Bakan Dönmez Açiklamasi 'Hedefimiz 2023'De Yerli Gazimizi Milletimizle Bulusturmak'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez, Karadeniz’deki dogal gaz çalismalari ile ilgili önemli bir mesafe kat edildigini belirterek, “Geçtigimiz hafta Yavuz sondaj gemimizi kuyubasi ekipmani basta olmak üzere deniz tabanina indirilecek kontrol ekipmanlarini ve sistemlerini yerlestirmek üzere Türkali-2 kuyusunda lokasyona ulasip, kuyu basi vanasini sag salim indirdi. Hedefimiz 2023’de yerli gazimizi milletimizle bulusturmak” dedi.

Bakan Dönmez Açiklamasi 'Hedefimiz 2023'De Yerli Gazimizi Milletimizle Bulusturmak'


Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Afyonkarahisar’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakani Fatih Dönmez termal otelde is insanlari ve STK temsilcileri ile bulustu. Bakan Dönmez burada yaptigi konusmada, pandemi döneminde hiz kesmeden yollarina devam ettiklerini ifade ederek, “Dünyada birçok yatirimin ertelendigi ya da durdugu pandemi dönemindeyse biz hiz kesmeden yolumuza devam ettik. 2019’da 3.778 MW, 2020’de 4.944 MW ve 2021’de 4.612 MW’lik ilave kurulu güç yatirimlarimizi hayata geçirdik. Dengeli bir yatirim planiyla yerli ve yenilenebilir enerjinin payini her yil peyderpey artirdik. Ve bugün bu yatirimlarimizin karsiligini aldigimiz bir döneme girdik. 20 yil önce yenilenebilir enerji kaynaklarinin toplam kurulu güç içerisindeki payi yüzde 38,6 iken bugün bu sayi yüzde 54’e ulasti. Yerli ve yenilenebilir kaynaklar bazinda baktigimizda ise toplam kurulu gücümüzün %65’i bu kaynaklardan olusuyor. Türkiye’nin enerjisini yenilemeye, yenilendikçe de büyümeye, güçlenmeye devam edecegiz insallah.” diye konustu.



"Türkiye’nin gelecegine insallah güzel bir miras birakacagiz"

Petrol ve dogal gazdan nükleere, yenilenebilir enerjiden madencilige kadar enerjinin her alaninda ciddi bir hareketliligin yasandigini kaydeden Dönmez, “Yatirimlarimizi, projelerimizi büyük bir kararlilikla sürdürüyoruz. Karadeniz gazinin 2023’e yetismesi için de büyük bir gayret içerisindeyiz. Geçtigimiz hafta Yavuz sondaj gemimizi kuyubasi ekipmani basta olmak üzere deniz tabanina indirilecek kontrol ekipmanlarini ve sistemlerini yerlestirmek üzere Türkali-2 kuyusuna ugurlamistik. Gemimiz lokasyonuna ulasip, kuyu basi vanasini sag salim indirdi. Böylece Yavuz’un da göreve baslamasiyla, ilk defa 3 gemimizle ayni anda Karadeniz’deki çalismalarimizi sürdürüyoruz. Yavuz, Türkali-2’den sonra diger kuyulara da geçerek üst tamamlama olarak adlandirdigimiz ayni islemleri orada da tekrarlayacak. Bu sürecin ardindan boru hattini açtigimiz kuyulara baglayacagiz. Hedefimiz 2023. Hedefimiz Cumhuriyetimizin yüzüncü yilina yerli gazimizi milletimizle bulusturmak insallah. 2 hafta önce sahadaydik. Orada kelimenin tam anlamiyla haril haril, gece gündüz çalisan bir ekip var. Motivasyonlari yüksek, inançlari tam. Türkiye’nin gelecegine insallah güzel bir miras birakacagiz” dedi.



"Büyük bir enerjiyle 2023’e hazirlaniyoruz"

Bor madenini cevher olarak degerlendiren Bakan Dönmez, “Yüksek teknolojiyle isleyerek uç ürün haline getirecek ilk yatirimimiz Bor Karbür Tesisimizde sona yaklasiyoruz. 2022 yili içinde tesisimizi tamamlanip performans testlerine baslayacagiz insallah. Öte yandan Ferrobor Üretim Tesisimizin temelini 2022’de atiyoruz. Lityum Karbonat Üretim Tesisimizin kurulmasi için gerekli etüt ve projelendirme çalismalarinin 2022 yili sonunda tamamlayacagiz. Nadir Toprak Oksitleri Kazanim Proses Dizayni, Pilot ve Üretim Tesisimizin pilot tesis kurulumunu 2023’te hayata geçirecegiz insallah. Büyük bir enerjiyle 2023’e hazirlaniyoruz. Türkiye’nin enerjisi yükseltecek bütün projelerimiz, memleketin dört bir yaninda yükselmeye devam ediyor. Türkiye’nin enerji bagimsizligi bu projelerle ete kemige bürünüyor. Türkiye’nin enerjide disa bagimliligini sona erdirecek hamlelerin büyük ve güçlü Türkiye’nin en büyük teminati oldugunun farkindayiz. Daha gidecek uzun bir yolumuz var. Biliyoruz. Bu ugurda milletimizin bize verdigi emaneti daha da yukarilara tasimak için gece gündüz çalismaya devam edecegiz” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA