Yumurtlama Dönemindeki Baliklari Korumak Için Gece-Gündüz Nöbetteler

Kahramanmaras’in Elbistan ilçesindeki akarsularda yasayan baliklarin yumurtlama dönemi, su alti ve üstü kameralari tarafindan anbean görüntülenirken; yetkililer ve dogaseverler de baliklarin yasadisi avlanmamasi için yogun çaba harciyor.

Yumurtlama Dönemindeki Baliklari Korumak Için Gece-Gündüz Nöbetteler
Elbistan’daki iç sularda yasan balik türleri, yumurtlama döneminde bulunuyor. Balik popülasyonunu korumak amaciyla iç sularda her yil bu zamanlarda avlanma yasagi uygulaniyor. Elbistan Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ile jandarma ve polis ekipleri, yil boyunca yaptiklari denetimleri baliklarin en hassas dönemi olarak kabul edilen yumurtlama mevsiminde daha da siklastiriyor.

Ekiplerin yaptiklari son denetimde; ortaya çikan manzara durumunun vahametini gözler önüne serdi. Ceyhan Nehri ve Sögütlü Çayi’nin birçok noktasinda adim basi tiriviri ve ag bulan ekipler, kaçak avcilik yaparken tespit ettikleri sahislar hakkinda tutanak tutarak; avlanan balik miktari dogrultusunda da idari para cezasi kesti. Ayrica, satisi ve kullanilmasi yasak olan tiriviri adli ag satan bir isyerine de 7 bin lira idari para cezasi uygulandi.

Elbistan Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ismail Çitil, bizzat katildigi denetimler sonrasinda yaptigi degerlendirmede, vatandaslardan av yasaklarina uymalarini istedi.

Özellikle yumurtlama döneminde avlanan her baligin, gelecek nesli tehlikeye düsürdügünü belirten Çitil, akarsularda 2025 yilina kadar her türlü balik avinin yasak oldugunu hatirlatti. Çitil, baraj ve göllerdeki yasagin da 1 Nisan-1 Temmuz tarihleri arasini kapsadigini dile getirdi.

Baliklarin yumurtladigi Ceyhan Nehri kiyisinda bahçesi bulunan Elbistan Yamaç Parasütü Kulübü ve Doga Sporlari Dernegi Baskani Turgut Akbas ise, yasadisi avciliga tepki gösterdi.

Bu dönemde yapilan avciligin; baliklarin neslini tehlikeye attigini dile getiren Akbas, “Ceyhan Nehri’nde yasayan baliklarin üreme dönemi, Nisan 15 ile Haziran ayinin 15’ine kadar sürüyor. Baliklar, yer yer akintinin tersine yüzerek yumurtlamak için uygun yer ariyor. Özellikle bu dönemde baliklarin avlanmamasi büyük önem arz ediyor. Vatandaslarimizin da bu konuda bilinçli sekilde hareket etmelerini istiyoruz. Yumurtlama dönemi oldugunu bilerek ya da bilmeyerek balik avlayan insanlarimiz var. Bu konuda halk olarak elimizden geleni yapmaliyiz. Biz burada bahçemiz oldugu için koruyoruz. Diger yerlerde de Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügü ekipleri denetim yapiyor. Denetimlerin devam etmesi ve halkimizin da çabasi ile bu güzellikleri koruyup gelecek nesillere aktarabiliriz” ifadelerini kullandi.

Baliklarin, nehrin süsü oldugunu vurgulayan Akbas, “Ceyhan Nehri’nde sari balik çogunlukta olmak üzere; sazan ve agca dedigimiz küçük baliklar yasiyor. Bu baliklari, Ceyhan Nehri’nin süsü olarak görüyoruz. Olta avciligi yapilabilir ama yumurtlama döneminde bundan da uzak duralim. Bu baliklar hepimizin. Görseli çok güzel. Seyretmek daha güzel bence” seklinde konustu.

Kaynak: İHA