Ingiltere Basbakani Johnson, Partygate Skandali Sonrasi Istifa Etmeyecek

Covid-19 kisitlamalari sirasinda kurallari ihlal ettigi ortaya çikan ve Partygate skandali olarak adlandirilan olaylara dair hazirlanan raporun tamaminin yayinlanmasinin ardindan Ingiltere Basbakani Boris Johnson, üzgün oldugunu ve istifa etmeyecegini açiklayarak, “Açikçasi hepimiz hatalar yaptik ve onlardan ders almaliyiz" dedi.

Ingiltere Basbakani Johnson, Partygate Skandali Sonrasi Istifa Etmeyecek
Ingiltere Basbakani Boris Johnson, 2020 ve 2021’de Covid-19 kisitlamalari sirasinda kisitlama kurallarini ihlal ettiginin ortaya çikmasindan sonra bugün, "yasananlardan üzgün oldugunu" yineledi. Önce Avam Kamarasi’nda milletvekillerinin ardindan Downing Street’teki Basbakanlik Ofisi’nde basinin sorularini yanitlayan Johnson, Partygate skandali olarak adlandirilan kural ihlalleri konusunda, "mevcut deneyimle alçakgönüllüyüz ve dersimizi aldik" dedi.

Johnson, "Yasananlardan üzgün oldugunu" söyleyerek, Partygate raporunun "bir dizi basarisizligi tespit ettigini" ifade etti.

Johnson, polis memuru Sue Gray tarafindan hazirlanan Partygate raporunda temizlik ve güvenlik personeline yönelik "saygisiz ve kötü muamele" detaylarinin ortaya konmasi konusunda "dehsete düstügünü" belirtti.

Johnson, "Temizlik personeliyle olanlar kesinlikle kabul edilemez ve onlardan sahsen özür dilerim" dedi.



"Bu ise karisan herkesin bir ders almasi gerekiyor"

Johnson, Basbakanlik Ofisindeki etkinliklerin is toplantilari oldugunu düsündügünü ifade ederek, "Bunlarin is toplantilari olduguna inaniyorum. Bu isimin bir parçasiydi. Bu görüs dogrulanmis gibi görünüyor çünkü bu olaylar için bir ceza almadim" dedi.

Johnson, rapor nedeniyle Basbakanlik Ofisinden herhangi birinin disiplin cezasi alip almayacagi konusunda, "Raporda adi geçen kisiler hakkinda yorum yapmak istemiyorum. Ancak bence adi geçen veya geçmeyen ama bu ise karisan herkesin bir ders almasi gerekiyor" ifadelerini kullandi.

"Devam etmenin görevim oldugunu düsünüyorum"

Johnson basin toplantisi sirasinda istifa etmeyi düsünüp düsünmedigini sorusuna ise, "Su anda taahhütlerimizi sürdürmek ve yerine getirmek benim isimdir. Devam etmenin benim görevim olduguna inaniyorum. Ilerlemeye devam etmeliyiz ve hükümet ilerlemeye devam etmeli. Yolumuza devam edecegiz ve zor seyleri yapmaya devam edecegiz. Açikçasi hepimiz hatalar yaptik ve onlardan ders almaliyiz" cevabini verdi.

Johnson ayrica, Covid-19 kurallarinin daha önce hiç görülmeyen bir sistem olduguna dikkat çekerek, "Daha önce hiç görmedigimiz bir salginla karsi karsiyaydik. Is etkinlikleri ile sosyallesme arasindaki sinirin çizilmesinin zor olacagini anlamaliydik" dedi.



Raporun tamami yayinlandi

Johnson da dahil olmak üzere hükümet çalisanlarinin Covid-19 kisitlamalarini ihlal ederek toplandigi Partygate etkinliklerine iliskin raporun tamami bugün yayinlandi. Raporu hazirlayan polis memuru Gray, Covid-19 kisitlamalarinin ihlal edildigini ortaya koydu.

Partygate skandali dahilinde 16 farkli olayin sorusturuldugu raporda yer alan detaylara göre, çok sayida insanin etkinliklere katildigi ve Covid-19 kurallarini ihlal ettigi, personelin bu davranislarla ilgili endiselerini dile getiremedigi, asiri alkol tüketildigi ve kavga çiktigi, sarhosluk bildirildigi, güvenlik ve temizlik personeline saygisizlik ve kötü muamele yapildigi belirtildi.

Raporu hazirlayan Gray, "Hem siyasi hem de üst düzey liderlik bunun sorumlulugunu üstlenmeli" ifadelerini kullandi. Bazi olaylarin varliginin kendisine yalnizca basinda çikan haberler yoluyla ulasmasindan dolayi hayal kirikligina ugradigini söyleyen Gray, "Olaylarin bana parça parça bildirildigi göz önünde bulundurulursa, sorusturma konusu olmayan olaylarin meydana gelmis olmasi mümkündür" dedi.



Johnson’in etkinliklere katildigina dair yeni fotograflar ortaya çikti

Öte yandan bu hafta, Johnson’in is toplantilari oldugunu iddia ettigi etkinliklere katildigini kanitlayan yeni fotograflar basina yansidi. 19 Haziran 2020’de dogum günü kutlamasi ve 13 Kasim 2020’de özel danismani için yapilan bir kutlamada Johnson’in bulundugu ortaya çikti.
Kaynak: İHA