Bakan Yardimcisi Kaymakci Açiklamasi 'AB'nin Yapmis Oldugu Kesintilere Son Vermesi Gerekiyor'

Disisleri Bakan Yardimcisi ve Avrupa Birligi (AB) Baskani Büyükelçi Faruk Kaymakci, “Türkiye’nin iklimi Avrupa’nin iklimi. Türkiye’nin ormanlari, nehirleri Avrupa ile baglantili. Bizim bu konuda birlikte çalismaya devam etmemiz gerekiyor ve AB’nin yapmis oldugu kesintileri artik bir son vermesi ve Türkiye ile çok daha yakin is birligi içerisinde olmasi önemli” dedi.

Bakan Yardimcisi Kaymakci Açiklamasi 'AB'nin Yapmis Oldugu Kesintilere Son Vermesi Gerekiyor'
“Türkiye’de Iklim Degisikliginden Kaynaklanan Afet Risklerinin Azaltilmasi ve Uyum Konusunda AFAD’in Kapasitesinin Artirilmasi Teknik Destek Projesi” tanitim toplantisi, Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Baskanligi Konferans Salonu’nda gerçeklesti. Proje hakkinda sunumlarin yapilmasiyla baslanan toplantida Disisleri Bakan Yardimcisi ve Avrupa Birligi (AB) Baskani Büyükelçi Faruk Kaymakci, AFAD Baskani Yunus Sezer ve AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut konustu.

Türkiye’nin aday ülke olarak yeterli teknolojiye ve kaynaga ulasmasinin önemli oldugunu söyleyen Bakan Yardimcisi Kaymakci, “Sivil koruma alaninda AB’ye aday bir ülke olarak AB ile çok yakin çalismak durumundayiz. Iklim degisikligine karsi AB’nin ortaya koymus oldugu yesil mutabakati Türkiye yakindan takip ediyor. Bunun içerisinde de sivil koruma var. Çalismalarimizi hep birlikte sürdürmek durumundayiz. Yesil dönüsüm süresinde aday ülke olarak yeterli teknolojiye, kaynaga da ulasmamiz önemli. Eger iklim degisikliginden bahsediyorsak sadece Türkiye’ye özgü bir durum degil” dedi.



“AB’nin yapmis oldugu kesintilere son vermesi önemli”

Avrupa Birligi’nin kendi üyesi ülkelere sagladigi imkanlari Türkiye’ye saglamasinin önemli oldugunu kaydeden Kaymakci, afetler karsisinda risk yönetimini öncelikli bir konu olarak aktardi. Kaymakci, sunlari söyledi:

“Türkiye’nin iklimi Avrupa’nin iklimi. Türkiye’nin ormanlari, nehirleri Avrupa ile baglantili. Bizim bu konuda birlikte çalismaya devam etmemiz gerekiyor ve AB’nin yapmis oldugu kesintileri artik bir son vermesi ve Türkiye ile çok daha yakin is birligi içerisinde olmasi önemli. Buna benzer projelerin Türkiye’nin AB üyelik sürecini hizlandiracagina inaniyoruz. Bizim amacimiz sadece AB’den bir iki milyon fon almak degil ama Avrupa’nin ortak sorunlarina Türkiye ile birlikte ortak çözümler üretmek, dogru çözümler üretmek ve diger Avrupa ülkeleriyle birlikte çalismak, kaynagimizi en etkin sekilde tüm Avrupa kitasi için kullanmak amacimiz.”

“Büyük orman yanginlariyla karsi karsiya kaliyoruz”

Dünya genelinde 1,7 milyar insanin iklim ve meteorolojik afetlerle karsi karsiya kaldigini anlatan AFAD Baskani Sezer, Türkiye olarak çok sik karsilasilmayan afet türlerini görmeye basladiklarini vurgulayarak, “Geçmis yillarda, ülkemizde meteorolojik afet olarak genellikle sellere tanik olurduk. Son yillarda hortum, toz tasinimi, Ege’de tropik firtina gibi olaylarin sikligi ve siddetinin artmis oldugunu görüyoruz. Ayni zamanda büyük orman yanginlariyla karsi karsiya kaliyoruz. Geçtigimiz yil 16 gün içerisinde 54 ilimizde 299 orman yangini meydana geldi. Akdeniz tarafinda orman yanginlariyla mücadele ederken Karadeniz bölgesinde de taskin ve sellerle yogun bir mücadele gerçeklestirdik” ifadelerine yer verdi.

“TARAP’i tamamlamak üzereyiz”

Türkiye Afet Risk Azaltma Plani’ni (TARAP) tamamlamak üzere olduklarini açiklayan Sezer, “Ülke çapinda risk azaltmayi sistematiklestiren Türkiye Afet Risk Azaltma Plani’ni (TARAP) tamamlamak üzereyiz. TARAP’in yereldeki yansimasi olan Il Afet Risk Azaltma Planlari’ni da 81 ilimizde 2021 yili itibariyle tamamladik ve uygulamaya aldik” diye konustu.



“Iklim Degisikligi Afet Yönetim Projesi IDAY’i hayata geçiriyoruz”

222 Afet ve Tatbikat Yili çerçevesinde tatbikat hedeflerinin 54 bin 302 oldugunu, bunun birçogunu gerçeklestirdiklerini belirten AFAD Baskani Sezer, yil sonunda ‘Büyük Türkiye Tatbikat Yili’na hazirlik yaptiklarini kaydederek söyle devam etti:

“Iklim Degisikliginde Afet Yönetimi konulu aktardigim projelerimiz disinda çok önemli bir projeye daha basliyoruz. Iklim Degisikligi Afet Yönetimi projesi, kisa adiyla IDAY’I hayata geçiriyoruz. IDAY, Türkiye için bir ilk olma niteligi tasiyor. IDAY ile iklim degisikliginin neden oldugu afetleri belirleme metodolojisi çalisacagiz. Böylece potansiyel tehlike ve riskleri belirleme imkanimiz oluyor.”
Kaynak: İHA