Kuzey Kore'de Süpheli Covid-19 Ölümlerinin Sayisi 50'Ye Yükseldi

Kuzey Kore’de Covid-19 salgini endisesi büyürken, süpheli ölümlerde yasamini yitirenlerin sayisi 50’ye ulasti.

Kuzey Kore'de Süpheli Covid-19 Ölümlerinin Sayisi 50'Ye Yükseldi
Yaklasik 2 yillik bir sürenin ardindan ülkedeki ilk Covid-19 vakasini geçtigimiz Persembe günü dogrulayan Kuzey Kore’de süpheli enfeksiyon sayisinda patlama yasandi. Devlet kontrolündeki Kore Merkezi Haber Ajansi (KCNA), 392 bin 900 kiside daha nedeni belirlenemeyen yüksek ates belirtisinin gözlendigini duyurdu. Yalnizca dün 18.00’e kadarki 24 saatlik sürede yaklasik 96 bin arttigi belirtilen süpheli vaka sayisi toplam 1 milyon 21 bine ulasirken, 8 kisinin daha yasamini yitirmesiyle ölü sayisinin da 50’ye yükseldigi bildirildi.

Persembe gününden bu yana yapilan farkli açiklamalarda oldugu gibi pozitif hasta sayisina dair net bir bilgi ise paylasilmadi.

Jong-un’dan orduya talimat, kabineye elestiri

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un iktidardaki Kore Isçi Partisi’nin Politbürosunu dün acil bir toplantiya çagirarak ordunun salginla mücadeleye destek olmasi talimati verdigi kaydedilirken, Jong-un’un ayrica "sorumsuz çalisma sekli" nedeniyle kabine ve halk sagligi birimlerinin operasyon yeteneklerini elestirdigi vurgulandi. Lider Jong-un’un ulusal ilaç rezervinin halka dagitimi talimati verdigi belirtilen haberde, buna ragmen devlet tarafindan saglanan ilaçlarin eczaneler araciligiyla insanlara zamaninda ve dogru bir sekilde ulasamamasi elestirildi.

Eczaneleri ziyaret etti

KCNA ayrica Jong-un’un ilaç tedariki hakkinda bilgi almak için Pyongyang’daki Taedong Nehri yakininda bulunan eczaneleri ziyaret ettigini bildirdi. Eczanelerin islevlerini sorunsuz bir sekilde yerine getirebilecek donanima sahip olmadiklarini ve vitrinler disinda yeterli ilaç depolama alanlarinin bulunmadigini tespit eden Jong-un, satis görevlilerinin uygun sihhi tesisatla donatilmadigini söyledigi aktarildi.

Insani kriz riski kapida

Kuzey Kore, geçtigimiz Persembe günü ilk Covid-19 vakasini resmi olarak dogrulamis, uzmanlar tibbi ekipman yetersizligi nedeniyle vaka sayisinin tespit edilememesinin ülkede insani bir krize ve kitlesel ölümlere yol açma ihtimaline dikkat çekmisti.
Kaynak: İHA