Teknolojiler Fuari’nda, Arap ve Türki cumhuriyetlerden is insanlarini agirlamaya hazirlaniyor. Türkiye gida ve tarim sektöründeki üreticileri Arap yatirimcilari ile bulusturacak fuar, 22-23 Haziran tarihlerinde Bahçelievler’de bir otelde, bin 500 is insani ile 200’den fazla Türk firmasini bir araya getirecek. Türkiye ile Arap ülkeleri arasindaki ticaret hacminin büyümesi için yeni firsatlar sunacak fuar, Rusya-Ukrayna savasinin ardindan küresel gida krizine karsi is birligini de tesvik edecek.

Fuar çerçevesinde, gida ve tarim sektöründeki yatirimlarin Türkiye’de yapilmasi ve Türkiye’yi bir “yatirim üssü” olarak konumlamak da ana hedefler arasinda yer aliyor. Körfez ve Türki Cumhuriyetlere rehberlik eden TÜRAP’in destegiyle gerçeklesecek fuar, yasanmasi beklenen gida krizi öncesi olmasi açisindan büyük önem tasiyor.

“Türkiye lojistik merkez”

Türk-Arap Ülkeleri Isbirligi Dernegi (TÜRAP) Genel Baskani Sabuhi Attar, Arap ve Körfez ülkelerinin Türk firmalariyla hem karsilikli ticaret hem de yatirim konularinda is birligi yapilmasinin önemine dikkat çekti. Rusya-Ukrayna savasi nedeniyle gida krizine dikkat çeken Attar, “Yakin zamanda tarim ve gida konusunda dünyada depremler yasanacak. Bu süreçte Arap ve bilhassa Körfez ülkeleri için gida güvenligi daha da önem kazanacak. Türkiye, hem istikrar hem de stratejik olarak önemli bir lojistik merkezi durumunda. Bu özellikleriyle Türkiye’de yatirim yapan is insanlarinin bu zorlu dönemde daha kolay çikacagina inaniyorum. Bugün dünyanin yasadigi konteyner sikintisi da üretilen mallarin ulasiminda lojistigin ne kadar hayati oldugunu gösterdi. Türkiye de önemli bir lojistik merkezi ve Arap is adamlari, hem ticareti hem yatirimlarini Türkiye’de yapmaktan büyük istifade saglayacaklar” dedi.



Organik üretim bir firsat

“Arap ve Körfez ülkelerinde 100 milyar dolarlik bir gida ve tarim pazari ile 350 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz” diyerek, sözlerine devam eden Sabuhi Attar, “Türkiye’de üretilen ürünler hem kaliteli, hem de helal. Bu sebeple Arap ülkeleri için bu topraklarda yetismis ürünler çok uygun. Ayrica Türkiye’de alinan her ürünün tadi ve lezzeti var ve çogu ürün halen organik. Organik üretim de Arap yatirimci için önemli bir firsat barindiriyor” ifadelerini kullandi.

Türkiye’nin iklimi ve tarima elverisli topraklariyla Arap ve Körfez’den is insanlari için tarimsal üretim yatirimi konusunda firsat sundugunu vurgulayan Attar, “Yakin zamanda su savaslari riski görüyoruz ve bu tarimsal üretime büyük zarar verecek. Türkiye ise tarim yapacak su kaynaklarina sahip bir ülke. Arap ve Körfez ülkelerine, gida güvenligi amaciyla acilen Türkiye’de yerlerini almalari ve çalismalara baslamalari konusunda çagrida bulunuyoruz” diye konustu.



“Türkiye güvenli liman”

Attar, Arap ülkelerinin gida ithalat oraninin yüzde 80 düzeyinde oldugunu, ithalatin büyük oranda Rusya ve Ukrayna’dan yapildigi için savastan sonra Arap ülkelerinde dengenin bozuldugunu kaydetti.

Bu konuda Türkiye’nin önemine de dikkat çeken Attar, “Türkiye yatirimcilar için güvenli liman. Temmuz ayinda gida konusunda depremler bekliyoruz bu nedenle Arap ve Körfez ülkeleri için en yakin, en güzel, en güvenli ve en istikrarli pazar Türkiye. Hep beraber hem Türkiye’nin teknolojisinden istifade edelim, hem de iklim sartlarinin, suyun ve topragin verimliligini kullanalim. Beraber proje üreterek dünyanin gida eksiligini tamamlayalim” dedi.

Kaynak: İHA