Aydin Merkezli 11 Ilde Tarihi Eser Operasyonu

Aydin merkezli 11 ilde tarihi eser kaçakçilarina yönelik operasyonda gözaltina alinan 36 kisiden aralarinda Aydin Arkeoloji Müzesi Müdürü A.Y ve bir polis memurunun da bulundugu 4 kisi tutuklandi. Operasyonda Donatello’nun "Davut" heykelinin 18. yüzyilda yapilan bir replikasi da ele geçirildi.

Aydin Merkezli 11 Ilde Tarihi Eser Operasyonu
Aydin Cumhuriyet Bassavciligi tarafindan yürütülen sorusturma kapsaminda tarihi eser kaçakçiligi yaptigi belirlenen 37 süpheli hakkinda yakalama karari çikarildi. Aydin Il Emniyet Müdürlügü Organize Suçlarla Mücadele Sube Müdürlügü ekiplerince 7 aydir yapilan fiziki ve teknik takibin ardindan Aydin, Ankara, Amasya, Aksaray, Karaman, Kayseri, İçel, Mugla, Samsun, Yalova, Zonguldak illerinde belirlenen adreslere es zamanli operasyon gerçeklestirildi.

Operasyonda aralarinda Aydin Arkeoloji Müzesi Müdürü A.Y ve yardimcisi E.D.’nin de bulundugu 36 süpheli gözaltina alindi. Operasyonda 18. yüzyila ait oldugu degerlendirilen Donatello’nun Davut heykelinin o dönemde yapilan replikasi satisa hazirlanirken ele geçirildi. Emniyetteki islemleri tamamlanan 36 süpheliden F.K., M.D., H.T., E.A., M.Y., A.D., K.C., H.S., B.Y., H.I.Ç., M.S., A.U., S.T., Ç.A., L.D., S.G., Ü.K., A.Y. ve E.D. isimli 19 süpheli adliyeye sevk edilirken, diger süpheliler ifadelerinin ardindan serbest birakildi. Mahkemeye çikarilan süphelilerden Aydin Arkeoloji Müzesi Müdürü A.Y, Aydin Il Emniyet Müdürlügü’nde görevli polis memuru M.D. ile H.I.Ç. ve L.D., tarihi eser kaçakçiligi ve suç islemek için örgüt kurmak suçlarindan tutuklanarak cezaevine gönderildi. 1 süpheliyi ise arama çalismalari sürüyor.

Orijinal eserleri sahte diye kayit altina almislar

Rüsvet, görevi kötüye kullanma, belgede nitelikli sahtecilik, izinsiz kazi yapma ve benzeri suçlardan gözaltina alinan süphelilerden bazilarinin orijinal olarak ele geçirilen eserleri sahte olarak kayit altina aldiklari ve sonrasinda orijinal eserleri elden çikardiklari öne sürüldü.
Kaynak: İHA