Denizlililer Vaka Sayilarindaki Büyük Düsüsü Asiya Bagladi

Saglik Bakani Fahrettin Koca’nin yayinladigi insidans haritasina göre, Denizli’de uzun zaman sonra vaka sayilarinda büyük düsüsler yasanmaya devam ediyor. Denizlili vatandaslar kentteki vaka sayilarinin düsmesini hem asi oranina yükselmesine hem de insanlarin bilinçlenmesine bagladi.

Denizlililer Vaka Sayilarindaki Büyük Düsüsü Asiya Bagladi


Saglik Bakani Fahrettin Koca, 18 -24 Eylül arasinda, 100 bin kiside bir haftalik toplam yeni korona virüs vaka sayilarinin yer aldigi insidans haritasinin yayinlandigini duyurdu. Elazig’da bir önceki tabloda 100 binde 416,18’e olan rakam 355,98’e düstü. Vakalarda düsüs yasanan kentte vatandaslar, düsüsü asilanmaya bagladi. Elazig’da yüzde 58.6 asilama orani ise yüzde 60.4’e yükseldi ve turuncu kategorideki yerini korudu. Saglik Bakani Fahrettin Koca, 5 ile 11 Mart tarihleri arasinda illere göre her 100 bin kiside görülen korona virüs vaka sayilarini paylasti. Bakanligin resmi siteden yayimladigi illere göre haftalik insidans haritasinda Denizli’de, 100 bin kiside görülen haftalik vaka sayisinda uzun zaman sonra büyük bir düsüs yasanmaya devam ediyor. Bir önceki hafta açiklanan 100 bin kiside görülen vaka sayisi 26 Subat ile 4 Mart arasinda 574,9 olurken, 5 ile 11 Mart tarihleri arasinda ise 269,82 oldu. Mavi kategoride yer alan Denizli’de yüzde 85’lik asilanma ile en çok asi yapilan iller arasinda yer aldi. Kentte yasayan birçok vatandas ise yasanan düsüsü kimisi asi oranin yükselmesine kimileri de virüse karsi bilinçlenmesinden bagladi.

“Maske takan sayisi çogalirsa vakalar daha da düser”

Kronik rahatsizligi olmasina ragmen 4’üncü asi sayesinde geçirdigi korona virüsü hafif atladigini söyleyen Mevlüt Kocabas, vatandaslarin maske takmasiyla vakalarin daha da düsecegini belirtti.

Kocabas, “Ben vakalarin insanlarin asi vurulmasindan dolayi düstügünü düsünüyorum. Çünkü ben 4 defa asi oldum. Kronik hastasi olmama ragmen çok hafif ve rahat atlatarak iyi oldum. Asi olmasaydim daha büyük sorunlar yasaya bilirdim. Bunlardan dolayi vakalarin düsmemesini asiya bagliyorum. Su anda disarida maske takan az oluyor. Maske takan sayisi çogalirsa vakalar daha da düser” dedi.



“Vatandaslar asi vurulursa vaka sayisi sifira iner”

Kentte düsüse geçen vakalari asi oranindaki yükselmeye baglayan Aziz Erdogan, düsüslerin devam etmesiyle birlikte Mayis ayinda hastaligin bitecegini umdu. Erdogan, “Su anda vaka sayilari baya bir düstü. Mayis sonuna kadar kalmaz diye düsünüyorum. Bu süreçte herkes kendini korudu. Vakalarin düsmesi konusunda asi çok önemli ve herkesin asi vurulmasini istiyorum. Ben saglikli bir insanim buna ragmen asiyi hiç kaçirmadim. Vatandaslar asi vurulursa vaka sayisi sifira iner. Bu benim görüsüm” diye konustu.



“Vatandaslar bilinçlenmesiyle vaka sayisi düstü”

Korona virüsün kentte etkisinin azalmasini halkin bilinçlenmesinden kaynaklandigina deginen Niyazi Sahan, kapali alanlarda maskeye kurallarina daha çok uyulmasinin önemli oldugunu vurguladi. Sahan, “Vakalardaki düsüsün sebebi halkin bilinçlenmesinden kaynaklidir. Herkes dikkat edip maskesini takiyor. Açik alanlarda serbest ama kapali alanlarda daha dikkatli olmak gerekiyor. Ben maskemi takiyorum. Vatandaslar bilinçlenmesiyle vaka sayisi düstü” ifadelerini kullandi.

“Asilarinda çok faydasi oldu”

Kapali alanlarda takilan maskenin önemli olduguna ve insanlarin Korona virüse karsi bilinçlendigini anlatan Ibrahim Kus ise “Millet bilinçlendikçe vaka sayisi düstü. Asilarinda çok faydasi oldu. Açik alanlarda takmiyoruz ama kapali alanlarda maskemiz hep yanimizdadir” ifadelerini kullandi.

“Bütün insanlar sosyal mesafeyi korumasi lazim”

Herkesin asi vurulmasini gerektigini açiklayan Celal Öztürk, maske ve mesafeninde önemli olduguna degindi. Bilir, “Denizli’de virüsün daha da azalmasi için maske ve mesafe olmasi gerekiyor. Bütün insanlar sosyal mesafeyi korumasi lazim. Insanlar asilarini vursunlar. Ben 4. asimi vuruldum” seklinde konustu.

Kaynak: İHA