Izmir Büyüksehir Meclisinin Gündemi Kesin Hesaplar

Izmir Büyüksehir Belediyesinin mayis ayi olagan meclis oturumunun ikinci birlesiminde, Izmir Büyüksehir Belediyesinin ve ESHOT’un 2021 mali yili kesin hesaplari oy çokluguyla kabul edilirken, oturumdaki elestirilere cevap veren Baskan Soyer, "Bu tablo bir iftihar vesilesidir” dedi.

Izmir Büyüksehir Meclisinin Gündemi Kesin Hesaplar
Izmir Büyüksehir Belediyesinin mayis ayi olagan meclis oturumunun ikinci birlesimi, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezinde (AASSM) Baskan Tunç Soyer idaresinde gerçeklesti. Toplantida önce Izmir Büyüksehir Belediyesinin ve ESHOT’un 2021 mali yili kesin hesaplari masaya yatirildi. AK Parti ve MHP’li üyelerin ret oyu verdigi 2021 mali yili kesin hesaplari oturumda oy çokluguyla kabul edildi. Baskan Tunç Soyer, “Bu tablo bir iftihar vesilesidir. Bir bütçenin performansini gerçeklesme oranlarina baktiginizda degerlendirebilirsiniz. Bütçenin basarisi bununla ölçülür. Burada bir basari tablosu oldugunu en basta ifade etmek gerekir ve bu objektif olarak böyledir” diye konustu.



“Döviz kurundaki artis nedeniyle yasanan bir tablo söz konusu”

Konusmasina borç tablosu konusunda deginerek devam eden Soyer, “Bu noktayi çok netlestirmek isterim. Bizim borcumuzun 2019 yilinda var olan borçtan yaklasik 3 kat arttigi yönünde bir algi olusturulmak isteniyor. Bu dogru degildir. 2019 yilinda 790 milyon Euro’ydu, bugün itibariyle bu yüzde 5 artmis durumda ve 830 milyon Euro’ya çikti. Ancak döviz kurundaki artis nedeniyle yasanan bir tablo söz konusu. Bu da sadece Izmir Büyüksehir Belediyesini degil Türkiye Cumhuriyeti’nin her vatandasinin etkilendigi bir durum. Bu Türkiye’nin içine düstügü krizden kaynaklanan bir durumdur. Biz 356 milyon Euro borçlanmisiz, 345 milyon Euro geri ödeme yapmisiz” ifadelerini kullandi.

“ESHOT, Türkiye’ye örnek bir toplu tasima sergilemektedir”

Konusmasinda ESHOT için de ayri bir parantez açan Soyer sunlari söyledi:

“IZTASIT Türkiye’de örnegi görülmemis bir basari hikayesidir. Biz kamu olarak diyoruz ki; ‘Biz buradan çekiliyoruz, siz kooperatif olarak buraya girin.’ Biz bir kere oradaki araç ve personelimizi geri çekmis oluyoruz ama karsiliginda kosullarimiz var. Bizim istedigimiz araç ve hizmet standardi, bizim istedigimiz güzergahtir. Bunlar yerine gelince herkes kazaniyor. ESHOT büyük bir yükten kurtuluyor, kooperatifin geliri artiyor, vatandas çok memnun kaliyor. Özetle Türkiye’de sadece Izmir Büyüksehir Belediyesinin uyguladigi bir model söz konusu. Tabii bir de bunun trafigi rahatlamak gibi bir sonucu var. Kisacasi ESHOT, Türkiye’ye örnek bir toplu tasima sergilemektedir ve Türkiye’de en basarili toplu tasima sistemi ESHOT’la verilmektedir. Ayrica, Izmir Büyüksehir Belediyesinin bu çok tasarruflu otobüs toplu alimindan sonra yaklasik 90 civarinda otobüsü Türkiye’nin her yerindeki belediyelere aktardik. Izmir’deki gibi Türkiye’de de ayrim yapmadik, AK Parti’li belediyelere de otobüs verdik."

“Deprem konusunda da Türkiye’ye örnek bir çalisma yapiyoruz”

Son olarak deprem konusunda yapilan çalismalari anlatan Soyer, “Izmir Büyüksehir Belediyesi, Türkiye’de yapilan en genis deprem arastirmasini yapiyor. Izmir’in yeralti röntgenini çekiyor adeta. Bu çalisma bittiginde Türkiye’de deprem konusunda en dogru bilgilendirmeye sahip belediye haline gelmis olacagiz. Ayni sekilde 33 bin binaya dair bina envanteri çalismasi tamamlandi. Vatandaslar oturduklari binanin ne derece güvenli oldugunu görmüs oluyorlar. Özetle deprem konusunda da yine Türkiye’ye örnek bir çalisma yaptigimizi söylemek isterim” diye konustu.



"8 milyar 793 TL harcandi"

Büyüksehir Plan ve Bütçe Komisyonu Baskani Bülent Sözüpek de Büyüksehir bütçesi hakkinda bilgiler vererek, "2021 mali yili için 9 milyar TL teklif edilmistir. Mali yilsonunda öngörülen ödenegin 8 milyar 793 milyon TL’sinin harcandigi görülmüstür. 2021 mali yili gider bütçesinin gerçeklesme orani yüzde 97,70 ’tir. Bütçe giderlerinin bir önceki yila göre artis orani 16,87’dir. Mali yilsonunda bütçe gideri ve borç ödemeleri birlikte toplam harcama 9 milyar 770 milyon TL’dir. Toplam harcamanin net ödenege göre gerçeklesme orani yüzde 108,55’tir. Izmir Büyüksehir Belediyesi, bagli kuruluslari ve hissedari oldugu sirketler 2019-2021 mali yillari arasinda toplam 11 milyar 530 milyon TL yatirim yapmistir. Izmir Büyüksehir Belediyesi, bagli kurulus ve sirketleri 2021 yilinda kisi basina 947 TL yatirim yapmistir. Merkezi Hükümet ise 2021 mali yili içerisinde kisi basina 730 TL yatirim yapmistir" sözlerine yer verdi.

ESHOT’ 980 milyon

Sözüpek sözlerini söyle sürdürdü:

"Izmir Büyüksehir Belediyesi, 2021 yili içerisinde ilçe belediyelerine ortak hizmet projesi çerçevesinde toplam 45 milyon 461 bin TL sermaye transferi giderlestirilmis olup nakit olarak 28 milyon TL ödeme yapilmistir. 2019 nisan ayindan itibaren belediyelere ortak hizmet projesi çerçevesinde saglanan nakit destek tutari 49 milyon 273 bin TL, kamulastirma gideri olarak saglanan destek ise 123 milyon 400 bin TL olmak üzere toplam destek tutari 172 milyon 673 bin TL’dir. Kent içi ulasim hizmetinin kalite ve devamliligini saglamak amaciyla ESHOT Genel Müdürlügüne 980 milyon TL yardim yapilmistir."
Kaynak: İHA