Vali Dagli Açiklamasi 'Samsun'da Ayçiçek Yagi Sorunu Yok'

Samsun’da haksiz fiyat artisi, satistan kaçinma ve stokçulukla ilgili denetimlere etkin bir sekilde devam ediliyor. Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dagli, “Samsun’da ayçiçek yagi ile ilgili herhangi bir sorun bulunmuyor” dedi.

Vali Dagli Açiklamasi 'Samsun'da Ayçiçek Yagi Sorunu Yok'
Samsun Valiligi koordinasyonunda Ticaret Il Müdürlügü, Büyüksehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri zabita ekipleri, Il Tarim ve Orman Müdürlügü ve Sanayi ve Teknoloji Il Müdürlügü basta olmak üzere bütün kamu kurum ve kuruluslari, ilgili kanunlar uyarinca Samsun’da haksiz fiyat artisi, satistan kaçinma ve stokçuluga yönelik gerek resen gerekse vatandaslardan gelen sikâyetler üzerine denetimlerini sahada etkin bir sekilde sürdürüyor.

Fahis fiyat artisi ve stokçulukla ilgili olarak; 6585 sayili Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkinda Kanun’da yeni düzenlemeye gidildi. Kanunun ek-1’inci maddesinin ikinci fikrasi kapsaminda; üretici, tedarikçi ve perakende isletmeler tarafindan piyasada darlik olusturucu, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetler ile tüketicinin mallara ulasmasini engelleyici faaliyetlerde bulunulmasi halinde 100 bin Türk Lirasi’ndan 2 milyon Türk Lirasi’na kadar idari para cezasi uygulaniyor.

Konuyla ilgili Vali Dagli yaptigi degerlendirmede, “Son günlerde Türkiye’de ayçiçek yagi stoklarinda sikinti oldugu yönünde çikan haberler gerçegi yansitmiyor. Samsun’da da ayçiçek yagi ile ilgili herhangi bir sorun bulunmuyor. Hazine ve Maliye Bakanligimiz ile Tarim ve Orman Bakanligimizin da belirttigi üzere ülkemizde yeteri kadar yag stoku bulunuyor. Devlet olarak bu konuda firsatçiliga izin vermeyecegiz” diye konustu.

Vali Dagli, haksiz fiyat artisi, satistan kaçinma ve stokçuluk suretiyle piyasada darlik olusturan, piyasa dengesini ve serbest rekabeti bozucu faaliyetlerde bulunan üretici, tedarikçi ve perakende isletmelere idari para cezasi verilmek üzere tespit tutanaklari tanzim edilerek Ticaret Bakanligina sunuldugunu söyledi.

Bu konudaki denetimlerin etkin bir sekilde sürdürülecegini kaydeden Vali Dagli, vatandaslarin da kanuna aykirilik oldugunu düsündükleri durumlarda Ticaret Bakanligi’na ait Alo 175 Sikayet Hatti ve Haksiz Fiyat Artisi Bildirimi Mobil Uygulamasi üzerinden de gerekli sikayet basvurusunda bulunabilecegini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA