Kimliksiz Tarim Isçisi Ailenin Drami

Adana’da 30 sene önce ölen babasinin yalnizca 2 erkek çocuguna kimlik çikarttigi 45 yasindaki kadinin esi 3 çocuguna da kimlik çikartmadi. Hem kendisi hem de 3 çocugunun kimligi olmayan tarim isçisi kadinin tek istegi ölmeden kimligine kavusmak. Kimlikleri olmadigi için okula da gidemeyen çocuklar da okula gitmek için kimlik istiyor.

Kimliksiz Tarim Isçisi Ailenin Drami
Sanliurfa’da tarim isçisi olan Bozan Aksam (85), 65 sene önce kimligi olmayan Ayse (80) ile dini nikahla evlendi. Çiftin bu evlilikten 2’si erkek toplam 8 çocuklari dünyaya geldi. Ancak baba Bozan Aksam, iddiaya göre 2 erkek çocuguna kimlik çikartti, kalan 6 kizina ise kimlik çikartmadi. Baba Bozan Aksam ve esi Ayse ise 30 sene önce vefat etti.

Kimligi olmayan 5 kiz kardesten ise sadece Adile (50), 30 sene önce evlenirken esi Kadir Beyaz’in (52) araciligiyla kimlik çikartti.

Çocuklarinin da kimligi yok

Kimligi olmayan kiz kardeslerden Sabiha (45), 20 sene önce Mehmet Ali Sahinoglu (40) ile dini nikahla evlendi. Çiftin bu evlilikten Kenan (18), Sevda (16) ve Cengiz (12) isimli 3 çocugu dünyaya geldi. Ancak baba Mehmet Ali Sahinoglu ise esi Sabiha’nin kimligi olmadigi için 3 çocuguna da kimlik çikartmadi. Bu nedenle çocuklar da okula gidemedi ve hiçbiri okuma yazma ögrenemedi.

Esi cezaevine girince kimlik çikartmak için girisimlere basladi

Tarim isçisi aile, bir süre önce Adana’nin Yumurtalik ilçesine bagli Kuzupinari Mahallesi’ne geldi. Burada Mehmet Ali Sahinoglu bir suçtan dolayi cezaevine girdi ve 10 sene ceza aldi. Esi Sabiha ise kendisi ve çocuklari adina kimlik çikartmak için basvuru yapti. Ancak basvuru yaptigi nüfus müdürlükleri prosedür geregi önce DNA testlerinin yapilmasi gerektigini ardindan kimligin çikartilabilecegini bildirdi.

2 yildir bekliyor

Anne ve babasinin mezarinin açilmasi için 2 yildir bekledigini söyleyen Sabiha, yillardir kendisi ve çocuklari için hayalini kurdugu kimliklere kavusmak için bekliyor.

4 sene önce fenalasip hastaneye kaldirilan anne Sabiha’ya kalp ve tansiyon hastaligi tanisi konuldu ancak kimligi olmadigi içinde tedavi edilemedi. Hastaneye de gidemeyen genç kadin, komsularinin verdigi ilaçlari kullaniyor.

Anne Sabiha, tek isteginin kimlik oldugunu söyleyerek, “Benim annem kütükte yok. O nedenle bize kimlik çikmiyor. Ben 2 defa kan verdim. DNA testi için ölen annemin mezarinin açilmasi gerektigini söylediler. Onun için de para verdim ama yillar geçti yine de çikmadi kimlik. Benim babam 2 erkek çocugunun kimligini çikartmis biz 6 kiz kardesin kimligini çikartmamis. Benim kimligim yok, çocuklarimin da kimligi yok. Esim de onlara kimlik çikartmadi. Seker ve tansiyon hastasiyim ancak hastaneye gidemiyorum. Komsudan ilaç getiriyorum onu içiyorum. Biz kimlik istiyoruz” diye konustu.

18 yasindaki Kenan ise kimligi olmadigi için askere gidemedigini belirterek, “Yasim 18, askere gidemiyorum. Doktora ve okula da gidemiyorum. Babam kimlik çikartmadi. Okula ve askere gidecegim. Kimlik istiyorum” dedi.



“Hayvanlarin kimligi var, bizim yok”

16 yasindaki Sevda da yetkililere seslenerek kimlik istedi. Genç kiz, hayvanlarin bile kimliginin oldugunu söyleyerek, babasinin kimligini çikartmadigini söyledi.

Genç kiz, “Ineklerin, kedi ve köpeklerin bile kimligi var ama bizim kimligimiz yok. Lütfen yardim edin ve kimligimizi çikartin. Okula ve hastaneye gidemiyorum. Okumak, ögretmen olmak istiyorum. Ben okumadim, çocuklar okusun” ifadelerini kullandi.

Ailenin en küçük çocugu Cengiz ise kimligi olmadigi için okula gidemedigini ve okula gidip büyüyünce ögretmen olmak istedigini söyledi.



“Çocuklar okula gidemiyor”

Kimliksiz Sabiha’nin kiz kardesinin kocasi Kadir Beyaz ise kayinbabasinin sadece 2 erkek kardese kimlik çikarttigini anlatti. Beyaz, “Zamaninda 2 erkek kardes için babasi kimlik çikartmis. Ancak 6 kiz kardese kimlik çikartmamis. Ben kendi esimle evlenirken onu kendi amcamin kizi gösterdim, öyle kimlik çikarttirdim. Baldizimin ise durumu halen böyle sürüyor. Esi de cezaevinde oldugu için kimse ilgilenemiyor. Kan verdi, kanlar uyusuyor ama yine de kimlik çikmadi. Çocuklar okula gidemiyor, okuma yazmalari yok. Gerekenin yapilmasini istiyoruz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA