Karekodlu Ikinci Hayat

Dünya’da sadece Japonya’nin baskenti Tokyo’da uygulanan ve Türkiye’de hiçbir belediyede örnegi olmayan karekodlu mezar tasi uygulamasi Adiyaman’da basladi. Mezar taslarindaki karekod içerisinde vefat eden kisinin, fotograf, video ve çesitli bilgileri yer aliyor.

Karekodlu Ikinci Hayat
Adiyaman Belediyesi tek tip mezar ve mezar tasi uygulamasina geçerek, mezar taslarinda karekod uygulamasi baslatti. Cenaze ilanlari esnasinda taziye yeri ve yakinlariyla ilgili bilgileri alan belediye yetkilileri, defin islemlerinin ardindan bir hafta içerisinde mezar tasi belediye tarafindan hazirlaniyor. Mezar tasinin ön isim, soy isim ve dogum, ölüm yili yazilirken, arka kismina mezar numarasi ve karekod bulunuyor.

Mezar taslari da dijital ortama tasiniyor

Akilli telefonlar ile karekod okutuldugunda vefat eden kisinin bilgilerinin yani sira yakinlarinin istegi dogrultusunda fotograf ve videolari sisteme yükleniyor. Hizla gelisen günümüz teknolojisinde alis veristen etkinliklere kadar her alan ve sektörün sanal alana tasindigi günümüz teknolojisinde son olarak Adiyaman Belediyesi’nin çalismasi ile mezar taslari da dijital dünyaya tasinmis oldu.

Tek örnegi Tokyo’da

Dünyada uygulamanin tek örneginin bulundugu Japonya’nin baskenti Tokyo oldugu belirtilirken uygulama hakkinda bilgi veren Adiyaman Belediye Baskani Süleyman Kilinç, “Mezar taslarina karekod sistemi dedigimiz örnegi sadece Japonya’nin Tokyo sehrinde olan bir sistemini tatbik ediyoruz. Bildigimiz kadariyla Türkiye’de yerel yönetimlerde bunun baska örnegi yok. Yerel yönetimler ilk biz baslattik. Karekod uygulamasinda sahsin ismi, dogum tarihi, ölüm tarihi yine hakeza yakinlarinin iletisim bilgileri taziye yeri, ailenin istegi dogrultusunda, ailenin onayi ile fotograflar, videolar olabiliyor” dedi.

Tek tip mezar sistemine geçildigini ve bu bütün giderlerin belediye tarafindan karsilandigina vurgu yapan Baskan Kilinç, “Tek tip mezar sistemine geçtik. Bunun en önemli sebeplerinden bir tanesi gereksiz yer isgal edilmesidir. Eski mezarlik alanlara baktigimiz zaman ciddi bir sekilde bosluk alanlar var. Tabi gittikçe de alan daraliyor. Dolayisiyla tek tipe geçtik. Bunu yaparken de tüm maliyetleri biz karsiliyoruz. Mezar tasindan tutunda tüm diger hizmetlerini biz karsiliyoruz” ifadelerini kullandi.

Esinin mezarini ziyarete gelen Eskisaray Mahalle Muhtari Fatma Göksu ise, uygulamayi çok begendiklerini, “Esimin unutulmasini hiç istemem. Bu uygulamayla esimin fotograflari ve videolari hep olacak ve karekod ile es dost, akraba bunlari görebilecek. Bende esimin mezarinda karekod okuttum ve çok duygulandim” sözleriyle aktardi.

Hizla gelisen teknolojide mezar taslari da dijital dünyaya tasindi
Kaynak: İHA