Lavrov Açiklamasi 'Istanbul'da Yapilan Görüsmelerin Sonuçlarini Olumlu Bir Gelisme Olarak Görüyoruz'

Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, Rusya-Ukrayna arasinda Türkiye’de yapilan müzakerelere iliskin, “Dün Istanbul’da yapilan görüsmelerin sonuçlarini olumlu bir gelisme olarak görüyoruz” dedi.

Lavrov Açiklamasi 'Istanbul'da Yapilan Görüsmelerin Sonuçlarini Olumlu Bir Gelisme Olarak Görüyoruz'
Afganistan’a komsu ülkelerin Disisleri Bakanlari Toplantisi için Çin’de bulunan Rusya Disisleri Bakani Sergey Lavrov, gazetecilere gündeme iliskin açiklamalarda bulundu. Gazetecilerin, “Ukrayna tarafiyla Istanbul’da yapilan görüsmelerin sonuçlarini nasil degerlendiriyorsunuz?” sorusunu yanitlayan Lavrov, “Dün Istanbul’da yapilan görüsmelerin sonuçlarini olumlu bir gelisme olarak görüyoruz. Bu henüz nihai sonuç degil. Ukraynali müzakerecilerin, nükleer disi statü ve NATO çerçevesi disinda güvenligini saglama gereginin teyit etmesini Ukraynali meslektaslarimizin meseleleri anlamalari açisindan önemli bir ilerleme olarak görüyorum” dedi.

Çin Disisleri Bakani Wang Yi ve diger bakanlar ile yaptigi görüsmelere dair izlenimlerinin soruldugu Lavrov, “Izlenimler olumluydu. Katilimci ülkelerin temsilcileriyle bugün yapilan tüm görüsmelerde, Afganistan’in komsulari, uluslararasi arenada gelismelere dair yaklasimlarimiz görüldü ve onaylandi. Yeni bir gerçeklik olusuyor. Tek kutuplu dünya geri dönülemez bir sekilde geçmiste kaldi ve çok kutuplu bir dünya ortaya çikiyor. Bu objektif bir süreçtir. Onu durdurmak imkansiz. Bu gerçekligi de birden fazla güç yönetecek. Bugün dünya ekonomisi ve siyaseti üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olan tüm kilit devletler arasinda müzakere etmek gerekli olacaktir. Bu dünyadaki hiç kimse küçük bir oyuncu olarak görülmemelidir. Hepsi esit ve egemendir” dedi.

Bir gazetecinin, “Rusya’nin hasim listesi var. Dost ülkeler listesi var mi?” sorusuna da kisaca cevap veren Lavrov, “Bu listede yer almayan diger tüm ülkeler bize dost olan ülkelerdir” diye cevapladi.

Rusya’nin, Ukrayna’da baskent Kiev ve Çernihiv gibi bölgelere saldirmama kararina karsin ABD Baskani Joe Biden’in, “Eylemlerini görene kadar herhangi bir sey söyleyemem. Dediklerini yapacaklar mi görecegiz” sözleri ve ABD Disisleri Bakani Antony Blinken’in, “Rusya’nin sözleri ve eylemleri arasinda fark var” açiklamasina cevap veren Lavrov, “Sözleri eylemlerinden farkli olanlardan bahsedecek olursak, ABD’nin bir sey söyledigi ve tamamen farkli bir sey yaptigi su anda çok sayida örnek vermek bile istemiyorum” dedi.

(Erhan Altiparmak/IHA)
Kaynak: İHA