Erzurum Ve Tebriz Kardeslik Rüzgari

Erzurum Kültür, Sanat ve Egitim Dernegi (ERSANDER) ile Erzurum’un Iran Islam Cumhuriyeti Baskonsoloslugu tarafindan ortaklasa düzenlenen ‘Sehriyar Diyarindan Erzurum’a Selam’ gecesini izleyenler, türkü ve folklara doydu.

Erzurum Ve Tebriz Kardeslik Rüzgari
Atatürk Üniversitesi 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Irade Salonu’nda ‘kardes sehir’ Tebriz’den gelen sanatçilarin hazir bulundugu etkinlik, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve sehitler için bir dakikalik saygi durusu ile basladi.

Ardindan Iran ve Türk Milli Marslari dinlendi.

Iran Islam Cumhuriyeti Erzurum Baskonsolosu Dr. Sajad Soltanzadeh ve ERSANDER Baskani Ümit Gergit yaptiklari konusmalarda, iki ülke arasindaki dostluk, kardeslik ve komsuluk iliskilerini daha üst düzeye çikarmak amaciyla ortaklasa bir etkinlik düzenlediklerini bildirdiler.

ERSANDER yönetim kurulu üyesi, sanatçi Vahit Alkir, sözleri Alvarli Efe’ye ait, babasi Raci Alkir’in derledigi “Kadem basti, gönül tahti/ A sultanim sefa geldin” türküsü ile programa basladi.

Sanatçi Vahit Akir, yine Raci Alkir’a ait “Dün gece yar hanesinde/ Yastigim bir tas idi/ Altim çamur üstüm Yagmur/ Yine gönlüm hos idi”, Faruk Kaleli’ye ait “Yaz gelende çikam yayla senin basina/ Kurban olam topragina tasina” ve Raci Alkir’in derledigi “Hani yaylam hani senin ezelin/ Güz gelende döker baglar gazelin” türkülerini seslendirdi.

Ardindan sanatçi Özge Polat, Erzurumlu Emrah’a ait, Raci Alkir’in derledigi “Tutam yar elinden tutam çikam daglara daglara/ Olam bir yareli bülbül inem baglara baglara” türküsü ile sahneye çikti. Erzurumlu Özge Polat, daha sonra Azeri ve Erzurum türküleri söyledi.



Üçüncü olarak Mahmut Kivanç, Erzurum ve Kerkük yöresine ait türküleri seslendirdi.

Erzurum Bar ekibinin gösterisinden sonra bu kez kardes sehir Tebriz’den gelen sanatçilar sahne aldi. Yaklasik bir saat süreyle sanatçilar, Azeri Türkçesi ve Farsça olarak türküler okudular. Tebrizli dansçilar da Tebriz yöresine ait folklordan örnek sundular. Etkinlik sirasinda Tebrizli ve Erzurumlu saz, ses sanatçilari ile folklorcular büyük alkis topladi.

Öte yandan ‘Sehriyar Diyarindan Erzurum’a Selam’ gecesinin son bölümünde sanatçi Vahit Alkir, sahnede Erzurumlu ve Tebrizli sanatçilari bir araya getirdi. Ses ve saz sanatçilari toplu halde Erzurum yöresine ait ‘Sari Gelin’ türküsünü, Türkçe, Azerice ve Farsça olarak seslendirdiler.
Kaynak: İHA