Ayvalik'ta 11. Uluslararasi Tiyatro Festivali Coskusu

Balikesir’in Ayvalik ilçesinde, en köklü kültür sanat etkinliklerinden biri olarak kabul edilen 11. Uluslararasi Ayvalik Tiyatro Festivali, iki yillik pandemi yasaklarinin ardindan yeniden perdelerini açti.

Ayvalik'ta 11. Uluslararasi Tiyatro Festivali Coskusu
Dr. Fazil Dogan (At Arabacilar) Meydani’nda baslayan kortej yürüyüsünün ardindan Cumhuriyet Meydani’ndaki etkinliklerde, tiyatro gruplari sanatseverlere adeta görsel bir sölen sundu. Yunan sirtakisinden, Türk halk oyunlarina kadar çesitli dans gösterileri ilgiyle izlendi. Sokak Sanatlari Atölyesi’nin performanslari, dans gösterileri ve Aysecik Çocuk Tiyatrosu’nun oyunlari sergilendi.

Ayvalik Belediye Baskani Mesut Ergin açilis konusmasinda turizmin yaninda Ayvalik’in kültür sanat kenti oldugunu vurguladi. Birlikte daha nice etkinliklerle Ayvalikli sanatseverleri bulusturmak dileginde bulunan Baskan Ergin, Pandemi nedeniyle iki yildir yapilamayan festivalin, yeniden sanatseverleri bir araya getirdigini söyledi.



“Ayvalik, kültür ve sanat kentidir”

Öncelikle etkinliklere engel koyan, yasami durduran, hayatinin genel akisini bozan magduriyetler, hastaliklar ve benzeri durumlarla bir daha toplumlarin karsilasmamasini gönülden diledigini hatirlatan Baskan Ergin, “Daha önce Küçükköy Belediye Baskanligi dönemimde de takip ettigim ve elimizden geldigince destek oldugumuz Ayvalik Tiyatro Festivalini 11’inci kez yapmanin mutlulugunu hep birlikte yasiyoruz. Bilindigi gibi; festival ve etkinliklerin en önemli özelligi uzun soluklu olmasidir. Etkinlikler devam ettigi sürece o kentle o festival kaynasir ve bagdasir. Elbette ki Ege Denizi’nin karsisinda binlerce yil önce antik Yunan Tiyatrosu basladiysa, iki yaka bu kadar çok mübadele yasadiysa, sirf bu nedenle bile tiyatro en çok, kentimize Ayvalik’imiza yakisiyor. Hatta sadece tiyatro degil, tüm sanat disiplinleri için vazgeçilmez bir kenttir Ayvalik, turizmin yaninda kültür ve sanat kentidir Ayvalik” diye konustu.

“Festival yüz akimiz olmaya devam ediyor”

Ayvalik Tiyatro Festivali’nin yani sira Dünya’da ilk kez baslatilan ve geçtigimiz aylarda ikincisi gerçeklestirilen Kadin Oyunlari Festivali’ne ve bu yaz itibariyle de Deniz Seviyesi Tiyatro Festivali’ni eklediklerini hatirlatan Belediye Baskani Mesut Ergin söyle devam etti: “Tiyatro yasasin büyüsün diye 99 yillik belediyemizde bir de Belediye Tiyatrosu’nun kurulusunu gerçeklestirdik. Ne kadar çok izlersek, izlettirirsek, sikistigimiz dijital çagdan gerçek sanatlara yönelirsek o kadar kaliteli bir yasam ve düsünce biçimine ulasacagimiz kesindir. Ayrica cografyanin yasam sebebi olan Zeytin Hasat Festivali disinda bu yil 11’inci kez perde diyecek olan bu festival yüz akimiz olmaya devam ediyor. Bizim belediye olarak destek olmamizin yaninda esas olan tüm Ayvalik halkinin bugüne kadar sahip çiktigi gibi bundan sonra da sahip çikmasidir. Festivali 2010 yilinda baslatan ve bugünlere kadar gelmesinde emek veren, “Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde hayat damarlarimizdan biri ve en önemlisi olan sanatla bagimizi koparmamak için siki sikiya direnen” tüm Tiyatro Festivali emekçilerine tesekkür ediyor, iyi bir festival geçirmenizi diliyorum.”

Canbay, “Ayvalik halki da bu etkinliklerin paydasi olacaktir”

Festival es koordinatörü Dilek Canbay da yaptigi konusmada, “Sanat, her türlü gericiligin, siddetin, savasin, ön yarginin, esitsizligin, sömürüve istismarin yok edilecegine dair insan iradesinin ve insan var oldukça asla tükenmeyecek olan umudun adidir. Sanatla yeni bir dünya kurmak mümkündür. Festivaller bu siarin paylasildigi kolektif sanat alanlaridir. Yurtiçinden birçok tiyatro ekibinin yani sira yurt disindan da katilimcilarin ve sanat etkinliklerinin festivalimizde olmasi için çabaladik. Farkli etkinlikler ve oyun türleri, çocuk tiyatrolari, sokak gösterileri, atölye çalismalari, söylesi ve deneysel çalismalar ile festival bir paylasim ve üretim alanina dönüsecek, Ayvalik halki da bu etkinliklerin paydasi olacaktir” dedi.

Cilak, “Pandemiden sonra ne mutlu ki yeniden bir aradayiz”

Ayvalik Belediyesi Kültür ve Sanat Koordinatörü Erkan Cilak ise, tiyatro için Ayvalik’in tarihi boyutunun çok önemli oldugunu dile getirdi. Cilak, “1928-1940 yillari arasinda o zamanki Türk Ocaklari, Idman Yurdu Temsil Kolu ve ardindan Halkevleri sayesinde Ayvalik’ta 34 oyun, 400’ün üzerinde sergilenmis. Savastan yeni çikmis, nüfusu belli bu kentin sayisi, o dönem Istanbul Darulbedayi ile yarismis, örnegi baska bir kentte yoktur. Suskun bir dönemin ardindan, 2000’li yillardan sonra dernekler, özel girisimler ile son on yilda tiyatro hareketlenmis durumda. Bu sene de Belediye Tiyatrosu kurularak kurumsal biri girisim yapildi. Nice 11, 21 ve 51 yillarin olmasi dilegiyle” diye konustu.

Tiyatro severler soluksuz izledi

11. Uluslararasi Ayvalik Tiyatro Festivali, “Profesyonel” oyunuyla perdelerini açti. Bir edebiyat adami, bir sekreter ve bir gizli polisin heyecan dolu hikayesini anlatan "Profesyonel" tiyatro oyunu Ayvalik Sanat Fabrikasi’nda tiyatro severlerle bulustu. Istanbul Devlet Tiyatrosu oyunculari büyük bir keyifle izlendi. Tiyatro ve sinemanin usta sanatçilari Bülent Emin Yarar ve Yetkin Dikinciler’in oynadiklari "Profesyonel" adli oyun tiyatro severler tarafindan iki saat boyunca soluksuz izlendi ve ayakta dakikalarca alkislandi.
Kaynak: İHA