Çivril'in Kültürel Mirasi Canlandirmak Için El Ele Verdiler

DENIZLI – Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ile Çivril Belediyesi ortakliginda ‘Kültürel Mirasi Canlandirma’ projesi baslatildi.

Çivril'in Kültürel Mirasi Canlandirmak Için El Ele Verdiler


PAÜ Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu El Sanatlari Bölümü Ögretim Üyesi Doç. Dr. Aysegül Koyuncu Okca yürütücülügünde ve Çivril Belediyesi ev sahipliginde Çivril Halk Egitim Merkezinin de destegi ile baslatilan “Çivril Geleneksel El Sanatlari ve Dokuma Kültürünün Arastirilmasi, Gelistirilmesi" projesinde Yörük dokumalari yeniden hayat bulacak.

Proje hakkinda açiklamada bulunan Doç. Dr. Aysegül Koyuncu Okca, “Çivril Geleneksel El Sanatlari ve Dokuma Kültürünün Arastirilmasi, Gelistirilmesi projesinde Türk kültürel mirasinin önemli degerlerinden olan ve Türk kadinlarinin dünyaya armagan ettigi dokuma sanati içerisinde düz dokuma tekniklerinde yer alan zili ve cicim dokuma tekniginde üretilmis olan dokumalarin unutulmamasi ve gelecek nesillere aktarilmasi için ilk olarak Gürpinar ve Özdemirci geleneksel dokumalarini ele aldiklarini ardindan dile getirdi. Yörede ‘çul’ olarak bilinen dokumalari tozlu sandiklardan ve raflardan çikartarak yeniden hayat bulmasi, dokumalarda kullanilan motiflerin anlamlarina dikkat çekilmesi ve günümüz estetik anlayisi içinde yeniden yorumlanmasi ile ekonomiye katki saglamasini amaçlanarak bu projenin basladigini ve ilk günden itibaren herkesin bu konuda çok heyecanli oldugunu ifade etti.



Ayrica geleneksel dokumalarin somut olmayan kültürel mirasin en önemli parçalari arasinda yer aldigina da dikkat çekerek geçmisi insanlik tarihine kadar dayanan ve her toplumda kendine farkli bir yer edinmis olmasina ragmen Türk toplumlarinda ayri bir yere ve öneme sahip olan geleneksel dokumalari: kültürel degerlerden beslenerek usta dokuyucularin ellerinde duygu ve düsüncelerin sekillenerek çesitli formlarda ortaya çikmasi ile her birini okunacak bir kitap olarak nitelendirdi. Kültürel ve yöresel benzer ve benzemezlikleri ile genis cografyalarda üretimi gerçeklesen geleneksel dokumalari üreten ustalarin her geçen gün yasamini yitirmesi, yaslanmasi, gençlerin bu alana ilgi duymamasi, hak ettigi degeri görememesi gibi birçok nedene bagli olarak üretiminin artik gerçeklesmedigine dikkat çeken Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Aysegül Koyuncu Okca Çivril’de üretimleri duran geleneksel dokumalarin yeniden canlandirilmasi için Çivril Belediyesinin konuya duyarli yaklasimi ile yöre özelliklerini tasiyan, günümüzdeki kullanim amaçlarina hizmet eden yeni ürünlerin tasarlanarak gelistirilmesi ile projenin amacina ulasacagini ifade etti.



“Çivril Geleneksel El Sanatlari ve Dokuma Kültürünün Arastirilmasi, Gelistirilmesi" ptojesi hakkinda açiklama yapan Çivril Belediye Baskani Niyazi Vural ise Çivril’de bu projeye dahil olarak yeniden dokuma kültürünü canlandirmak, aile ekonomilerine katki saglamak isteyen kadinlarin evlerinde dokuma yapabilmesi için gerekli tezgâh, iplik vb. tüm malzemeleri belediye olarak saglamaya hazir olduklarini ifade etti.



Projeyle yillar sonra ilk kez üretilen zili dokumanin kesim islemini Çivril Belediye Baskani Niyazi Vural gerçeklestirdi ve Özdemirci Mahallesinde “zili kestik çerezi” geleneginin de yasatilmasi için dokunan zili yayginin üzerindeki çerezlerin etrafinda toplanarak dokuyucu kadinlara elbiselik kumas ve yazma hediye etti.
Kaynak: İHA