Bayburt'ta Kurban Bayrami Öncesi Büyükbas Hayvanlar Asilaniyor

Bayburt’ta Kurban Bayrami öncesinde Tarim ve Orman Müdürlügüne bagli ekipler, köy köy dolasarak büyükbas hayvanlara sap asisi yapiyorlar.

Bayburt'ta Kurban Bayrami Öncesi Büyükbas Hayvanlar Asilaniyor
Hayvan hastaliklari ile mücadele programi çerçevesinde sap hastaligi ile mücadele amaciyla her yil uygulanmakta olan büyükbas hayvanlarda sap asilamasi Bayburt’ta da devam ediyor. Kurban Bayramina az bir zaman kala, bayram öncesi büyükbas hayvanlara köy köy gezerek saglik taramasi ve sap asilarini yapan Bayburt Il Tarim ve Orman Müdürlügüne bagli veteriner hekimler, asilamanin yani sira yeni dogan hayvanlarin tanimlanmasi, kayit altina alinmasi için küpeleme islemi de gerçeklestiriyor.

Asilama ve küpeleme islemi yapan veteriner hekimler, hayvanlari olan çiftçilerin farkli sorunlarina da çözüm üreterek, yardimlarina kosuyor. Ortalama günlük bin ile bin 500 arasinda asilama ve küpeleme yapan veteriner hekimler, Kurban Bayrami öncesinde asisi yapilmamis hayvan kalmamasi için çaba sarf ediyor. Bayburt’a 35 kilometre uzaklikta bulunan Yaylapinar köyünde asilama ve küpeleme çalismasi yürüten veteriner hekimler, bununla birlikte her gün Bayburt’un en uzak ve yüksek rakimli köyleri basta olmak üzere köy ve beldelerde soguk havaya aldiris etmeden ahirlardaki hayvanlara ulasarak asilarini yapiyor. Tavuklari ve horozlari sebebi bilinemeyen bir nedenden rahatsizlanip ölen Emine Kaldirim’in tavuklarini inceleyen veteriner hekimler, ölen tavuktan numune alarak incelenmesi için Bayburt’a götürdü. Veteriner hekimler, yasayan ve hastalikli halde olan tavuklari muayene etti, Kaldirim’a yapilmasi gerekenler hakkinda bilgi verdiler. Muayenesi yapilan tavuk ve horozlarin ardindan büyükbas hayvanlarini asilayan veteriner hekimlere tesekkür eden hayvan sahibi Kaldirim, "Veteriner hekimler Bayburt’tan geldiler Kurban Bayrami öncesi hayvanlarimi asiladilar. Ben de onlara çok tesekkür ediyorum. Allah razi olsun, çok memnun oldum" seklinde konustu.

Bayburt Tarim Il Müdürlügünün her zaman kendilerine yardimci oldugunu ifade eden köy sakinlerinden Resit Kaldirim isimli vatandas ise, "Biz Kurban Bayrami nedeniyle hayvanlarimiza asi yapilmasi için Bayburt Tarim Il Müdürlügüne müracaat etmistik, onlar da geldiler, asilama ve küpeleme islemi yaptilar. Ayrica diger buzagilarimizin da küpelerini takip, asilarini yaptilar. Tarim Il Müdürlügümüze, veteriner hekimlere tesekkür ederim" ifadelerini kullandi.

Veteriner hekimler, köydeki tüm hayvanlarin asilama ve küpeleme islemlerini sorunsuz bir sekilde tamamladi.

Öte yandan, asi ve küpeleme önümüzdeki günlerde de devam edecek, sap asi programi dahilinde asilanmamis, küpelenmemis hayvan kalmayacak.
Kaynak: İHA