Yangin Uyarilari Basladi Açiklamasi Aniz Yakanlara 155 Bin Lira Ceza

Tekirdag Valiligi, yaz aylarinin baslamasiyla aniz yanginlarinin önlenmesi için çiftçiye uyarida bulunarak, aniz yakanlara 155 bin lira ceza kesilecegini bildirdi.

Yangin Uyarilari Basladi Açiklamasi Aniz Yakanlara 155 Bin Lira Ceza
Tekirdag Valiligi tarafindan, yaz mevsiminin yaklasmasi ve havalarin isinmaya baslamasi sonucu yanginlarin önlenmesi için ‘Ili Mülki Hudutlari Dahilinde 2022 Yili Aniz Yanginlarinin Önlenmesi ile Ilgili Valilik Tebligi Teblig’ adi altinda açiklama yayinladi. Açiklamada, aniz yakanlar hakkinda 2872 sayili Çevre Kanunu hükümleri çerçevesinde cezai islem uygulanacak. Bu çerçevede aniz yakanlara hakkinda 24 bin TL ceza ve 131 bin 516 lira idari para cezasi olmak üzere toplamda 155 bin TL’ye kadar para cezasi verilebilecek. Açiklamada, sunlar kaydedildi:

"1- Bu tebligin amaci, tarimsal üretimin ana kaynagi olan topragin biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapisinin ve çevrenin korunarak, dogal denge içerisinde topragin verimliliginin sürdürülebilirligi için gerekli önlemleri almak, hububat tariminda hasadi takiben topragin yapisina ve çevreye verecegi zarar göz önüne alinarak, aniz yakilmasinin önlenmesi için alinacak alternatif tedbirler belirlemek, teknik elemanlari ve çiftçileri egitmek, ayrica halkin aniz yanginlarina karsi hassasiyet göstermesini saglamaktir.

Madde 2- Bu teblig ilimiz mülki hudutlari dâhilinde; aniz yakilmasinin önlenmesi konusunda yapilacak çalismalar ve kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili usul ve esaslari kapsar. Yasal Dayanak: Madde 3- a) 08.07.2011 tarih ve B.12.0.HKM.0.02.144/MEV-2008-236/88 sayili Bakanlik Tasra Teskilati Görev Yönergesinin 8. maddesinin 2.bendinin, ’d’ sikkinda ’ürün kaybini ve ekolojik sisteme zarar verici faaliyetleri önleyici islemleri mevzuati çerçevesinde yürütmek’ görevi Il Tarim ve Orman Müdürlügü’nün görevleri arasinda açiklanmistir. b) Cezai Islemelerde yasal dayanaklar: 2872 Sayili Çevre Kanunu’ nun, Ek-1 Maddesinin (Ek: 26/4/2006 - 5491/23 md.) ’c’ bendinde ’Aniz yakilmasi, çayir ve meralarin tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktir. Ancak, ikinci ürün ekilen yörelerde Valiliklerce hazirlanan eylem plani çerçevesinde ve Valiliklerin sorumlulugunda kontrollü aniz yakmaya izin verilebilir’ açiklamasina göre ’ikinci ürün ekilisi yapilan illerde, Valilik Makaminin izni ile kontrollü aniz yakmaya izin verilebilir’ hükmü ilimizde uygulanmayacak ve kontrollü aniz yakilmasi dahil kesinlikle aniz yakilmasina müsaade edilmeyecektir. Aniz yakanlar hakkinda 2872 sayili Çevre Kanunu hükümleri çerçevesinde cezai islem uygulanacaktir.”
Kaynak: İHA