ISKI'den Kazandere Ve Pabuçdere Açiklamasi

ISKI Genel Müdürlügünden, Kazandere ve Pabuçdere barajlarinda meydana gelen taskinlarla ilgili yapilan açiklamada, “bölgede yasanan su baskininda Idaremizin herhangi bir isletme hatasi bulunmamaktadir” denildi.

ISKI Genel Müdürlügü, Kazandere ve Pabuçdere barajlarinda meydana gelen taskinlar sonucu Kirklareli Vize Kiyiköy Beldesi’nde meydana gelen su baskinlarina iliskin yazili açiklama yapildi. Açiklamada, “Su baskininin yasandigi havzada yer alan Kazandere Baraji, faaliyete girdigi 1997 tarihinden beri ayni sekilde isletilmektedir. Kaldi ki baraj, bu yil 25 Subat’tan itibaren zaman zaman tasarak kapasite fazlasi su tahliye kanalina verilmektedir. Kazandere Baraji’nda taskin yapisi, serbest akisli dolu savak seklinde imal edilmistir. Bu sistemde barajin yüzde 100 doluluk seviyesine ulasmasi neticesinde olusan fazla su, kendiliginden tahliye olmaktadir.

Meteoroloji Genel Müdürlügü 1. Bölge Müdürlügü tarafindan yayinlanan ve 17.04.2022 saat 18:00 ila 18.04.2022 saat 12.00 arasini kapsayan uyarida, Kirklareli, Edirne, Tekirdag ve Istanbul’da metrekareye 21-50 kg yagis düsmesi beklendigi ifade edilmis ancak yagis metrekarede 80.2 kg olarak gerçeklesmistir.

Bunun sonucu olarak 18.04.2022 tarihinde Kazandere Baraji tamamen dolmus ve su tasarak tahliye kanalina akmistir. Barajdan tasan suyun savaklama güzergahi olan Kazandere’nin deniz baglanti noktasinda bulunan köprünün mevcut dere debisini karsilayamamasi ve derenin denizle birlestigi noktada meydana gelen kum birikmesi gibi gerekçelerle bölgede küçük çapli su taskini meydana gelmistir. Pabuçdere Baraji’nda ise, tahliye için gerekli islemler gerçeklestirilmis olup bölgede herhangi bir olumsuzluk tespit edilmemistir.

Diger taraftan Idaremiz, konuya iliskin olarak 17.01.2022 tarihinde Kirklareli Valiligini gerekli tedbirlerin alinmasi hususunda bilgilendirmis ayrica Idaremiz, 14 Mart 2022 tarihinde yaptigi basin açiklamasi ile de kamuoyunu bu konuda dikkatli olmaya davet etmistir" denildi.
Kaynak: İHA