Cumhurbaskani Erdogan; 'Engellilerimiz, Bugün Sporun Her Alaninda Adeta Destan Yaziyorlar'
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan; “Rakamlar sporda ülkemizin nereden nereye geldigini ortaya koymaktadir. Daha önce sporun bir çok bransinda kisitli sayida varlik gösterebilen engellilerimiz, bugün sporun her alaninda adeta destan yaziyorlar” dedi.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde ’Spor Aski Engel Tanimaz’ Özel Egitim Okullarina Spor Malzemesi Dagitim Töreni’ne katildi.
"Hangi kökene, inanca Kültüre, sosyal statüye sahip olursa olsun 85 milyonun her biri devletimizin nazarinda esittir"
Engelli sporcularin dünya çapinda önemli basarilara imza attigini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan," Buradaki kardeslerimle birlikte tüm engelli vatandaslarimin engelliler haftasini tebrik ediyorum. Engelli kardeslerimiz hayatin her alaninda sergiledikleri üstün basarilariyla azim ve kararliklariyla hepimize örnek oluyor. Özellikle son dönemde engellilerimiz sporun farkli branslarinda dünya çapinda iftihar verici basarilara imza atiyorlar. Cesaret timsali olan engelli kardeslerimizi mücadeleleri, gayretleri, emekleri için özellikle milletim adina tebrik ediyorum. Sporcu kardeslerimizin sahsinda sanli bayragimizi her yerde gururla dalgalandiran tüm sporcularimiza tesekkürlerimi iletiyorum. Engelli kardeslerimizin hayata dört elle sarilmalarindan aldigimiz ilhamla Rabbimiz’in emaneti olan engellilerimizin hayallerini gerçege dönüstürmeleri için hiçbir fedakarliktan kaçinmiyoruz, kaçinmayacagiz. Hangi kökene, inanca, Kültüre, sosyal statüye sahip olursa olsun 85 milyonun her biri devletimizin nazarinda esittir. Gerek kadim kültürümüz, gerek sosyal devlet ilkemiz bize adil olmayi esit davranmayi, insanlar arasinda ayrim yapmamayi emretmektedir" dedi.
"Engelli kardeslerimizin de hiçbir sorun, sikinti yasamadan esit bireyler olarak hayata katilimlarina büyük önem veriyoruz"
Engelli bireylerin hayatin her alaninda yer almasina önem verdiklerini söyleyen Erdogan," Bizim siyaset anlayisimizda hiç kimse insani vasiflarindan , dogustan gelen özelliklerinden dolayi ötekilestiremez. Hiç kimse etnik kimliginden, kökeninden, hele hele dis görünüsünden dolayi dislanmaya maruz birakilamaz. Hiç kimse bedensel engeli dolayisiyla sosyal hayatin disina itilemez. Baskalari sirtini dönse de biz engelli kardeslerimizi asla yok sayamayiz. Baskalari görmezden gelse de biz engellilerimizi ihmal edemeyiz. Bilhassa da engelli vatandaslarimizin cehalet, bilgisizlik, imkansizlik gibi sebeplerle iki duvar arasina hapsedilmesine tahammül gösteremeyiz. Vatandaslik bagi ile bagli olan herkes bu ülkenin birinci sinif vatandasidir. Insanlarimizin tamaminin imkanlardan ve firsatlardan esit derece faydalanmasini saglamak da bizlerin temel görevidir. Bu hassasiyetle, 85 milyonun tüm fertleri gibi engelli kardeslerimizin de hiçbir sorun, sikinti yasamadan esit bireyler olarak hayata katilimlarina büyük önem veriyoruz" açiklamasinda bulundu.
Engelli sporcular için hazirlanan spor malzemelerinin Türkiye’nin dört bir yanindaki sporculara ulastirilacagini ifade eden Erdogan," Gençlik ve Spor Bakanligi’miz ile Milli Egitim Bakanligi’mizin ortaklasa düzenledigi bu anlamli program engelli kardeslerimizin önündekileri temizleme, irademizin özellikle en güzel örneklerinden birini olusturuyor. ’Spor aski, engel tanimaz ‘ diyerek Milli Egitim Bakanligi’miza bagli 81 ilde 500 özel egitim okuluna farkli engel guruplarina özellikle kullanimina sunmak üzere, üretilmis 27 bin 259 adet spor malzemesi yola çikiyor. Bugün içerisinde spor malzemelerinin oldugu bu tirlari Insallah hep beraber buradan ülkemizin dört bir kösesine ugurlayacagiz. Böylece Hakkari’den Edirne’ye Artvin’den Hatay’a 81 ilimizdeki binlerce engelli ögrencimizi spor yapma imkanina kavusturacagiz. ’Spor Aski Engel Tanimaz Projesi’ ile ayrica egitimde firsat esitligini her alanda tesisi etme hedefimize de bir adim daha yakalamis oluyoruz" dedi.
Engelli Sporcularin kendilerine sunulan imkanlari en iyi sekilde degerlendirdigini belirten Erdogan sunlari kaydetti; "Engelli kardeslerimizin de bu imkanlari en iyi sekilde degerlendirerek spor basta olmak üzere hayatin her alaninda bizleri gururlandiracak basarilara imza atacaklarina inaniyorum. Bunu Tokyo’da gördük. Insallah simdi Paris’te de görecegiz"
Sporculara seslenen Erdogan, Paris’e hazir miyiz diye sordu. Erdogan," Insallah Tokyo’dan sonra Paris’ten bambaska dolu dolu zaferlerle dönecegiz. Spor insan ve toplum sagligi kadar özellikle engelli vatandaslarimizin hayata aktif katilimlarini saglayan çok önemli bir faaliyet alanidir" dedi.
Bilimsel çalismalarin sporun engelli bireyler üzerinde fiziki ve psikolojik bakimdan olumlu etkileri oldugunu ispat ettigini belirten Erdogan Türkiye’de uzun yillar boyunca engelli kardeslerimiz ya ihmal edilmis ya da ön yargilarin, kaliplasmis düsüncelerin kurbani olmuslardir. Engellilerimize gerekli imkanlar sunulmadigi gibi sürekli ’yapamazsiniz, basaramazsiniz’ denilerek özgüvenleri törpülenmistir. 2002 yilinda ülkeyi yönetme görevini üstlendigimizde diger pek çok alanda oldugu gibi engellilerimizle ilgili de çok ciddi sikintilar vardi. Engelli kardeslerimizin sorumlulugu çok büyük ölçüde ailelerin uhdesine birakilmis bir durumdu. Engelli vatandaslarimizin hayata katilmalarini tesvik edecek bütüncül bir sekilde engellilerimizin meselelerini ele alacak sorunlarina çözüm üretecek bir irade, vizyon ve hassasiyet maalesef mevcut degildi. Son 20 yilda attigimiz adimlarla ülkemize ve milletimize yakismayan bu tabloyu biz kökten degistik. Bunu kökten degistirerek engellilerimizin sorunlarini çözmek, ailelerin sikintisini hafifletmek, engelli kardeslerimizin de bu ülkenin esit vatandasi olduklarini hissettirmek adina gerçekten çok güzel isler gerçeklestirdik" diye konustu.
2005 yilinda çikarilan Engelliler Kanunu ile egitimden bakima, istihdamdan ayrimciligin önlenmesine kadar engelli vatandaslari ilgilendiren pek çok konuda tarihi nitelikte adimlar atildigini söyleyen Erdogan engelli bireylere yönelik gerçeklestirilen hizmetleri paylasti. Erdogan,” 2010 yilinda yapilan anayasa degisikligi ile daha da ileriye giderek engellilere yönelik pozitif ayrimciligi anayasal güvence altina aldik daha önemlisi engelli kardeslerimizin bakim evlerine ve ya benzeri yerlere kapatilmaya gerek kalmada kendi aileleri yaninda ihtiyaç duyduklari hizmeti alabilmelerini temin ettik. Evde bakim destegi, evde bakim yardimi, gündüz yasam merkezleri, umut evleri gibi özgün uygulamalari biz hayaya geçirdik. Ulasim araçlarindan binalara kadar pek çok yerde erisebilirligi kolaylastiracak düzenlemeler yaptik. Okullarda kaynastirma egitimi uygulamasini yayginlastirarak toplumumuzda empatinin ve sorumluluk bilincinin gelismesini sagladik. Saglik problemi nedeniyle okula gidemeyen çocuklarimiz için evleri, hastaneleri birer okula dönüstürüyoruz. Ülke genelinde toplam 453 bin özel egitim ihtiyaci olan çocuk ve gencimize egitim veriyoruz. Özel egitim siniflarinda ögrenim gören engelli sayisi da 77 bin 600’e çikti. Engelli evlatlarimizdan 993’üne hastane siniflarinda, 10 bin 552’sinide evde egitim imkani sagliyoruz. Özel ögrencilerimize yönelik destek egitim odalarinin sayisini artirmak ve içerigini zenginlestirmek. Bir süre öncesine kadar 79 adet olan destek egitim odalarinin sayisi 2 bin 2022 yili itibariyle 638’e ulasti" ifadelerini kullandi.
81 ilde 10 bin destek egitim odasi yapimi için çalismalarin sürdügünü bildiren Erdogan, "Biz sizi yalniz birakmayacagiz, ne gerekiyorsa bunu yapacagiz, yapmakta kararliyiz. Üniversitelerimizin tamaminda engelli ögrenci koordinasyon merkezleri kurduk. Bunlarin disinda spordan is dünyasina, kamuda istihdamdan siyasete kadar her alanda engelli kardeslerimize daha önce esi benzeri görülmemis imkanlar sunduk. Atilan bu adimlar sayesinde engelli kardeslerimizin özgüveni yükseldi. Topluma ve devlete olan güvenleri artti. Bugün hamdolsun hayatin hiçbir alaninda engellilerimiz yok sayilmiyor, görmezden gelinmiyor. El üstünde tutuluyor. Uzun yillar dislanan engelli kardeslerimiz artik gögüslerini gere gere ben de varim diyor. Engellerimizin desteklenip kendilerine gerekli imkanlar sunuldugunda neleri basarabildiklerini en net biçimde spor alaninda görüyoruz. Daha önce sporun bir çok bransinda kisitli sayida varlik gösterebilen engellilerimiz, bugün sporun her alaninda adeta destan yaziyorlar.
Rakamlar sporda ülkemizin nereden nereye geldigini ortaya koymaktadir. Türkiye, 2000 Sidney Paralimpik oyunlarina sadece bir sporcu ile katilmis ve hiçbir madalya kazanamamistir. 20 sene sonra, 2020 Tokyo Paralimpik oyunlarina 87 sporcuyla katildik 2’si altin, 4’ü gümüs, 9’u bronz madalya olmak üzere toplam 15 madalyayla ülkemize döndük" dedi.
Tokyo 2020 Olimpiyatlarinin 13 brans ve 87 sporcu ile paralimpik tarihinin en fazla sayisa brans ve sporcu ile katilim saglanan organizasyon oldugunu animsatan Erdogan, "Sporcularimiz dünya, Avrupa ve Diger uluslararasi sampiyonlarda bir çok madalya kazanarak milletimize büyük gurur yasatti. Hiç süphesiz bu tarihi basarida devletimizin altyapi yatirimlari yaninda federasyonlara ve kulüplere verdigi desteklerin de önemli payi vardir. Engelliler spor federasyonlarina verilen bütçeyi her yil artirdik. Sadece bu yil 4 engelli spor federasyonumuza yaklasik 70 milyon lira kaynak tahsis ettik. Engelli spor kulüplerimize yönelik desteklerde de hem sayi hem de miktar itibariyle ciddi iyilestirmelere gittik. Geçmiste yillik 159 bin lirayi ancak bulan yardimlarin miktari 2021 senesinde 1101 spor kulübüne 6 buçuk milyon lira seviyesine çikti. Bu destek ve tesviklerin meyvesini sadece madalya sayisinda degil ayni zamanda sporcu sayisinda da toplamayi basardik. Engelli sporcu sayisi 2002 yilinda 2 bin 763 iken 2021 yili itibari ile bu rakam 45 bin 441’e çikti. Ayrica Gençlik ve Spor Bakanligi2miza bagli tüm spor tesislerini engelli kardeslerimizin erisimi için yeniden düzenledik. Bulundugumuz konumu yeterli görmüyor daha büyük basarilar için çalismalarimizi araliksiz sürdürüyoruz. 2024 Paris Olimpiyatlariyla ilgili hazirliklarimiza simdiden basladik. Paris’te hem sporcu sayisi hem de kazanilan madalya itibari ile yeni bir rekora imza atacagimiza inaniyorum. Spor aski engel tanimaz programini gelecegin olimpiyat , Dünya ve Avrupa sampiyonlarini yetistirme yolunda degerli bir adim olarak görüyorum. Milli Egitim Bakanligimiz ile Gençlik ve Spor Bakanligimizin isbirligi ile gerçeklestirilecek bu çalismanin tüm gençlerimize ve ülkemize hayirli olmasini diliyorum" ifadelerini kullandi.
Programa Cumhurbaskani Erdogan’in yani sira Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Gençlik ve Spor Bakani M. Muharrem Kasapoglu, Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, çok sayida sporcu ve davetli katildi.
Gençlik ve Spor Bakani Kasapoglu, Paralimpik sporcularin basarilarinin ardinda azim ve kararlilik oldugunu söyledi.
Kasapoglu,”Hayatin her alaninda sporda, sanatta, edebiyatta, egitimde, is dünyasinda tüm zorluklara ragmen sergiledikleri mücadeleyle, azimleriyle örnek olan, bizlere ilham veren kardeslerimiz var. Milletimizin gögsünü kabartanlar var, ülkemizi dünyanin pek çok yerinde temsil edenler var, sanli bayragimizi en yukari çektirenler, Istiklal Marsimizi tüm dünyaya dinletenler var.
Diliyorum ki bugün 500 Özel Egitim Okulu için yola çikacak ve 1 ay boyunca ülkemizi bastan asagi dolasacak tirlarimiz, sporla birlikte sevgiyi büyütsün. Yüzde 70 yerlilikle üretilen, 20’ye yakin sportif bransa hizmet edecek ve 81 ilimizde dagitilacak spor malzemelerimiz, sportif altyapiyi kuvvetlendirdigi gibi aramizdaki bagi da güçlendirsin” dedi.
Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinin ardindan sahneden canli baglanti ile spor malzemeleri tasiyan tirlari ugurladi. Paralimpik sporcular Erdogan’a üzerinde kendi imzalarinin bulundugu Tokyo Olimpiyatlari için özel hazirlanan bir forma hediye etti.
Kaynak: İHA
"Hangi kökene, inanca Kültüre, sosyal statüye sahip olursa olsun 85 milyonun her biri devletimizin nazarinda esittir"
Engelli sporcularin dünya çapinda önemli basarilara imza attigini kaydeden Cumhurbaskani Erdogan," Buradaki kardeslerimle birlikte tüm engelli vatandaslarimin engelliler haftasini tebrik ediyorum. Engelli kardeslerimiz hayatin her alaninda sergiledikleri üstün basarilariyla azim ve kararliklariyla hepimize örnek oluyor. Özellikle son dönemde engellilerimiz sporun farkli branslarinda dünya çapinda iftihar verici basarilara imza atiyorlar. Cesaret timsali olan engelli kardeslerimizi mücadeleleri, gayretleri, emekleri için özellikle milletim adina tebrik ediyorum. Sporcu kardeslerimizin sahsinda sanli bayragimizi her yerde gururla dalgalandiran tüm sporcularimiza tesekkürlerimi iletiyorum. Engelli kardeslerimizin hayata dört elle sarilmalarindan aldigimiz ilhamla Rabbimiz’in emaneti olan engellilerimizin hayallerini gerçege dönüstürmeleri için hiçbir fedakarliktan kaçinmiyoruz, kaçinmayacagiz. Hangi kökene, inanca, Kültüre, sosyal statüye sahip olursa olsun 85 milyonun her biri devletimizin nazarinda esittir. Gerek kadim kültürümüz, gerek sosyal devlet ilkemiz bize adil olmayi esit davranmayi, insanlar arasinda ayrim yapmamayi emretmektedir" dedi.
"Engelli kardeslerimizin de hiçbir sorun, sikinti yasamadan esit bireyler olarak hayata katilimlarina büyük önem veriyoruz"
Engelli bireylerin hayatin her alaninda yer almasina önem verdiklerini söyleyen Erdogan," Bizim siyaset anlayisimizda hiç kimse insani vasiflarindan , dogustan gelen özelliklerinden dolayi ötekilestiremez. Hiç kimse etnik kimliginden, kökeninden, hele hele dis görünüsünden dolayi dislanmaya maruz birakilamaz. Hiç kimse bedensel engeli dolayisiyla sosyal hayatin disina itilemez. Baskalari sirtini dönse de biz engelli kardeslerimizi asla yok sayamayiz. Baskalari görmezden gelse de biz engellilerimizi ihmal edemeyiz. Bilhassa da engelli vatandaslarimizin cehalet, bilgisizlik, imkansizlik gibi sebeplerle iki duvar arasina hapsedilmesine tahammül gösteremeyiz. Vatandaslik bagi ile bagli olan herkes bu ülkenin birinci sinif vatandasidir. Insanlarimizin tamaminin imkanlardan ve firsatlardan esit derece faydalanmasini saglamak da bizlerin temel görevidir. Bu hassasiyetle, 85 milyonun tüm fertleri gibi engelli kardeslerimizin de hiçbir sorun, sikinti yasamadan esit bireyler olarak hayata katilimlarina büyük önem veriyoruz" açiklamasinda bulundu.
Engelli sporcular için hazirlanan spor malzemelerinin Türkiye’nin dört bir yanindaki sporculara ulastirilacagini ifade eden Erdogan," Gençlik ve Spor Bakanligi’miz ile Milli Egitim Bakanligi’mizin ortaklasa düzenledigi bu anlamli program engelli kardeslerimizin önündekileri temizleme, irademizin özellikle en güzel örneklerinden birini olusturuyor. ’Spor aski, engel tanimaz ‘ diyerek Milli Egitim Bakanligi’miza bagli 81 ilde 500 özel egitim okuluna farkli engel guruplarina özellikle kullanimina sunmak üzere, üretilmis 27 bin 259 adet spor malzemesi yola çikiyor. Bugün içerisinde spor malzemelerinin oldugu bu tirlari Insallah hep beraber buradan ülkemizin dört bir kösesine ugurlayacagiz. Böylece Hakkari’den Edirne’ye Artvin’den Hatay’a 81 ilimizdeki binlerce engelli ögrencimizi spor yapma imkanina kavusturacagiz. ’Spor Aski Engel Tanimaz Projesi’ ile ayrica egitimde firsat esitligini her alanda tesisi etme hedefimize de bir adim daha yakalamis oluyoruz" dedi.
Engelli Sporcularin kendilerine sunulan imkanlari en iyi sekilde degerlendirdigini belirten Erdogan sunlari kaydetti; "Engelli kardeslerimizin de bu imkanlari en iyi sekilde degerlendirerek spor basta olmak üzere hayatin her alaninda bizleri gururlandiracak basarilara imza atacaklarina inaniyorum. Bunu Tokyo’da gördük. Insallah simdi Paris’te de görecegiz"
Sporculara seslenen Erdogan, Paris’e hazir miyiz diye sordu. Erdogan," Insallah Tokyo’dan sonra Paris’ten bambaska dolu dolu zaferlerle dönecegiz. Spor insan ve toplum sagligi kadar özellikle engelli vatandaslarimizin hayata aktif katilimlarini saglayan çok önemli bir faaliyet alanidir" dedi.
Bilimsel çalismalarin sporun engelli bireyler üzerinde fiziki ve psikolojik bakimdan olumlu etkileri oldugunu ispat ettigini belirten Erdogan Türkiye’de uzun yillar boyunca engelli kardeslerimiz ya ihmal edilmis ya da ön yargilarin, kaliplasmis düsüncelerin kurbani olmuslardir. Engellilerimize gerekli imkanlar sunulmadigi gibi sürekli ’yapamazsiniz, basaramazsiniz’ denilerek özgüvenleri törpülenmistir. 2002 yilinda ülkeyi yönetme görevini üstlendigimizde diger pek çok alanda oldugu gibi engellilerimizle ilgili de çok ciddi sikintilar vardi. Engelli kardeslerimizin sorumlulugu çok büyük ölçüde ailelerin uhdesine birakilmis bir durumdu. Engelli vatandaslarimizin hayata katilmalarini tesvik edecek bütüncül bir sekilde engellilerimizin meselelerini ele alacak sorunlarina çözüm üretecek bir irade, vizyon ve hassasiyet maalesef mevcut degildi. Son 20 yilda attigimiz adimlarla ülkemize ve milletimize yakismayan bu tabloyu biz kökten degistik. Bunu kökten degistirerek engellilerimizin sorunlarini çözmek, ailelerin sikintisini hafifletmek, engelli kardeslerimizin de bu ülkenin esit vatandasi olduklarini hissettirmek adina gerçekten çok güzel isler gerçeklestirdik" diye konustu.
2005 yilinda çikarilan Engelliler Kanunu ile egitimden bakima, istihdamdan ayrimciligin önlenmesine kadar engelli vatandaslari ilgilendiren pek çok konuda tarihi nitelikte adimlar atildigini söyleyen Erdogan engelli bireylere yönelik gerçeklestirilen hizmetleri paylasti. Erdogan,” 2010 yilinda yapilan anayasa degisikligi ile daha da ileriye giderek engellilere yönelik pozitif ayrimciligi anayasal güvence altina aldik daha önemlisi engelli kardeslerimizin bakim evlerine ve ya benzeri yerlere kapatilmaya gerek kalmada kendi aileleri yaninda ihtiyaç duyduklari hizmeti alabilmelerini temin ettik. Evde bakim destegi, evde bakim yardimi, gündüz yasam merkezleri, umut evleri gibi özgün uygulamalari biz hayaya geçirdik. Ulasim araçlarindan binalara kadar pek çok yerde erisebilirligi kolaylastiracak düzenlemeler yaptik. Okullarda kaynastirma egitimi uygulamasini yayginlastirarak toplumumuzda empatinin ve sorumluluk bilincinin gelismesini sagladik. Saglik problemi nedeniyle okula gidemeyen çocuklarimiz için evleri, hastaneleri birer okula dönüstürüyoruz. Ülke genelinde toplam 453 bin özel egitim ihtiyaci olan çocuk ve gencimize egitim veriyoruz. Özel egitim siniflarinda ögrenim gören engelli sayisi da 77 bin 600’e çikti. Engelli evlatlarimizdan 993’üne hastane siniflarinda, 10 bin 552’sinide evde egitim imkani sagliyoruz. Özel ögrencilerimize yönelik destek egitim odalarinin sayisini artirmak ve içerigini zenginlestirmek. Bir süre öncesine kadar 79 adet olan destek egitim odalarinin sayisi 2 bin 2022 yili itibariyle 638’e ulasti" ifadelerini kullandi.
81 ilde 10 bin destek egitim odasi yapimi için çalismalarin sürdügünü bildiren Erdogan, "Biz sizi yalniz birakmayacagiz, ne gerekiyorsa bunu yapacagiz, yapmakta kararliyiz. Üniversitelerimizin tamaminda engelli ögrenci koordinasyon merkezleri kurduk. Bunlarin disinda spordan is dünyasina, kamuda istihdamdan siyasete kadar her alanda engelli kardeslerimize daha önce esi benzeri görülmemis imkanlar sunduk. Atilan bu adimlar sayesinde engelli kardeslerimizin özgüveni yükseldi. Topluma ve devlete olan güvenleri artti. Bugün hamdolsun hayatin hiçbir alaninda engellilerimiz yok sayilmiyor, görmezden gelinmiyor. El üstünde tutuluyor. Uzun yillar dislanan engelli kardeslerimiz artik gögüslerini gere gere ben de varim diyor. Engellerimizin desteklenip kendilerine gerekli imkanlar sunuldugunda neleri basarabildiklerini en net biçimde spor alaninda görüyoruz. Daha önce sporun bir çok bransinda kisitli sayida varlik gösterebilen engellilerimiz, bugün sporun her alaninda adeta destan yaziyorlar.
Rakamlar sporda ülkemizin nereden nereye geldigini ortaya koymaktadir. Türkiye, 2000 Sidney Paralimpik oyunlarina sadece bir sporcu ile katilmis ve hiçbir madalya kazanamamistir. 20 sene sonra, 2020 Tokyo Paralimpik oyunlarina 87 sporcuyla katildik 2’si altin, 4’ü gümüs, 9’u bronz madalya olmak üzere toplam 15 madalyayla ülkemize döndük" dedi.
Tokyo 2020 Olimpiyatlarinin 13 brans ve 87 sporcu ile paralimpik tarihinin en fazla sayisa brans ve sporcu ile katilim saglanan organizasyon oldugunu animsatan Erdogan, "Sporcularimiz dünya, Avrupa ve Diger uluslararasi sampiyonlarda bir çok madalya kazanarak milletimize büyük gurur yasatti. Hiç süphesiz bu tarihi basarida devletimizin altyapi yatirimlari yaninda federasyonlara ve kulüplere verdigi desteklerin de önemli payi vardir. Engelliler spor federasyonlarina verilen bütçeyi her yil artirdik. Sadece bu yil 4 engelli spor federasyonumuza yaklasik 70 milyon lira kaynak tahsis ettik. Engelli spor kulüplerimize yönelik desteklerde de hem sayi hem de miktar itibariyle ciddi iyilestirmelere gittik. Geçmiste yillik 159 bin lirayi ancak bulan yardimlarin miktari 2021 senesinde 1101 spor kulübüne 6 buçuk milyon lira seviyesine çikti. Bu destek ve tesviklerin meyvesini sadece madalya sayisinda degil ayni zamanda sporcu sayisinda da toplamayi basardik. Engelli sporcu sayisi 2002 yilinda 2 bin 763 iken 2021 yili itibari ile bu rakam 45 bin 441’e çikti. Ayrica Gençlik ve Spor Bakanligi2miza bagli tüm spor tesislerini engelli kardeslerimizin erisimi için yeniden düzenledik. Bulundugumuz konumu yeterli görmüyor daha büyük basarilar için çalismalarimizi araliksiz sürdürüyoruz. 2024 Paris Olimpiyatlariyla ilgili hazirliklarimiza simdiden basladik. Paris’te hem sporcu sayisi hem de kazanilan madalya itibari ile yeni bir rekora imza atacagimiza inaniyorum. Spor aski engel tanimaz programini gelecegin olimpiyat , Dünya ve Avrupa sampiyonlarini yetistirme yolunda degerli bir adim olarak görüyorum. Milli Egitim Bakanligimiz ile Gençlik ve Spor Bakanligimizin isbirligi ile gerçeklestirilecek bu çalismanin tüm gençlerimize ve ülkemize hayirli olmasini diliyorum" ifadelerini kullandi.
Programa Cumhurbaskani Erdogan’in yani sira Aile ve Sosyal Hizmetler Bakani Derya Yanik, Gençlik ve Spor Bakani M. Muharrem Kasapoglu, Milli Egitim Bakani Mahmut Özer, çok sayida sporcu ve davetli katildi.
Gençlik ve Spor Bakani Kasapoglu, Paralimpik sporcularin basarilarinin ardinda azim ve kararlilik oldugunu söyledi.
Kasapoglu,”Hayatin her alaninda sporda, sanatta, edebiyatta, egitimde, is dünyasinda tüm zorluklara ragmen sergiledikleri mücadeleyle, azimleriyle örnek olan, bizlere ilham veren kardeslerimiz var. Milletimizin gögsünü kabartanlar var, ülkemizi dünyanin pek çok yerinde temsil edenler var, sanli bayragimizi en yukari çektirenler, Istiklal Marsimizi tüm dünyaya dinletenler var.
Diliyorum ki bugün 500 Özel Egitim Okulu için yola çikacak ve 1 ay boyunca ülkemizi bastan asagi dolasacak tirlarimiz, sporla birlikte sevgiyi büyütsün. Yüzde 70 yerlilikle üretilen, 20’ye yakin sportif bransa hizmet edecek ve 81 ilimizde dagitilacak spor malzemelerimiz, sportif altyapiyi kuvvetlendirdigi gibi aramizdaki bagi da güçlendirsin” dedi.
Cumhurbaskani Erdogan, konusmasinin ardindan sahneden canli baglanti ile spor malzemeleri tasiyan tirlari ugurladi. Paralimpik sporcular Erdogan’a üzerinde kendi imzalarinin bulundugu Tokyo Olimpiyatlari için özel hazirlanan bir forma hediye etti.