Azerbaycan'in Merhum Cumhurbaskani Haydar Aliyev Aliaga'da Anildi

Azerbaycan’in ulusal lideri merhum Cumhurbaskani Haydar Aliyev, 99. dogum yildönümünde Izmir’in Aliaga ilçesinde ’Gül Bayrami’ adli programla anildi.

Azerbaycan'in Merhum Cumhurbaskani Haydar Aliyev Aliaga'da Anildi
Haydar Aliyev Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda gerçeklestirilen program, Türkiye ve Azerbaycan’in milli marslarinin okunmasiyla basladi.

Programin açilis konusmasini okul müdürü Sitki Ari yapti. Türkiye ve Azerbaycan’in bir millet iki devlet olma özelligi ile dünyada baska bir örneginin olmadigini belirten Ari, ”Bugün biz burada, bir millet iki devlet olmanin sadece sözde degil eylemde de olusunu göstermek için bir araya gelmis buluyoruz. Nasil bizim Atatürkümüz varsa, Azerbaycan’in da Haydar Aliyev’i var. Onlarin atasi bizim atamiz. Onlarin coskusunu ayni sekilde paylasmak için burada ögretmenlerimiz ve ögrencilerimiz bir program hazirladi“ dedi.

Azerbaycan’in Ankara Büyükelçiligi Egitim Müsaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova da devirler ve nesiller degisse de hiçbir zaman unutulmayacak büyük liderlerin oldugunu, böyle liderlerin büyüklügünün zaman geçtikçe daha da iyi anlasildigini belirtti.

Nesibova, ”Azerbaycan’in devletlesmesi, ekonomisi, sosyallesmesi, sanayisi, ordu yapisi, egitimi ve hayatimizin bütün alanlari Haydar Aliyev’in sayesinde baslamis ve onun izinde devam etmektedir. Bugün hizli sekilde degisen Azerbaycan onun eseridir. Bugün onu izinde gidilmektedir. Gerçekten Azerbaycan’i parçalanmaktan, kaostan ve yok olmaktan kurtararak gelismesine vesile olan Haydar Aliyev olmustur. Haydar Aliyev yönetimde bulundugu sürede ülkenin kalkinmasi için hep ugrasti. Ülkesinin büyük tarihiyle, zengin kültürüyle, geçmisiyle her zaman gurur duydu“ diye konustu.

Haydar Aliyev’in Türkiye’ye olan sevgisinin farkli oldugunu belirten Nesibova, sözlerine söyle devam etti:

"Türkiye’nin Azerbaycan için dis politikasinda tamamen yeri ayridir. Azerbaycan ile Türkiye’nin arasindaki iliskiler dünyada hiçbir ülkeyle olan iliskilere benzemiyor. Dünyada benzeri olmayan iliskilerdi. Türkiye-Azerbaycan iliskileri tek millet iki devlet iliskisi olarak devam ediyor. Haydar Aliyev Cumhurbaskani olmadan önce de Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’nin meclis baskaniyken Türkiye ile kurdugu sicak diyalog, Türkiye’ye karsi hissettigi derin sevgiyi icraatlarinda da o zamanlarda görmekteyiz. Süphesiz ki Haydar Aliyev iki kardes ülkenin iliskilerinin duygusal tarafina paralel olarak ekonomik iliskilerin de gelismesi için önemli vizyonlar ve politikalar saglamistir."

Anma töreninde "Tek Millet, Iki Devlet" konulu kompozisyon, siir ve resim yarismasinda dereceye giren ögrencilere ödülleri verildi.

Tören, Haydar Aliyev’i anlatan sinevizyon gösterisinin ardindan ”1923 Azerbaycan’in Atatürk’ü Aliyen’in Dogusu“ isimli oratoryo ile son buldu.

Programa Aliaga Belediye Baskani Serkan Acar, Azerbaycan Egitim Atasesi Prof. Dr. Necibe Nesibova, Aliaga Garnizon Komutani Albay Faruk Altun, Aliaga Cezaevi Jandarma Tabur Komutani Yarbay Nevzat Ak, siyasi parti temsilcileri, ögretmen ve ögrenciler katildi.

Kaynak: İHA