Ingiltere Ve Isveç Arasinda Güvenlik Anlasmasi

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Isveç’e yaptigi ziyaret sirasinda Isveç ile Ingiltere arasinda ortak güvenlik anlasmasina imza atti. Anlasma ile Ingiltere Isveç’in saldiriya ugramasi durumunda askeri yardim yapabilecek.

Ingiltere Ve Isveç Arasinda Güvenlik Anlasmasi
Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Rusya’nin Ukrayna’daki saldirganligi ve Avrupa’daki güvenlik endiseleri nedeniyle NATO ittifakina katilmayi degerlendiren Isveç ve Finlandiya’yi ziyaret etti. Ukrayna’daki savasi ve ikili iliskileri görüsmek üzere Isveç ve Finlandiya liderleriyle bir araya gelen Johnson, Isveç’e yaptigi ziyaret sirasinda Ingiltere ve Isveç arasinda güvenlik anlasmasi imzaladi. Anlasmanin taraflar için istihbarat ve askeri yardim paylasmasini saglamaya yardim edecegi belirtildi.

Isveç Basbakani Magdalena Andersson ile görüsmesinin ardindan ortak basin toplantisi düzenleyen Johnson, “Bugün, ülkelerimizi birbirine daha da yakinlastiran ve daha fazla istihbarat paylasmanizi saglayacak karsilikli güvenlik teminati bildirgesini imzalamamizdan dolayi çok memnunum" dedi.

Johnson, anlasma ile Isveç’in saldiriya ugramasi durumunda Ingiltere’nin askeri yardim yapabilecegini aktararak, her iki ülkenin askeri tatbikatlar ve ortak teknoloji gelistirebilecegini ifade etti.



"Baskan Johnson ile çatisma ve zorluklarla birlikte yüzlesmeye karar verdik”

Basin toplantisinda konusan Isveç Baskani Andersson ise, “Ülkelerimiz güçlü baglarini ve isbirligini derinlestirmek için yakin iliskilerimize deger veriyor. Kriz zamanlarinda isbirligi daha da önemli hale gelirken, bugün, stratejik düzeyde ikili savunma ve güvenlik isbirligimizi güçlendirmeye yönelik bir adim daha atiyoruz. Bugün burada ikili siyasi dayanisma beyannamemizin imzalanmasindan memnuniyet duyuyorum" dedi.

Andersson, "Baskan Johnson ile çatisma ve zorluklarla birlikte yüzlesmeye karar verdik. Her iki ülkede, herhangi bir felaket veya saldiriya maruz kalma durumunda, etkilenen ülkeden gelen talepler üzerine askeri kaynaklarla destek saglanacaktir" dedi.

Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirganligina deginen Andersson, "Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirganligi tüm transatlantik topluluktan ve daha fazlasindan oybirligiyle kinama ve kesin yanitla karsilandi. Ikili iliskilerimiz konusundaki yakin isbirligimizi sürdürürken ayni zamanda Rusya’ya baski uygulamak ve Ukrayna’yi desteklemek için saglam adimlar atmayi heyecanla bekliyorum" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA