Mineral Deposu Delice Tuzu Dünya Sofralarinda Açiklamasi 10 Ülkeye Ihraç Ediliyor

Kirikkale’de fay hatti kirigindan günlük 200 bin litre çikan, dogal kaynak suyunun buharlasmasiyla elde edilen cografi isaretli Delice tuzu, dünyaya açildi. Mineral zenginligiyle ön plana çikan tuz, basta Ingiltere, Almanya, Hollanda, Amerika, Isviçre ve Rusya olmak üzere 10 ülkeye gönderiliyor.

Mineral Deposu Delice Tuzu Dünya Sofralarinda Açiklamasi 10 Ülkeye Ihraç Ediliyor
Kirikkale’nin Delice ilçesinde üretilen tuz, dogal kaynak suyu tuzlasinda tamamen dogal yollarla elde edilen ve mineral zenginligiyle de öne çikiyor. Daglarin eteklerindeki fay hattindan çikan 200 bin litre dogal kaynak suyundan elde ediliyor. Toprak minerallerini toplayip sera tipi havuzlarda günes isinlariyla buharlastirilmasiyla ortaya çikan tuz, hijyenik kosullarda herhangi bir kimyasal isleme maruz kalmadan dogal yollarla üretilmesi dolayisiyla da ilgi görüyor. Özellikle magnezyum oraninin yüksekligi, kimyasal isleme maruz kalmamasi ve ödemi önlemesi nedeniyle diger tuzlardan ayriliyor. Cografi isaretli tuz, basta ABD, Almanya, Isviçre, Ingiltere, Avustralya, Belçika, Kore ve Yeni Zelanda gibi ülkelere de ihracati yapiliyor. Mineral zenginligi ile ön plana çikan çikan tuzun kati hali yurt içi ve yurt disinda ilgi görürken, sivi hali de yurt disina gönderiliyor. Magnezyum ve potasyum içeren Delice tuzunu, kramp ve eklem agrilarina faydali gelmesinden dolayi sporcularda tercih ediyor.

Mayi Tuz Yönetim Kurulu Baskani Oktay Gözüyukari, IHA muhabirine yaptigi açiklamada, dogal kaynak suyunun bölgedeki toprak minerallerini toplayip fay hatti kirigindan gün yüzüne çiktigini söyledi.



"3 ay öncede cografi isaret alarak tescillenmistir"

Bölgedeki tek iyot içeren topraklarin Delice ilçesinde oldugunu ifade eden Gözüyukari, "Yaklasik bin 300 metre derinligindeki bir fay kirigindan geliyor. Bu bölgede tek iyot içeren topraklar buralardir. Toprakta ne kadar mineral varsa bu gezme esnasinda bünyesine katip çikiyor. O yüzden Delice tuzu, dünyada en kaliteli tuz unvanina sahiptir ve yaklasik 3 ay öncede cografi isaret alarak tescillenmistir. Avrupa da ve dünyada tercih edilmesinin sebebi sodyum düsük ve mineral açisindan da oldukça zengin olmasidir" dedi.



"Seker hastalari da çok rahatlikla kullanabilir"

Delice tuzunu yaklasik 10 ülkeye gönderdiklerini belirten Gözüyukari, "Ingiltere, Almanya, Hollanda ve Amerika basta olmak üzere Isviçre, Rusya gibi ülkelere gönderdik. Tuzumuzu genelde sporcular çok tercih ediyor. Çünkü inanilmaz derecede kramp ve eklem agrilarini da yok ediyor. Içerisinde magnezyum potasyum dengesinden dolayi kramp ve eklem agrilari olmuyor. Ayrica potasyum oraninin yüksek olmasi kalp sagligi ve tansiyon açisindan son derece önemli. Seker hastalari da çok rahatlikla kullanabilir" diye konustu.



"Mikro plastik içermiyor"

Mineral bakimindan dünyanin en kaliteli tuzu oldugunu literatür çalismasiyla kanitlandigini anlatan Gözüyukari, "Kirikkale Üniversitesi bir çalisma yapti. Mineral bakimindan dünyanin en kaliteli tuzu oldugunu literatür çalismasiyla kanitladi. Akdeniz Üniversitesi ile Osmangazi Üniversitesi kanser yönünden bir arastirma yapti. Onlarda olumlu sonuçlar elde etti. Amerika’daki incelemede de en çok üzerinde durduklari konu; mikro plastik içermemesi" ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA