Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy Açiklamasi 'Midyat, Dünya Turizm Pastasindan Hak Ettigi Yeri, Parçayi Alacak'

Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, Mardin’de Matiate yer alti sehrini gezerek Midyat’in dünya turizm pastasindan hak ettigi yerini almasi için gerekli çalismalarin basladigini söyledi.

Kültür Ve Turizm Bakani Ersoy Açiklamasi 'Midyat, Dünya Turizm Pastasindan Hak Ettigi Yeri, Parçayi Alacak'
Midyat ilçesinde bir dizi incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, yeni kesfedilen yer alti magaralarini ziyaret ederek açiklamada bulundu. Bakan Ersoy, Midyat ve yer alti magaralarinin turizm pastasindan hak ettigi degeri alacagini ifade etti.

Matiate yer alti sehrinin Midyat için çok önemli bir yer oldugunu degerlendiren Bakan Ersoy, “Sabahtan hem valiligimizde hem belediyemizde bölgenin ihtiyaçlari ile ilgili yeni bir bilgilendirme toplantisi yaptik. Midyat, sahip oldugu tarih dokusuyla çok eski tarihlere varan insan yerlesimine açilmis bir bölge. Dicle-Firat arasinda kalan Mezopotamya’nin kuzeyinde çok önemli bir yerlesim bölgesi olmasi itibariyle önemli bir noktamiz. Turizm açisindan da oldugu yerde birçok tarihi sehir var. Midyat hepsinden çok daha eski. Insan yasamina indirildigimiz zaman bilim adamlari 50 bin yil öncesine yasam izleri bulabilirler” dedi.



“Midyat, milyonlarca ziyaretçi almasina ragmen hak ettigi yerde degil”

Su an içinde bulunulan yerde Milattan önce 9. yüzyilla ilgili oldugunu belirten Bakan Ersoy, “O tarihlere kadar tespitler var. Belki de daha eski. Midyat, milyonlarca ziyaretçi almasina ragmen istedigi, hak ettigi yerde degil. Bizde bu amaçla özellikle bu vesile ile Midyat’i ziyaret ettik. Midyat’ta bu pastadan sadece Türkiye’nin degil, dünya turizm pastasindan bir eylem parçasi içinde neler yapmamiz gerektigini yerel yönetimler ile birlikte degerlendirip hizli bir sekilde sonuçlandirmak istiyoruz. Bu alanda belediyelerimizle birlikte bir turizm mastir plani hizli bir sekilde olusturup o mastir planini beklemeden yapmis oldugumuz o tespitlerden ilerleyerek restorasyon çalismalarina baslayacagiz. Basladiklarimizda var. Bunlari hizlandirarak devam edecegiz. Su anda içinde bulundugumuz yerde yine belediyemizin talebi ile sokak saglamlastirmasi programi vardi. Sadece buranin üstü degil, alti da çok degerli. 2. etap sokak saglamlastirmalari ve UNESCO Dünya Miras Listesine girmis olan birçok tarihi kilisemiz, katedral, manastirimiz var. Onlarla ilgili restorasyon desteklerimize devam edecegiz’’ seklinde konustu.

Kaynak: İHA