Baskan Altay Açiklamasi 'Konya'nin Üretimini Sürdürmesi Dünya Adina Önemli Bir Sorumluluk'

Konya Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen “Küresel Tarim Forumu” Türkiye’den ve dünyanin farkli ülkelerinden akademisyenleri ve yerel yöneticileri bir araya getiriyor. “Degisen Iklim Dönüsen Tarim” oturumunda konusan Uluslararasi Tarim Sehirleri Birligi Baskani ve Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Konya’nin sadece kendisi için üreten bir sehir olmadigini; özellikle tarimsal ve hayvansal üretimin birçok alaninda Türkiye’de en çok üretimi yapan sehir oldugunu belirterek, “Bu manada Konya’nin tarimsal ve hayvansal üretimini devam ettirmesi sadece sehrimiz adina degil; ülkemiz ve dünya adina da önemli bir sorumluluk” dedi.

Baskan Altay Açiklamasi 'Konya'nin Üretimini Sürdürmesi Dünya Adina Önemli Bir Sorumluluk'
Konya Büyüksehir Belediyesi’nin ev sahipliginde Birlesmis Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Dogu ve Bati Asya Bölge Teskilati (UCLG-MEWA) Genel Kurulu ve Uluslararasi Tarim Sehirleri Birligi (AGRICITIES) Genel Kurulu ile birlikte “Küresel Tarim Forumu” gerçeklestiriliyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Siyasal Bilgiler Fakültesi Ögretim Üyesi Doç. Dr. Cüneyt Özsahin’in moderatörlügünde gerçeklestirilen forumun “Degisen Iklim Dönüsen Tarim” oturumuna Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Sanliurfa Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül, Kamerun Maroua Belediye Baskani Dr. Sali Babani, Beykoz Belediye Baskani Murat Aydin ile Çöllesme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardimcisi Emin Karaman da katildi.

Oturumda konusan Uluslararasi Tarim Sehirleri Birligi Baskani ve Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay, Konya’nin sadece kendisi için üreten bir sehir olmadigini; özellikle tarimsal ve hayvansal üretimin birçok alaninda Türkiye’de en çok üretimi yapan sehir oldugunu belirtti.

Baskan Altay, “Bu manada Konya’nin tarimsal ve hayvansal üretimini devam ettirmek sadece sehrimiz adina degil; ülkemiz ve dünya adina da önemli bir sorumluluk. Pandemi döneminde gördük ki, sinirlarimizi korumak kadar önemli olan bir sey de gida güvenligini saglamak. Konya, bu manada geçmisten itibaren üretmeye devam ediyor. Ama riskleri de var. Konya, küresel iklim degisikliginden en çok etkilenecek il gözüküyor. Su an itibariyle de bazi sorunlari yasamaya basladik. Geçen yil çok ciddi bir kuraklik yasadik. Elhamdülillah bu yil yagislar bereketli ama yagislarin mevsimiyle ilgili sorunlar var, obruklarla ilgili problemlerimiz var. Bu yüzden tarimsal üretimin sürdürülebilir olmasi için yogun bir çaba sarf ediyoruz. Ayrica iklim degisikliginden Konya’nin en az etkilenmesi için bunu her platformda dile getiriyoruz. Ve çesitli tedbirler almaya çalisiyoruz” dedi.



“Tarimsal üretime yapilan katkilarla üretici destekleniyor”

Konya Büyüksehir Belediyesi’nin tarimsal üretimi destekleyen, katki sunan projeleriyle ilgili bilgi veren Baskan Altay, “Konya genelinde tarimsal üretiminin ve ürün çesitliliginin artmasina katki saglamak için, KOP Idaremizle birlikte 3 yilda 65 milyon lira degerinde 48 küçük ölçekli tarimsal sulama projesini çiftçilerimizin hizmetine sunduk. Çiftçilerimize 3 yilda 52 milyon lira fide, fidan ve tarimsal ekipman destegi sagladik. Ayrica Konya Büyüksehir Belediyesi olarak tarimda örnek uygulamalar gerçeklestiriyoruz” ifadelerini kullandi. Baskan Altay, belediye olarak iklim degisikligi ile mücadele konusunda yaptiklari örnek çalismalari da katilimcilara anlatti.

“Tarimsal üretimde teknolojik entegrasyon saglanmali”

Sakarya Büyüksehir Belediye Baskani Ekrem Yüce, Sakarya’da tarimsal üretim anlaminda hayata geçirilen projelerinden bahsederek, “Çagin degisimini görerek yeni bir gelecek insa etmek mecburiyetinde oldugumuzu her geçen gün çok daha iyi anlamaktayiz. Her sey çok hizli degisiyor. Iklim degisiyor, teknoloji büyük bir hizla degisiyor, yasam biçimleri degisiyor. Konya Büyüksehir Belediye Baskanimizin Konya için yapmis oldugu hizmetleri büyük bir hayranlikla dinledim. Kendilerine tesekkür ediyorum. Yaptigimiz bu toplanti ve tecrübe paylasimlari sayesinde ülkemizin dört bir yaninda tarimsal üretime layik oldugu ilgiyi görecek ve ülkemiz kazanacaktir” dedi.



“Tarim arazilerini korumak milli güvenlik meselesidir”

Sanliurfa Belediye Baskani Zeynel Abidin Beyazgül, topragin müthis bir üretkenligi olduguna vurgu yaparak basladigi konusmasinda Asik Veysel ve Yunus Emre’ye atifta bulundu. Baskan Beyazgül, “Çünkü toprak anadir, toprak berekettir, toprak üretimdir. Insanligin bir diger hatasi ise topraklari birakip o bereketi, verimi birakip göç etmesi oluyor. Bizler yerel yönetimler olarak inovasyon ve teknolojinin tüm imkanlarini kullanarak ayni zamanda uluslararasi kuruluslarla isbirligi içerisinde Türkiye’nin 2023 hedeflerine katkida bulunmayi bir vazife olarak kabul ediyoruz, görüyoruz” dedi.



“Imkanlarimizi ortaklarimiza sunmak arzusundayiz”

Kamerun Maroua Belediye Baskani Dr. Sali Babani, düzenlenen forumun hayirli olmasini dileyerek, “Maroua sehrimizde misir ve pirinç üretilmektedir. Ayrica sebze de üretmekteyiz. Bu ürünlerin yönlendirilmesi de mühendisler tarafindan yönetilen bir tarim merkeziyle gerçeklesiyor. Bölgemizde senenin 3 ayi boyunca yagislar mevcut. Kamerun hammadde konusunda da son derece zengin bir ülke. Mesela dünyanin en iyi kakaosuna sahibiz. Kakaonun disinda da bazi sanayi ve hammaddelerimiz var. Ülkemiz bu hammadde üretiminde dünyanin en önde gelen ülkelerinden biri. Bütün bu imkanlari biz ortaklarimiza sunarak birlikte bu ürünleri gelistirmeyi arzu etmekteyiz” seklinde konustu.



“Minicik bir arazide bile tarim yapilabilecegini ortaya koyduk”

Beykoz Belediye Baskani Murat Aydin, Istanbul gibi bir metropol sehirde kent tarimi gerçeklestirdiklerini belirterek, “Dogaya minimum müdahaleyle iyi tarim kosullarinda yapilabilecek tarim modelini test ediyoruz. Bunun egitimlerini de veriyoruz. Yapmis oldugumuz çalismalarla kent insaninin minicik arazilerde bile tarim yapabilecegini ortaya koymus olduk. 3 yillik çalisma bizi gerçekten son derece umutlandirdi. Olaganüstü durumlarda kentin uygun yerlerinde kent tariminin devreye girmesi gerçekten kentliyi oldukça rahatlatacaktir. Endüstriyel tarimin yaninda kent tariminin yayginlastirilmasinin dünyadaki bu dengesizligi ve tarim ürünlerine ulasmadaki zorluklari ortadan kaldiracagina inaniyoruz” ifadelerini kullandi.

Erozyon önleme faaliyetleri devam ediyor

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Çöllesme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardimcisi Emin Karaman ise sunlari söyledi: “Ülkemizde su erozyonuyla yerinden oynayan toprak miktari 642 milyon ton olarak hesaplanmistir. 2020 verilerine göre bu miktar 140 milyon tona akarsularla denizlere göllere tasinmaktadir. Bu çalismamizin havza ve iller bazinda istatistikleri hazirlandi. Akabinde de tarim parseli ölçeginde hesaplamalar yapilmasina yönelik çalismalar baslatildi. Böylelikle erozyon degerleri daha hassas olarak belirlenerek topragi yerinde tutma faaliyetlerini ve verim basarisi da artirilmis olacak” dedi.

Iki gün sürecek Küresel Tarim Forumu çerçevesinde alaninda otorite isimler, akademisyenler ve yerel yönetim temsilcileri; tarimin dünü, bugünü ve yarini konusunda sorunlari ve çözüm önerilerini ele alacak.
Kaynak: İHA