Zerdeçal Bilesiklerinden Covid-19'A Karsi Ilaç Yapilabilegini Ispatladilar

Zonguldak’ta akademisyenler, zerdeçal türevlerinden Covid-19’a karsi ilaç yapilabilecegini ispatlayan bir çalisma gerçeklestirdi.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (ZBEÜ) Fizik Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Demir ile Doç. Dr. Hakan Alici, Covid-19’a karsi zerdeçal bilesikleri üzerinde çalisma gerçeklestirdi. Karabük Üniversitesi Kimya Bölümü’nden Doç. Dr. Hakan Tahtaci’nin da katildigi bilimsel çalismalarda zerdeçal bitkisinin çesitli türevleriyle Covid-19’a karsi ilaç yapilabilecegi ortaya çikarildi. Gazetecilere çalismayla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Kadir Demir, “Tasarlamis oldugumuz moleküllerin virüsün enzim yapilari üzerine mevcut ilaçlardan çok daha etkin olabilecegini, özellikle zarf yapisinin içerisinde bulunan ve virüsün çogalmasinda aktif rol oynayan enzimler üzerinde daha fazla etkiye sahip oldugunu gözlemledik” dedi.

Doç. Dr. Hakan Alici ise çalismada virüsle mücadelede güncel olarak kullanilan ilaçlarla karsilastirarak Sars-Cov-2 virüsüne karsi yüksek etki gösterebilecek ve güvenilir ilaç olma potansiyeline sahip zerdeçal türevli 22 tane ilaç aktif molekülü öngördüklerini ifade etti.

Alici, "Bu moleküllerin virüsün hedef enzimleri ile etkilesimlerini bilgisayarli deneylerle gözlemledik ve viral enzimleri mevcut ilaçlardan daha etkin bir sekilde inhibe ettigini ispatladik” seklinde konustu.

Yapilan çalismada zerdeçal bilesiklerinin laboratuvar ortaminda kolay ve hizli sekilde üretilebileceginin yani sira insanlarda herhangi bir olumsuz etkiye sahip olmadigi da ifade edildi. Öte yandan çalisma uluslararasi saygin bir bilim dergisinde yayinlanarak, bilim camiasinda da büyük ilgi gördü.
Kaynak: İHA