Fransa'da Cumhurbaskanligi Seçimi Ikinci Tura Kaldi

Fransa’da cumhurbaskanligi seçimi ikinci tura kaldi. Sandik çikis anketlerine göre, ikinci turda oylarin yüzde 28.6’sini alan mevcut Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile oylarin yüzde 23.9’unu alan asiri sagci Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen ikinci turda yarisacak.

Fransa'da Cumhurbaskanligi Seçimi Ikinci Tura Kaldi
Fransa’da cumhurbaskanligi seçimi ikinci tura kaldi. Sandik çikis anketlerine göre, 24 Nisan’da yapilacak olan ikinci tur 12 aday arasinda oylarin yüzde 28.6’sini alan mevcut Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile oylarin yüzde 23.9’unu alan asiri sagci Ulusal Birlik Partisinin (RN) lideri Marine Le Pen arasinda yapilacak.

Boyun Egmeyen Fransa Hareketinin (LFI) lideri Jean Luc Melenchon oylarin yüzde 20.1’ini, asiri sagci ve nefret söylemleriyle gündemde olan Yeniden Fetih (Reconquete) Partisi lideri Eric Zemmour oylarin yüzde 7.2’sini aldi.

Oylarin yüzde 5.10’unu alan merkez sag Cumhuriyetçiler Partisinin (LR) adayi ve baskent Paris’in de içinde bulundugu Ile-de-France bölgesinin baskani Valerie Pecresse, ikinci turda Macron’a oy verme çagrisinda bulunarak, "Le Pen’in iktidara gelmesini ve bunun doguracagi kaosu önlemek için vicdanimla Emmanuel Macron’a oy verecegim" ifadelerini kullandi.

Oylarin yüzde 1.9’unu alan merkez sol Sosyalist Partisi’nin (PS) adayi Paris Belediye Baskani Anne Hildago da ikinci turda seçmenleri Le Pen’in asiri sagina karsi Macron’a oy vermeye çagirdi.

Seçime katilim orani yüzde 65

Yaklasik 48,7 milyon kayitli seçmenin bulundugu ülkede, yerel saatle 17.00 itibariyle seçime katilim orani yüzde 65 oldu. Son seçimlerdeki katilim orani yüzde 69,42 olarak kayitlara geçmisti.

Seçimi kazanan aday 13 Mayis’ta göreve baslayacak

Ilk turun resmi sonuçlari Anayasa Mahkemesi tarafindan 13 Nisan’da açiklanacak ve ikinci turda seçimi kazanan aday ise 13 Mayis’ta göreve baslayacak.
Kaynak: İHA