Menderes Çifti, Aydin Enginarina Deger Katti,

Türkiye’nin en yogun enginar üretiminin yapildigi Aydin’in Efeler ilçesine bagli Gölhisar Mahallesi’nde enginar üretimi siradan çiftçilerin bir ugrasi degil diplomali mühendislerin isi oldu. Üniversite egitimini Uluslararasi Iliskiler ve Dis Ticaret üzerine tamamlayan Mürside Menderes ile esi Bilgisayar Mühendisi Cafer Menderes devlet memurlugundan vazgeçip enginar tarlalarinda mesai yapmaya basladilar.

Menderes Çifti, Aydin Enginarina Deger Katti,
Esi Cafer Menderes ve kardesi Ahmet Çelik ile birlikte Aydin enginarina deger katan Mürside Menderes bir yandan enginar üretimi yaparken diger yandan da Aydin enginarini basta Türkiye olmak üzere tüm dünyaya tanitiyor. Kurdugu e-ticaret sistemi ile enginarla birlikte adeta sifa dagitan Mürside Menderes çevresine de örnek oluyor.

Agustos sonundan Eylül ortalarina kadar dikilen enginarlardan ’Sakiz enginari’ Kasim ve Aralik aylarinda, ’Bayrampasa enginari’ ise bahar mevsiminde hasat ediliyor. Karaciger dostu olarak bilinen enginarin hasat dönemine girilmesi ile birlikte yemyesil enginar bahçelerinde hummali çalismalara baslandi. Enginar tarlalarinda ter döken Uluslararasi Iliskiler ve Dis Ticaret mezunu Mürside Menderes, enginar sevdasi ile diger üreticilerden ayriliyor. Çok sevdigi enginar ugruna devlet memurlugundan vazgeçerek bilgisayar mühendisi esi Cafer Menderes ile enginar üreticisi erkek kardesi Ahmet Çelik ile üretim yapan Mürside Menderes kurduklari e-ticaret sistemi ile sosyal medya üzerinden Aydin enginarini Tüm Türkiye’ye gönderiyor.

“5 bin hektarin üzerinde enginar ekimi yapiliyor”

Sabah saatlerinde enginar isçileri ile birlikte tarlaya gelerek özenle enginarlari toplayan Mürside Menderes, “Aydin’in Efeler ilçesi Gölhisar Mahallesi’nde yaklasik 5 bin hektarin üzerinde enginar ekimi yapiliyor. Bu mahallenin neredeyse tamami geçimini enginardan sagliyor. Babam da uzun süre enginar üreticiligi yapti. Erkek kardesim de bu isi babamdan devralarak enginar üretimi yapiyor. Hep enginar ile iç içeydim ve yillardir severek tüketiyorum. Üniversite ögrenimimin ardindan devlet memurluguna basladim. Ancak bu is her zaman aklimdaydi ve sevdigim, bildigim isi yapmak için harekete geçtim. Çalistigim kurumdan ücretsiz izin alarak bu ise basladim. Sag olsun esim de bana çok büyük destek oluyor. Hasat dönemlerinde sabahin erken saatlerinde tarlaya gelerek enginarlari topluyoruz. Sonra bu enginarlar isletmemize gidiyor. Orada da soyularak çanagini çikartiyoruz. Çanak enginar olarak hazirliyoruz” dedi.



E-ticaret üzerinden Türkiye’ye yayiliyor

Özenle hazirlanan enginarlari kurduklari e-ticaret sistemi üzerinden kurduklari ‘Aydin Yöresel Ürünler’ isimli sosyal medya hesabindan vatandaslarla bulusturduklarini belirten Menderes, “Kamu kurumda çalisiyorken, enginar sevdasina isimize elveda dedik. Esim bilgisayar mühendisi kardesim de üretici. Kardesim üreticiligi, ben pazarlamaciligini esim de teknik olarak alt yapiyi olusturan bilgisayar mühendisi olarak üçümüz el ele vererek e-ticarete basladik. Enginarlarimizin internet üzerinden satisini gerçeklestiriyoruz. Talep eden restoranlara, marketlere de gönderiyoruz. Bunun yaninda toptan satis da yapiyoruz” diye konustu.



"Tarladan gelen enginarlar usta eller tarafindan soyuluyor"

Enginarlarin tarladan toplandiktan sonra isletmeye getirildigini ve burada da soyularak çanaklarinin çikartildigini belirten Menderes, “Enginarlar tarladan toplanarak isletmemize geliyor. Burada da usta eller tarafindan soyularak çanaklari çikartiliyor. Sonrasinda da içleri çikartilarak sevkiyata hazir hale getiriliyor. Talebe göre 15, 30 ve 50’lik olmak üzere bidonlarin içerisine koyuyoruz. Limon ve tuz bulunan özel suyu da bidonun içerisine koyuyoruz. Son olarak da hazirladigimiz enginarlari Türkiye’nin 81 iline kargo yolu ile gönderiyoruz” ifadelerini kullandi.

“Uzmanlar haftada 2 kez tüketilmesini öneriyorlar”

Enginarin insan sagligina faydali oldugunu ve uzmanlar tarafindan haftada 2 kez tüketilmesinin tavsiye edildigini belirten Menderes, “Enginarin karaciger dostu oldugunu bilmeyen kalmadi. Uzmanlar da özellikle insan sagligina yararli olan enginarin haftada en az 2 kez tüketilmesini öneriyorlar. Bu sebze tam bir sifa deposu” dedi.



“Enginar etten daha degerli bir ürün”

Enginarin etten daha degeli bir ürün oldugunu ifade eden enginar üreticisi Ahmet Çelik ise sunlari söyledi; “Yaklasik 15 yildir enginar üreticisiyiz. Kendi arazilerimizin yani sira kiraladigimiz arazilerde de enginar yetistiriyoruz. Bu isi babamizdan devraldik ve gittigi yere kadar da götürecegiz. Üretimde sikinti yasiyoruz, ama biz durmayacagiz ve üretmeye devam edecegiz. Enginar yildan yila adini daha da duyurarak pazarini genisletiyor. Bana kalirsa enginar etten daha degerli bir ürün. Lezzet olarak da bu sebzenin üzerinde tat tanimam. Bu sebzenin artik gidadan ziyade saglik açisindan da degeri de büyük. Karacigere çok faydasi var. Enginar, saglik ve sifa kaynagi.”
Kaynak: İHA