Polonya'dan Rusya'yi Destekleyenlerin Varliklarini Dondurma Karari

Polonya parlamentosu, Ukrayna saldirisinda Rusya’yi destekleyen kisi ve kuruluslarin varliklarinin dondurulmasini içeren yasayi kabul etti. Rusya saldirisini destekleyen sembollerin kullanimi dahil her türlü propaganda faaliyetini suç sayan yasa, Rusya’dan kömür ithalatina da yasak getiriyor.

Polonya'dan Rusya'yi Destekleyenlerin Varliklarini Dondurma Karari


Polonya, Rusya’ya yönelik yaptirimlari artirdi. Polonya parlamentosunda düzenlenen oturumda, "Ukrayna saldirisina destek verenlerle mücadele ve ulusal güvenligin korunmasi konusunda özel çözümler" yasasi kabul edildi. Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirisini destekleyen kisi ve kuruluslarin Polonya’daki varliklarinin dondurulmasina izin veren yasa 445 parlamenterin "evet" oyuyla kabul edildi. AB yaptirimlarindan bagimsiz olarak ulusal düzeyde yaptirimlarin hayata geçirilmesine imkan taniyacak olan yasaya karsi hiçbir parlamenter karsi oy kullanmazken, asiri sagci parti Konfederacja’nin 11 üyesi "çekimser" oy kullandi.

Kömür ithalati yasaklandi

Rusya’nin Ukrayna saldirisini destekleyen her türlü sembolün kullanimini, her türlü propaganda faaliyetini suç dahiline alan yasa Rusya’dan kömür ithalatini da yasakliyor. Polonya Hükümet Sözcüsü Piotr Müller geçtigimiz günlerde Avrupa Birligi’nin karar almasini daha fazla bekleyemeyeceklerini, güvenlik gerekçesiyle ülke genelinde Rusya’dan kömür ithal edilmesini yasaklayacaklarini bildirmisti.

Müller, Polonya’da devlete ait sirketlerin Rus kömüründen bagimsiz oldugunu, buna karsilik Rusya’dan kömür ithal eden özel kuruluslar bulundugunu, çikaracaklari yasa ile bunun önüne geçmek istediklerini söylemisti. Yillik 50 milyon ton kömür ihtiyacinin 8 milyonunu Rusya’dan karsilayan Polonya, söz konusu yasakla birlikte olusacak kömür açigini Avustralya, Güney Afrika ve Kanada’dan karsilamayi planliyor.

160 milyon zlotiyi askin degerdeki Rus varligi dondurulmustu

Polonya yine geçtigimiz günlerde, AB yaptirimlari dahilinde ülkede Ruslara ait olarak faaliyet gösteren kisi ve kurumlarin 160 milyon zlotiyi (yaklasik 38.5 milyon dolar) askin degerdeki varliklarini dondurmustu. Anayasa geregi söz konusu varliklarin müsaderesinin mümkün olmadigi ülkede dondurmak suretiyle varliklarin kullaniminin önüne geçilmisti.
Kaynak: İHA