Ekonomist Furkan Albayrak Açiklamasi 'Türkiye'de Issizlik Oldugunu Düsünmüyorum'

Türkiye’de artan issizlik verileri ile ilgili açiklama yapan Ekonomist Furkan Albayrak Türkiye’de issizlik olmadigini, bunun piyasalardaki arza karsi issiz, yeni mezun ve mavi yakalilarin talep yetersizligi oldugunu düsündügünü belirtti.

Ekonomist Furkan Albayrak Açiklamasi 'Türkiye'de Issizlik Oldugunu Düsünmüyorum'


Türkiye’de issizlik verilerinin açiklanmasinin ardindan Ekonomist Furkan Albayrak konu hakkinda degerlendirmelerde bulundu. Albayrak Türkiye’de issizlik olmadigini, yeni mezun ve mavi yakalilarin talep yetersizligi oldugunu düsündügünü belirtti.



“Su an ülkemizde issizlik oldugunu düsünmüyorum”

Furkan Albayrak, “Su an ülkemizde issizlik oldugunu gerek beyaz yaka, mavi yaka anlaminda issizlik oldugunu düsünmüyorum. Sadece piyasalardaki arza karsi issiz yeni mezun ya da mavi yakalilarin talep yetersizligi oldugunu görüyorum. Bununla ilgili devletin istihdama sagladigi çesitli tesvikler var. Yeni isçi alirsaniz devletin SSK’sinda ciddi indirimler sagladigi tesvikler mevcut. Ayrica yilbasinda yeni asgari ücrete uygulanan asgari ücretin gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutulmasi piyasalari hareketlendirdi” dedi.



“Yeni mezunlarin bir yerde müdür veya sef gibi pozisyonlarda is bulma beklentisi var”

Yeni üniversite mezunlarinin yüksek maas talebi oldugunu belirten Albayrak, “Tabii bunlarin olumsuz yanlari da var, yeni mezun arkadaslarin degisen demografik yapiyla birlikte mezun olur olmaz bir yerde müdür, müdür yardimcisi ve sef gibi pozisyonlarda yüksek maaslarda is bulacagiz gibi beklentileri var. Maalesef hepimiz üniversite mezunu olduk. Hayat bu sekilde her seyi size vermiyor. Bununla birlikte, Avrupa Birligi uyum yasalari ile birlikte ülkemize gelen issizlik sigortasi çalismayan personele belli gün karsiliginda issizlik sigorta primi ödenmisse, 10 ay 12 ay boyunca devletten çalismadan para alabiliyor. Bu da bizim ülkemiz için maalesef olumsuz bir uygulama” seklinde konustu.

Kaynak: İHA