Rize'de Bitmeyen Kamulastirma Sorunu

Rize’de kurulacak Kültür Sokagi için 130 bin TL’ye evlerinden vazgeçmek zorunda kaldiklarini belirten vatandaslar, magdur olduklarini söyledi.

Rize'de Bitmeyen Kamulastirma Sorunu
Merkeze bagli Piriçelebi Mahallesi Antika Sokak’ta bulunan yapilar, Rize Belediyesi tarafindan yapilmasi planlanan Kültür Sokagi Projesi nedeniyle geçtigimiz yil yikilmaya baslandi. Hemen 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydani’nin üst kisminda olan sokakta ilk etapta Çevre ve Sehircilik Il Müdürlügü’nün verdigi oturulmaz raporuna istinaden bosaltilarak kamulastirilan 5 binanin yikilmasi planlanirken, 7 binanin ise tasinma islemlerinin bitmesinin ardindan yikilmasi planlaniyor. Toplam 12 bina yikilarak açilacak alanda alti otopark olmak üzere Rize’nin yöresel ürünlerinin sergilenebilecegi kültür evleri yapilmasi planlaniyor.

4 katli ve 3 katli iki apartmanin sakinleri de Rize Belediyesi tarafindan yürütülen Kültür Sokagi Projesi çerçevesinde evlerinden vazgeçmek zorunda kaldi. Belediye tarafindan satin alinan ve satin alinmak istenen evlerine verilen ücretlerin kendilerine yeni bir ev almak için yetmedigini, hatta sehirdeki ortalama bir dairenin alis fiyatina göre 5’te 1’inden daha az bir paraya evlerinden vazgeçmelerinin beklendigini söyleyen vatandaslar, magdur olduklarini iddia etti. Dairesini 130 bin TL’ye vermek zorunda kaldigini ifade eden Hasan Karadereli, “Asagida yikilmayan 3 katli bir bina var. 680 bin TL fiyat biçildi ona. Bizim 6 daireye 60 bin TL fiyat biçtiler. Adam basi 130 bin TL düstü. Bize dediler ‘Ne olursa olsun ne yukariya çikacak ne de asagiya inecek.’ Biz magdur kaldik. O parayla biz bir sey alamayiz. Biz 130 bin TL aldik, o para 1 yil anca yeter. 1 yemek yiyorum 100 TL. Biz magdur kaldik. O paraya hiçbir sey olmaz. Burada ne yapilacagini da bilmiyoruz. Çabuk çabuk bize çürük raporu verdiler. Biz de anlamadik” dedi.



“Bize bir oyun ettiler, evlerimize çürük raporu koydular”

Evine karsilik ev verilmeden anlasmayacagini, proje çerçevesinde magdur edildigini iddia eden Hatice Karadereli ise, “Son ortaklardan bir ben kaldim. 5 ortaktik, 2’si magdur oldu. Geldiler bize de çürük raporu verdiler. Çok fena bir vaziyetteyiz. Esim hayatini kaybetti, 2 çocugumla beraber ben 130 bin TL ile kirada ne kadar durabilirim. Belediye baskanimiz ile de görüstüm bana ‘Kentsel dönüsüm çerçevesinde yapilan evlerden birine yerlestirelim seni’ dedi ama 400 bin TL para verecegim, 565 bin TL’lik evde oturacagim. Evini satan herkes de pisman. Ben sesimi duyurmak istedim ama bir türlü duyuramadim. Hiç geri adim atmiyorlar, ‘Ne paraniz asagiya iner ne yukariya çikar. Elektriklerinizi keseriz, mecburen çikarsiniz’ diyorlar. Burada 50 yillik, 100 yillik evler var, disaridan mantolama yapiyorlar ama bize hiç öyle bir imkan taninmadi. Basimizda bu islerden anlayan biri olmadigi için çok magdur olduk. Ben anlasmadim, anlasamam da. Gittigim zaman bana hep degisik konusuyorlar. Çikacagim tamam, bize bir oyun ettiler, evlerimize çürük raporu koydular. Imza vermem onlara. Ben ev istiyorum, evime karsilik bana ev göstersinler” ifadelerini kullandi.

“6 dairemiz için bize verilecek para 650 bin TL”

Verilen kira yardimi ile Rize sartlarinda ev tutmalarinin mümkün olmadiginin kaydeden Hatice Karadereli, “Sabahleyin belediyeden geldiler ve bana ‘Biz size 1 ay mühlet verdik. ’1 ay içerisinde buradan çikmazsaniz gelir elektriginizi, suyunuzu keseriz. Çikmak zorunda kalirsiniz’ dedi.

Bugün 2 bin lira bir evin kirasi. Kira yardimi yapiyorlar, o da 5 ortagiz, 830 TL’yi bölecegiz 5’e. ’Bir de bize bunu biz degil, devlet ediyor’ diyorlar. Ben böyle bir sey olacagina katiyen inanmiyorum. Kaçak degil, 4 daire burada, yan tarafta da 2 dairemiz var. 6 dairemiz için bize verilecek para 650 bin TL. Kendi kafalarina göre yapmislar. En düsük, zemin kata bile adamlar 2 bin TL kira istiyor. Elektrik, su, kira, dogalgaz, ben senin projen nedeniyle magdur mu olacagim” seklinde konustu.



“’Çikin buradan, çikin buradan’ ben nereye çikacagim?”

Magdur oldugunu dile getiren bir baska apartman sakini Zehra Ceylan da, “Esim vefat etti, 2 yasinda yetim birakti bana. Çalistim çabaladim aldim bir ev, onu da birakmiyorlar bana. ‘Çikin buradan, çikin buradan’, ben nereye çikacagim? Benim köyde bir evim yok. Tüm gücümü buraya harcadim, çalistim çabaladim bu kadar anca edebildim. Simdi evime 130 bin TL para veriyorlar. Onla ben 1 yil kiraya anca otururum. Ne yapabilirim? Yapacak bir durumum da yok. Ölene kadar imza vermeyecegim. Bakalim nereye ne yapacaklar?” diye konustu.

Evine çürük raporu verilmesinin ardindan anlasma saglamak zorunda kaldigini fakat evine karsi aldigi para ile hiçbir mülkiyet edinemedigini ve edinmesinin mümkün olmadigini ifade eden Günnur Karadereli de, “Bizim evimize çürük raporu verildi.

Imzalarimizi verdik, anlastik ama çok pisman olduk. Ben su anda 3 çocukla birlikte kirada oturuyorum. Bize çok az bir para verdiler. ‘Evleriniz yikilacak, acil çikmaniz lazim, anlasalim. Avukata gitmenizin de bir faydasi olmayacak’ dediler. Biz ne bir iz ne bir yordam biliyorduk. Böyle bir sey basimiza gelmemisti. Danisacak da kimse yoktu. Bu kez de çocuklarla razi geldik bu paraya. Simdi de olduk bin pisman. Ne yapacagimi da açikçasi bilmiyorum. Benim payima 130 bin TL para düstü. 130 bin TL’ye ben su anda Rize sartlarinda ne alabilirim. Bu mahallede 1 milyondan asagiya daire yok su anda” seklinde konustu.

Kaynak: İHA