Maymun Çiçegi Hastaligina Umut Isigi Zonguldak'tan Geldi

Ilk kez 1970 yilinda Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kaydedilen, ancak son günlerde tüm dünyanin yeni bir salgin olarak nitelendirdigi maymun çiçegi hastaligina dair Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde gerçeklestirilen çalismalar umut isigi oldu.

Covid-19 pandemisinde sona yaklasildiginin düsünüldügü bu günlerde hizla yayilma özelligi gösteren maymun çiçegi hastaligi pek çok ülkede görülmeye basladi.

Tüm dünyanin henüz salgin boyutuna ulasmadan çözüm arayisina girdigi hastaliga iliskin Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Kimya Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Zuhal Gerçek ve yüksek lisans ögrencisi Suray Jumamyradova, yeni aktif maddeler sentezleyerek önemli bir çalismaya imza atti.

Medipol Üniversitesi doktora ögrencisi Mesut Sentürk tarafindan gerçeklestirilen Docking çalismalari sonucunda da yeni moleküllerin FDA onayli ilaç olan Cidofovir kadar etkili oldugu kanitlandi. Akademisyenlerimizin yapmis oldugu çalisma European Journal of Advanced Chemistry Research isimli uluslararasi dergide yayinlandi.
Kaynak: İHA