Göçük Plaza

Bursa’da Torunlar A.S’ye ait Zafer Plaza’nin bir bölümünde yikim yapilirken, yüzlerce insanin alisveris yaptigi magazalar kisminda yasanan göçük, arkasinda çok sayida soru isareti birakti.

Göçük Plaza
Plazanin yikimi esnasinda is makinasinin kayarak, havalandirma saftina düsürdügü molozlarin 2’inci kattaki magazanin asma tavaninin çökmesine sebep oldugu ortaya çikti. Is makinasinin kayma ani ise güvenlik kamerasina saniye saniye yansidi. Ayrica, yasanan çökmenin ardindan AVM’deki yikim çalismalarinin mesai saatleri içerisinde olmasinin yönetmelige aykiri oldugu iddia edilirken, is güvenligi uzmanlarinin yikim öncesi hazirladiklari risk analizi raporlarinin Çevre ve Sehircilik Bursa Il Müdürlügü tarafindan incelenecegi ögrenildi.

Ulucami, Hanlar Bölgesi ve tarihi Tophane surlari arasinda bulunan plazanin bir bölümünde tarihi aksin dokusunu bozdugu gerekçesiyle yikim çalismasi yapiliyordu. Yikim esnasinda Torunlar A.S.’nin ilk ve en büyük AVM’lerinden biri olan Zafer Plaza’da alisverisin devam ettigi esnada yasanan çökme, büyük panige sebep oldu. Ikinci kattaki magazanin tavaninin çökmesi neticesinde, AVM toz bulutuyla kaplanirken, vatandaslar can havliyle disariya kaçti. Olay yerine çok sayida itfaiye, ambulans, polis ve arama kurtarma ekipleri sevk edildi. AFAD ekiplerinin gece boyu devam eden köpekli arama kurtarma çalismalari sonrasinda enkaz altinda kimsenin bulunmadigi belirlendi.

Akillarda soru isareti birakan çökmeyle ilgili çesitli ihmal iddialari da ortaya atildi. AVM’de görevli bazi magaza çalisanlari, tehlike aninda devreye giren uyari sirenlerinin yikim esnasinda da çaldigini belirtti.

Çalisanlar, göçük yasanmadan önce hareket sensörlerine bagli sirenlerin yine çaldigini fakat AVM yönetiminden herhangi bir "acil bosaltin" uyarisi gelmedigini söyledi.

Bir baska magaza çalisani ise AVM’de gündüz yikim yapilmasinin yönetmelige aykiri oldugunu, yikimin magaza kapandiktan sonra yapilmasi gerektigini vurguladi. Öte yandan yönetmelikte üst katlarda insaat çalismasi yapilirken alt katlarin bosaltilmasi gerektigi bosaltilamadigi durumlarda güvenlik önlemlerinin arttirilarak çalismanin yapilabileceginin belirtildigi ögrenildi.

Ortaya atilan ihmallerle ilgili konusan Insaat Mühendisleri Bursa Sube Baskani Ülkü Küçükkayalar, "Insaat Mühendisleri Odasi Bursa Subesi olarak, konuyu takibe aldik. Teknik komitemizden 3 arkadasimiz yerinde incelemelerini yapiyor. Raporlarini sunacaklar. Kendileriyle yaptigim telefon görüsmesinde aldigim ön bilgiye göre, yapisal bir hasar söz konusu degil. Yapisal hasardan kastimiz, kolon, kiris, döseme gibi tasiyici sistemde olan bir hasar yok. Ancak yikim sebebiyle olusan, çökme mevcut. Büyük bir alandaki, asma tavan çöktügü için büyük bir etki yapmis. Yarali ve ölenin olmamasi bizleri sevindirdi" dedi.

Çok katli bir bina oldugu için havalandirma saftlarinin oldugunu belirten Küçükkayalar, "O saftlarin yüzeye üstleri açik bir sekilde çikmasi gerekiyor. Yilimdan zarar görmesin diye, o bölgedeki havalandirmanin üzeri çelik bir malzemeyle kapatilmistir. Ancak yikimdan gelen moloz ve kepçe o malzemeye hasar verdigi için safttan asagi molozlar düsmüs. O molozlar asagi düserken de, asma tavanlarin baglantilarini koparmistir. Bir yerden koptugu için, geri kalani da çökmüs" diye konustu.

"Önlem almak gerekiyordu"

Alisveris merkezi açikken kiyimin olmasiyla ilgili konuya deginen Küçükkayalar, “Yikim yönetmeligi var. 2018’de çikarilmis ama eksiklerinin oldugunu görüyoruz. Önlem almak teknik insanlarin öngörüsüyle dogru orantilidir. Bu öngörünün yapilmis olmasi gerekiyordur. Bir alisveris merkezi ve insanlarin çok girip çiktigi bir yer. En azindan belli bölgelerde bunun yapilmasi gerekiyordu. Hissiyatinizi, aklinizi ve teknik bilginizi kullanarak karar verilmelidir" seklinde konustu.

"Ihmal diyemeyiz ama öngörüsüzlük var"

Yikim ruhsati verilirken, gereken önlemlerin alinmasi gerektigini belirten Küçükkayalar, "Ancak raporda ne yaziyor bilemiyoruz. Tabi ki, teknik insan bakis açisiyla bunlar öngörülebilirdi. Ihmal suçlama olur. Ama öngörüsüzlük daha dogru bir ifadedir" dedi.

Kaynak: İHA