Akkuyu'nun Buhar Jeneratörü, Reaktör Ve Kor Tutuculari Türk Firmasinca Tasiniyor

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) insaati hizla ilerlerken, ayni anda 4 güç ünitesinde birden çalismalarin devam ettigi projede 20 bin kisi çalisiyor. Nükleer santralin buhar jeneratörü, reaktör ve kor tutucularini tasiyan firmanin Ankara Bölge Müdürü Mert Selahattin Albayrak, “Akkuyu NGS ile tarihe taniklik ediyoruz” dedi.

Akkuyu'nun Buhar Jeneratörü, Reaktör Ve Kor Tutuculari Türk Firmasinca Tasiniyor
400’den fazla Türk tedarikçi firmanin yer aldigi Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde yerellestirme programinin toplam potansiyeli yaklasik 5,9 milyar dolar. Nükleer santralin ekipman ve malzemeleri agirlikla Rusya’da Rosatom’un makine üretim grubuna ait isletmelerde üretiliyor. Geri kalan ekipmanlarin tedariginde ise Türk sanayisi aktif rol üstleniyor. Projede görev alan firmalarin ihtiyaçlarini agirlikla İçel bölgesinden tedarik etmesi ise bölge ekonomisine canlilik kazandiriyor.

Akkuyu sahasinda görev yapan çok sayida Türk firmasindan biri de Hareket Proje Tasimaciligi ve Yük Mühendisligi. Nükleer santralin denizyolu ile gelen en agir ekipmani olan 460 tonluk stator, 360 tonluk buhar jeneratörleri, 350 tonluk reaktörleri, 155 tonluk kor tutucusu gibi çesitli agir ekipmanlarin gemi hizmetleri ve saha içi aktarma operasyonlari bu firma tarafindan yapiliyor. Sirketin Ankara Bölge Müdürü Mert Selahattin Albayrak, Akkuyu NGS’nin bir prestij projesi oldugunu ve bu projede kazandiklari deneyimin kendilerine nükleer sektörde yeni firsatlarin kapisini açacagini belirtti.

Türkiye’nin ilk nükleer enerji santralinin çalismalarinda yer almaktan mutlu olduklarini vurgulayan Albayrak, “Türkiye’nin ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu NGS projesinde yer alarak tarihe taniklik ediyoruz. Bu proje, Türkiye’nin enerjide disa bagimliligini azaltmak için atilan en önemli adimlardan biri ve hem ülkeye hem de bölgeye yüksek katma deger sagliyor. Gerek insaat sahasinda, gerekse tedarik zincirinde çok sayida Türk çalisiyor. Her birimiz bu proje için emek veriyor, yüksek çaba sarf ediyoruz. Bu gerçekten inanilmaz bir çalisma gücü” dedi.

Akkuyu’da kazandiklari deneyimin önemine dikkat çeken Albayrak, “Ülkemizde farkli yerlerde de nükleer santral çalismalari olabilir. Ikinci, hatta üçüncü nükleer enerji santralinin ülkemizde kurulmasi durumunda öncelik daha önce benzer projelerde deneyim sahibi olan ve hizmet vermis firmalarin olacaktir. Sahip oldugumuz tecrübemiz, uzman teknik ekibimiz ve ileri teknolojik donanima sahip ekipmanlarimiz ile gelecekte farkli santrallerde de hizmet verebilecegimize inaniyoruz” diye konustu.



"Agir ekipmanlarin tasima ve montaj islemlerini yapiyoruz"

2019 yilindan bu yana Akkuyu NGS’de agirlikla Rusya ve farkli ülkelerden gelen ekipmanlari ve malzemeleri tasidiklarini aktaran Albayrak, bunlari söyle siraladi:

“4 adet 360 ton agirligindaki buhar jeneratörü, 1 adet ülkemize gelen ilk nükleer güç reaktörü özelligini tasiyan 350 tonluk reaktör, santralin ilk agir ekipmani olan 2 adet 155 tonluk kor tutucu, 1 adet 118 tonluk türbin rotor hazirlik ünitesi, 4 adet 85 tonluk boiler, 1 adet 460 tonluk stator, 1 adet 240 tonluk rotor, 2 adet 285 tonluk güç ünitesi üst gövde, 2 adet 235 tonluk güç ünitesi alt gövde, 4 adet 85 tonluk acil durum reaktör sogutma ünitesi, 10 adet 110 tonluk arma blok ve reaktörün dis kaliplari.”

Albayrak, santralin deniz yapi insaati kapsaminda santral içerisinde üretilen menfezlerin üretim alanindan stok sahasina tasinmasi islemlerinin de kendileri tarafindan yapildigini belirterek, beton bloklarin agirliklarinin 460 tondan 2 bine tona kadar ulastigini söyledi.

Albayrak, bu tasimalar için özel kendinden tahrikli dorseler kullanildigini ifade etti.



“Akkuyu NGS tüm sektörler için firsat”

Tüm sektörler için oldugu gibi agir kaldirma ve tasima sektörü için de Akkuyu NGS projesinin çok önemli bir proje oldugunun altini çizen Albayrak, projenin Türkiye’deki ilk nükleer santral olmasi ve santral içerisindeki hizmetlerin uzun yillar daha sürdürülecek olmasinin tüm sektör paydaslari için firsat olarak görüldügünü söyledi.

“Santralde görev alabilmek üst düzey yetkinlik gerektiriyor” diyen Albayrak, sunlari söyledi:

“Akkuyu NGS, sektör kabiliyetlerinin üst düzeyde sunulmasini gerektiren bir proje. Bu proje sayesinde farkli ülkelerden birçok firma ile temasa geçme ve iliskilerimizi kuvvetlendirme imkani bulduk. Proje, dogrudan ya da dolayli yoldan yerel firma ve kuruluslara da destek veriyor. Hareket olarak proje özelinde bizim de destek aldigimiz alt yüklenicilerimiz bulunuyor. Yedek parça, ekipman ihtiyaçlarimizi İçel ve yakin çevredeki firmalardan sagliyoruz.”

“Enerjide bagimsizlik için büyük adim”

Akkuyu NGS’nin enerjide bagimsiz olabilmek için atilan büyük bir adim oldugunu belirten Mert Albayrak, söyle devam etti:

“Ekonomik olarak daha güçlü olmak isteyen ancak sahip olduklari enerji kaynaklari ihtiyaçlarini karsilamaya yetmeyen ülkeler, alternatif enerji kaynagi arayisina giriyor. Türkiye, dünya genelinde elektrik talebi en çok artan ülkeler arasinda. Küresel alanda Türkiye’nin bagimsiz enerjiye ulasmasi için Enerji ve Tabii Kaynaklari Bakanligi ciddi çalismalar yapiyor. Ülke olarak enerjide bagimsizlik için önemli adimlar atiyoruz. Akkuyu NGS, enerji maliyetlerinin yönetimi açisindan, bilhassa küresel rekabetteki konumuna önemli bir katki saglamak adina ciddi bir hamledir. Nükleer enerji hidroelektrik santrallerden sonra, rüzgar enerjisi ve günes enerjisinden bile daha az karbon salimi yapmaktadir. Sifir emisyonla çevreye zararli sera gazi salimi yapilmadan kesintisiz elektrik üretebilecek santralin, tam kapasite devreye girdigi yilda yaklasik 35 milyar kWh elektrik üretmesi ve Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karsilamasi öngörülüyor. Akkuyu NGS, enerji ihtiyacini kesintisiz ve güvenli karsilamanin yani sira ülkenin yesil kalkinmasinda da önemli rol oynayacak. Bu hamle ayni zamanda Türkiye’nin sayginligi bakimindan da çok önemli bir gelisme.”

Tarihi projelerde yer aldi

Hareket Proje, Türk Cumhuriyetleri, MENA ve CIS bölgelerinde nükleer enerji, petrokimya, petrol-gaz ve yenilenebilir enerji sektörü ile tesis tasima, açik deniz islerinde ve insaat-altyapi alanlarinda gerçeklestirilen birçok önemli projede yer aldi. Dünyanin orta açikligi en uzun asma köprüsü ünvanina sahip 1915 Çanakkale Köprüsü Projesi’nin 720 ton agirligindaki 87 tabliyenin yükleme ve tahliye islemleri de sirket tarafindan gerçeklestirildi.

Samsun’da bulunan 240 MW Dogalgaz Kombine Çevrim Enerji Santrali’ne ait agirliklari 90-172 ton arasi degisen 8 agir ve 10 gabarisi yüksek parçayi yaklasik 4 bin kilometre mesafedeki Özbekistan Taskent’e üç ay gibi kisa bir sürede ulastiran sirket, Izmir Aliaga’daki 270 MW Dogalgaz Kombine Çevrim Enerji Santrali’nin Özbekistan Buhara’ya tasinmasini da gerçeklestirdi.
Kaynak: İHA