Uzmanindan Ari Sokmalarina Karsi Uyari

MARDIN – Mardin’in Dargeçit Devlet Hastanesi’nde görevli Acil Doktoru Cazim Algül, son dönemlerde artan ari sokmalarina karsi uyarilarda bulundu.

Uzmanindan Ari Sokmalarina Karsi Uyari
Dargeçit Devlet Hastanesi’ne bir günde 7 hastanin ari sokmasi sikayetiyle basvurdugunu belirten Dr. Cazim Algül, baharin gelisi ile birlikte mantar zehirlenmelerinin yani sira ari sokmalari ile karsi karsiya kaldiklarini ifade etti.

Arilar her ne kadar ballari ile bilinse de yeri geldiginde insanlari hayati tehlikeye sokacak dereceye varacak zararlari da olabildigini aktaran Dr. Algül, “Vücudun buna tepkisi lokalize olabilecegi gibi sistemik gibi dramatik cevaplar da olabiliyor. Lokalize olan tepkiler her ne kadar profesyonel müdahaleler gerektirmese de sistemik tepkiler profesyonel müdahaleler gerektirir. Ari sokmasi, ignenin hacminden dolayi vücutta hemen hissedildigi için insanlar bunu aninda fark edebiliyor. Aci hissedildigi anda ise ilk yapilmasi gereken igneyi vücuttan hizla çikarmak. Çünkü aksi takdirde deride kalan igne, venom adi verilen ari zehrini vücuda pompalamaya devam ediyor. Bu da belirtilerin çok daha genis alana yayilmasina ve acinin giderek artmasina yol açabiliyor. Bu asamada ignenin deri asla sikilmadan, dikkatli ve nazik bir sekilde tirnak ucu ile kazinarak çikarilmasi gerekiyor. Çünkü deri sikildiginda ignedeki zehir kesesinin derinin içinde tamamen patlama ihtimali bulunuyor. Bu da ne yazik ki istenenin tam tersi sonuç anlamina geliyor. Derinin sikilmasi, diger yandan ignedeki feromonlari da harekete geçirebileceginden diger arilarin da saldiri için gelme ihtimali bulunuyor” dedi.

Ari sokmasindan hemen sonra sisligin olusmamasi veya ilerlememesi için ignenin vakit kaybetmeden tirnak ucu ile çikarilmasi gerektigini ifade eden Dr. Algül, “Ardindan bölgenin sterilize edilmesi ve üzerine soguk kompres uygulanmasi, zehrin yayilmamasi için atilacak en etkili adimlari olusturuyor. Bunun yani sira, sokulan bölgenin kasinmamasi ve kalpten yüksekte tutulmasi da diger önemli gereklilikler arasinda yer aliyor. Bunlar haricinde bal dökme, amonyak sürme, sirke dökme, karbonat ile suyu karistirip uygulama ve dis macunu sürme gibi bazi farkli yanitlari da bulunuyor. Ancak bunlari yine de ignenin çikarilmasi, bölgenin temizlenmesi ve buz kompresi adimlarindan sonra denemeyi tercih etmelisiniz. Söz konusu uygulamalar, kesinlikle tedavi önerisi niteliginde degildir. Yaygin sekilde uygulanan yöntemleri belirtme amaçlidir. Ari sokmasi, evdeki imkânlarla etkileri hafifletilebilecek bir durum oldugu için çogunlukla hekim müdahalesine ihtiyaç duymuyor. Siddetli alerjik durumlarda ise en yakin saglik kurulusuna en kisa sürede basvurmak hayati önem tasiyor” seklinde konustu.

Kaynak: İHA