MIP'ten Mersin Limani'na 400 Milyon Dolarlik Yeni Yatirim

İçel Uluslararasi Liman Isletmeciligi A.S. (MIP) Genel Müdürü Johan Van Daele, MIP’nin ’Kapasite Artirimi Projesi’ ve sehrin trafik sorununu çözecek ’Kapilar Projesi’ için 400 milyon dolarin üzerinde yatirim yapacagini söyledi.

MIP'ten Mersin Limani'na 400 Milyon Dolarlik Yeni Yatirim
MIP Genel Müdürü Johan Van Daele, İçel’de düzenlenen ’Deniz Tasimaciligi Zirvesi’nde ülke ekonomisine deger katacak yatirimlari hakkinda bilgi verdi. Daele, zirvede yaptigi konusmasinda, Türkiye’nin sahip oldugu cografi ve jeopolitik konum avantaji ile her dönem ve kosulda potansiyelini koruduguna, birçok sektörde oldugu gibi deniz tasimaciliginda da büyümesinin uzun yillar sürecegine inandiklarini vurguladi. Van Daele, “Faaliyet gösterdigimiz bölgemizin ve Türkiye’nin hak ettigi yere gelmesi ve birlikte büyümek için, İçel Uluslararasi Limani olarak buradayiz. İçel ve Türkiye’nin ekonomik kalkinmasina katki saglamak önceliklerimiz arasinda. Hem kendi hedeflerimizi hem de bölgemizin büyüme rakamlarini göz önüne aldigimizda, bu hinterlant büyümesini karsilamak ve gerekli hizmeti saglamak için yeni yatirimlarin gerekliligi karsimiza çikiyor" dedi.



“Dogrudan 500 kisiye, dolayli olarak ise 5 bin kisiye istihdam imkani saglayacagiz”

’Kapasite Artirimi Projesi’ ile ilgili bilgi veren Johan Van Daele, “İçel ve Türkiye’nin ekonomik gelisiminde büyük önem arz eden, 375 milyon dolar bütçeli ’Kapasite Artirimi Projesi’ için tüm yükümlülüklerimizi yerine getirdik ve haziriz. Proje ile limanin mevcut kapasitesini 1 milyon TEU artiracak ve dogrudan 500 kisiye, dolayli olarak ise 5 bin kisiye istihdam imkani saglayacagiz. Iki mega gemiye ayni anda hizmet verilebilecek ve gemilerin bekleme sürelerini optimize edebilecegiz. Böylece direkt seferlerin sayisi artacak, daha kisa transit süreleri ve rekabetçi navlunlarla İçel Limani’nin Dogu Akdeniz’e açilan stratejik konumu güçlenirken, Akdeniz havzasindaki diger ülkelerin terminalleri ile aktarmali konteyner ticaretinde küresel bir oyuncu olarak rekabet edebilecek konumda olacagiz. İçel Limani, imtiyaz sözlesmesi sonunda TCDD’ye devredileceginden yapilan yatirim İçel’in kalici, güçlü ve sürdürülebilir degeri olarak var olmaya devam edecek" ifadelerini kullandi.

“Kapilar Projesi ile İçel trafigine rahat bir nefes aldiracagiz”

Limanin gelisimini İçel’in gelisiminden ayri tutmadiklarini, İçel’in yasadigi problemlerin çözümü için her zaman destek vermeye hazir olduklarini söyleyen Daele, “Artan nüfus, ticaret ve sehirlesme sonucu özellikle İçel girisinde olusan trafik problemi de bu sorunlardan biri olarak karsimiza çikiyor. 27 milyon dolar bütçeli ’Kapilar Projesi’ ile limana gelen tirlarin otobandan direkt limana giris-çikisini saglamis olacagiz. Böylece tirlar sehir trafigine girmeden limana dogrudan giris yapabilecekler. Liman giris ve çikis kapilarini yeniden düzenleyerek 6 giris ve 6 çikisli modern bir liman kapisi olusturacagiz. D-400 Karayolunda 2 baglanti noktasi, 3 dere geçisi, bir üst geçit, 6 seritli bir köprü, 10 giris kapisi dahil tüm otomasyon çalismalari ve yardimci tesisleri ile İçel trafigine rahat bir nefes aldiracagiz. Konteyner ve genel yük getiren araçlar 132. Caddeden açilacak yeni bir baglanti ile 3 serit halinde, demiryolu üst geçidinin altindan geçerek dogrudan limana giris yapabilecekler. Liman içi ve disinda tir/araç bekleme süreleri azalacak” diye konustu.

Johan Van Daele sözlerine söyle devam etti: “MIP olarak bölgemize, ülkemize ve gezegenimize karsi sorumluluklarimizin farkindayiz. Gelecek nesillere yasanabilir bir dünya birakmak için paydaslarimizin ve çevrenin ihtiyaçlarini analiz ediyor, sürdürülebilir kalkinma için tüm faaliyetlerimizi optimize etmeyi taahhüt ediyoruz. Sürdürülebilirlik çatisi altinda çevresel, sosyal ve yönetim basliklari altinda pek çok çalisma yürütüyor ve içinde yasadigimiz dogaya, topluma ve çocuklarimiza karsi sorumluluklarimizi yerine getirmeye gayret ediyoruz, etmeye de devam edecegiz.”
Kaynak: İHA