Meteoroloji Sari Kodla Uyardi Açiklamasi Trakya'yi Saganak Vuracak

Tekirdag basta olmak üzere Trakya ve Marmara’yi etkisi altina almasi beklenen saganak yagis için Meteoroloji Genel Müdürlügü sari kodla uyarida bulundu.

Meteoroloji Sari Kodla Uyardi Açiklamasi Trakya'yi Saganak Vuracak
Meteoroloji Genel Müdürlügü (MGM), Trakya basta olmak üzere Marmara’da ve Kuzey Ege’de görülecek saganak ve yer yer gök gürültülü saganak yagislar için uyarida bulundu. Meteoroloji Genel Müdürlügü Analiz ve Tahmin Merkezi tarafindan yapilan açiklamada, 17.04.2022 Pazar günü Marmara’nin batisi ve Kuzey Ege’de görülecek saganak ve yer yer gök gürültülü saganak yagislarin; aksam saatlerinden itibaren etkisini arttirarak Kirklareli, Edirne, Tekirdag çevreleri ile Avrupa Yakasi agirlikli olmak üzere Istanbul, Çanakkale, Balikesir’in kuzey ve batisi ile Izmir’in kuzey kesimlerinde yerel olarak kuvvetli (21-50 kg/metrekare) olmasi beklendiginden sel, su baskini, yildirim, ulasimda aksamalar, yagis aninda kuvvetli rüzgâr gibi olumsuzluklara karsi dikkatli ve tedbirli olunmalidir.

Meteoroloji saat vererek uyardi

Meteoroloji tarafindan yapilan uyarida, yagislarin 17 Nisan 2022 aksam 18.00 ve 18 Nisan 2022 sabah 09.00 saatleri arasinda etkili olacagi ifade edilirken vatandaslarin yapilacak uyarilari dikkate almalari ve sel, yildirim gibi dogal afetlere karsi tedbirli olmalari gerektigi hatirlatildi.

Afetlerden korunma yöntemleri hatirlatildi

Meteoroloji Genel Müdürlügü’nün internet sitesi araciligiyla yaptigi duyurunun yani sira, vatandaslara dogal afetlerden korunma yöntemleri de hatirlatildi. MGM’nin aktardigi bilgilerde, selden önce hazirlikli olunmasi gerektigi ifade edilerek yasanabilecek sel afeti durumunda; “Evde degerli esya ve önemli belgeleri yüksek yerlere kaldirin. Varsa afet ilk yardim çantasini yaniniza alin. Zarara yol açabilecek ya da zarar görebilecek esyalari içeri alin. Su kaynaklari kirlenebileceginden, yedek içme suyunuzun oldugundan emin olun. Suyun evi terk ettigi her yerden içeri de girebilecegini hatirlayin. Kum torbalari temin edin. Selin kullanabilecegi ark, hendek, vadi ve kanyon gibi yerlerden uzak durun. Açik alandaysaniz en yüksek cisim siz olmayacak sekilde tepeye çikin” hatirlatmasinda bulunuldu.

Yildirimlardan korunma yöntemlerinin de yer aldigi açiklamada; “Yildirim olusmasinda meteorolojik sartlarin yani sira yer yüzeyinin durumu da çok önemlidir. Yüksek binalar, agaçlar ve metalik esyalar gibi iyonlastirici malzemeler yildirim olusumu için uygun kosullar hazirlarlar. Can ve mal kaybini en aza indirebilmek için bu hususlara dikkat edilmelidir; Yüksek bina ve yapilarda (minare gibi) paratoner (yildirimsavar) kullanilmali. Yildirim riski olan havalarda agaç, bayrak ve telefon direkleri gibi yüksek objelerden uzak durulmali. Metalik esyalardan uzak durulmali ancak otomobillerin lastikleri yalitkan oldugu için otomobil içleri güvenli yerlerdir. Açik arazide iseniz yere çömelerek oturun, kesinlikle yere yatmayin. Su üzerinde iseniz derhal karaya çikmaya çalisin. Semsiye gibi sivri metal içeren esyalari kullanmayin. Açik arazide gruplar halinde durmayin. Elektrikli esyalari fislerinden çekin mümkün oldugunca kullanmayin” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA