Türkiye'de Bu Tatliyi Yapan Tek Aile Kaldi

Manisa’nin Gördes ilçesinde 150 yillik geçmisi olan yöreye has Gelin Kiz Tatlisi bu ramazanda da sofralari süsledi. Gördes esnaflarindan Helvaci Ahmet Ugur ve Esi Altinay Ugur tarafindan yasatilan ve sadece ramazan ayinda yapilan tatli, geleneksel yönüyle de dikkat çekiyor.

Türkiye'de Bu Tatliyi Yapan Tek Aile Kaldi
Türkiye’de sadece Manisa’nin Gördes ilçesinde Ramazan ayinda yapilan ‘Gelin kiz’ tatlisi sofralari süslemeye devam ediyor. 50 yil önce kaynanasindan ögrendigi tatli yapimini her ramazan ayinda aksatmadan yapan Altinay Ugur, 1800’lü yillardan beridir süren gelenegi yasattiklarini ve gelecek nesillere aktaracaklarini söyledi.



Tatlinin yapiminda un, seker, yag, su, maya ve nisasta kullanildigini, yagda kizartilip surup içerisinde bir süre bekletildikten sonra servise hazir hale getirildigini ifade eden Altinay Ugur, esiyle birlikte 50 yildan beri her ramazan ayinda bu gelenegi yasatmaya çalistiklarini belirtti.

Gelin Kiz Tatlisinin 1828 yilinda eski Gördes’te dogan Hasan Basri Hazretleri tarafindan günümüze kadar ulastigi biliniyor.

“Ramazanda 30 gün boyunca yapilir”

Gördes esnaflarindan Helvaci Ahmet Ugur ve Esi Altinay Ugur, çifti IHA muhabirine yaptigi açiklamada geleneksel olan Gördes Gelin Kiz Tatlisi’nin tarihçesinin 1828 yilinda Hasan Basri Hazretleri tarafindan yapilmasiyla bugünlere kadar ulasildigini söyledi.

Altinay Ugur, “Günümüze sürüp gelen bu tatliyi bizde devam ettirme çabasindayiz. 50 yildir tatlimiz güzel Gördeslilerime sifa olsun insallah yapiyorum. Meslegi kayinvalidemden ögrendim. Gelin Kiz Tatlisini Ramazan ayinda 1’inci günü baslayip 30 gün boyunca yapiyoruz” dedi.



Nisanli kizin iftar sofrasini süslüyor

Gelin Kiz tatlisinin da nisanli çiftler için yapilmaya baslandigini aktaran Altinay Ugur, “Nisanli olan çiftlerden damat tarafi Gelin Kiz Tatlilarini tepsilere alirlar. Bir tepsi alirlardi. Simdiki gibi kaselerde degil onlara özel itinayla tepsi hazirlardim. ‘Bu gelin kiza gidecek derlerdi’ ve gelin kiz tarafi damat tarafi birinci derece yakin akrabalarini toplayip tabi bunun yaninda Gördes’e has yemekler ardindan gelsin tatlilarimiz. O tatlilar öyle güzel yenirmis ki o zamanlar öyle büyük kalabaliklarla yer sofrasinda yenirmis. Ugur ailesi olarak bu meslekte kayinvalidem 60 yil yapti, ondan öncesini bilmiyorum. Ben de 50 yildan bugüne yapiyorum. Yani 110 yildir bu gelenek devam ediyor. Biz 3’ncü kusagiz. Aile olarak bireysel çalisiyoruz. Herkesin kendine ait mekanlari var. 4’üncü kusaklarimiz bu gelenegi devam ettirecek” diye konustu.

Kaynak: İHA