ABD Disisleri Bakani Blinken Açiklamasi 'NATO Topraklarinin Her Karisini Savunacagiz'

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, “NATO topraklarinin her karisini savunacagiz” ifadelerini kullanarak, "Rusya, enerjiyi silah olarak kullaniyor" dedi.

ABD Disisleri Bakani Blinken Açiklamasi 'NATO Topraklarinin Her Karisini Savunacagiz'


ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Belçika’nin baskenti Brüksel’deki NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi’nin ardindan basin toplantisi düzenledi.

Ukrayna’ya kendilerini savunmak için ihtiyaç duyduklari her türlü ekipmanin saglanmasinin önemini vurgulayan Blinken, "Bugün, meslektasim Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba ile insani krizin üstesinden gelmek için Ukrayna’ya ihtiyaç duyduklari seyleri saglamaya nasil devam edebilecegimizi görüsmek üzere tekrar bir araya geldim" dedi.



Blinken, "Ukraynalilarin ihtiyaç duyduklari ve etkili olabilecegine inandigimiz her seye ulasabilmelerini saglayacagiz" ifadelerini kullanarak, "Neye ihtiyaçlari olduguna dair degerlendirmeleri onlardan dinliyoruz. Hepsini bir araya getiriyor ve ilerliyoruz. Ukraynalilarin kendilerini savunmak için ihtiyaç duyduklari her seye sahip olmalarini saglamak, herhangi bir müzakerede elini güçlendirmek ve Rusya üzerindeki baskiyi sürdürdügümüzden emin olmaya çalisiyoruz" dedi.

Blinken, "Moskova’nin, savas suçlarindan sorumlu tutulmasini saglamak için Rus hükümetine daha büyük maliyetler yükleme konusunda uluslararasi çaba ve Ukrayna’nin yaninda durma konusunda her zamankinden daha büyük bir kararlilik var" ifadelerini kullandi.

"ABD, 2.4 milyar dolarin üzerinde güvenlik yardimi yapti"

ABD’nin Ukrayna’nin savasa karsi kendini savunmasina büyük mali yardimlarla destek oldugunu hatirlatan Blinken, "ABD, Ukrayna’nin kendisini savunmasina yardimci olmak için esi görülmemis bir hizla çalismaya devam ediyor. Geçtigimiz cuma, Savunma Bakanligi 300 milyon dolarlik yeni güvenlik yardimi duyurdu. Sali günü, Ukrayna’nin daha fazla anti zirh sistemi acil ihtiyaçlarini karsilamak için ek 100 milyon yetki verdim. Bu, Rusya’nin subat ayinda isgalinin baslamasindan bu yana Ukrayna’ya toplam ABD güvenlik yardimini 1,7 milyar dolarin üzerine ve geçen yil ocak ayindan bu yana ise 2,4 milyar dolarin üzerinde getirecek" dedi.

Blinken, Ukrayna’da yaklasik 11 milyondan fazla insanin ülkesini terk etmek zorunda kaldigini belirterek, "ABD hükümeti, Rusya’nin savasindan ve saldirganligindan etkilenenlere 1 milyar dolardan fazla yeni insani yardim saglamaya hazir" ifadelerini kullandi.

NATO dogu blogunu güçlendiriyor

Blinken, "NATO müttefiklerimizin toplu güvenligini destekleyebilecegimiz yollari tartisiyoruz. NATO topraklarinin her karisini savunacagiz. NATO ayrica Dogu kanadini güçlendirmek için Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya’da bulunanlara ek olarak Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Slovakya’da yeni çok uluslu savas gruplari kurdu" dedi.



Blinken, NATO’nun Bosna-Hersek ve Gürcistan gibi muhtemel Rus saldirganligina karsi en savunmasiz olan ülkelere saglayabilecegi ek destegin tartisildigini söyleyerek, "Ittifakin, hizla degisen bir ortamda transatlantik güvenligi korumaya nasil devam edecegine dair yeni bir NATO stratejik konseptini tartistik" dedi.

Blinken, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in NATO’yu bölebilecegini düsündügünü ifade ederek, “NATO, daha güçlü ve daha birlesik oldugunu açikça ortaya koyacaktir" dedi.



"Gida güvenligi krizini nasil azaltacagimizi tartistik"

Savasin beraberinde ayrica gida güveligi krizini de getirdigine dikkat çeken Blinken, "Rusya’nin tercih ettigi savas, temel gida maddelerinin maliyetini artirdi ve insanlarin halihazirda hissettigi sikintiyi daha da kötülestirdi. Bu yüzden G7’de, savasin dünyadaki en savunmasiz insanlar üzerindeki etkisini azaltabilecegimiz bazi ayrintili yollari tartistik" dedi.



"Rusya, enerjiyi silah olarak kullaniyor"

Blinken, "Avrupa’da uzun yillar boyunca Rus gazina, özelliklede Rus petrolüne bagimliligin arttigini gördük. Rusya’nin enerjiyi silah olarak kullandigini çok net görüyoruz" ifadelerini kullandi. Blinken, ABD Baskani Joe Biden yönetiminin Rus enerjisine bagimliligi azaltma çabalarindan biri olarak petrol arzini artirma stratejisini hatirlatarak, bunun Rusya’ya olan bagimligi sona erdirecegini ve yenilenebilir enerjiye geçisi hizlandirmanin acil oldugunu belirtti.

Kaynak: İHA