Türk Telekom, 1915 Çanakkale Köprüsü'nü Akilli Sistemlerle Donatti

Türkiye’nin ulastirma yatirimlarindaki dijitallesmeye katkisini sunan Türk Telekom, Akilli Ulasim Sistemleri (AUS) projesi kapsaminda, 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyolu’nu kapsayan 101 kilometrelik güzergahi yeni nesil teknolojilerle ‘akilli’ hale getirdi.

Türk Telekom, 1915 Çanakkale Köprüsü'nü Akilli Sistemlerle Donatti


Türkiye’nin dijital dönüsümünün liderlerinden Türk Telekom, teknolojinin sagladigi imkânlari her alanda hizmete dönüstürmeyi sürdürüyor. Sirket, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Çanakkale Deniz Zaferi’nin yil dönümü olan 18 Mart’ta açilisini yaptigi 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara Çanakkale Otoyolu’nu akilli teknolojilerle donatti.

Avrupa’dan Asya’ya ulasimda uçtan uca dijitallesme

Açilisiyla büyük heyecan olusturan ve Avrupa’yi Asya’ya baglayan transit otoyol zincirinin en önemli halkasi olan otoyolun, Akilli Ulasim Sistemleri (AUS) proje yüklenicisi olan Türk Telekom, 101 kilometrelik güzergahi yeni nesil teknolojilerle donatti. Verilen bilgiye göre sirket, Akilli Ulasim Sistemleri (AUS) projesi kapsaminda, 2023 metrelik orta açikligiyla ’dünyanin en büyük orta açikligina sahip asma köprüsü’ olma özelligine sahip 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu’nun Ana Veri ve Felaket Kurtarma Merkezleri’nin teknoloji altyapisini tasarlayarak, projeye katkida bulundu. Ana Veri ve Felaket Kurtarma Merkezleri’nin teknolojik altyapisi dogal afet ve kazalara; hizli, etkili ve koordineli müdahaleye imkân verecek sekilde olusturuldu. 101 kilometrelik güzergâh boyunca bulunan mesaj isaretleri (VMS), degisken trafik isaretleri (VTS), meteoroloji istasyonlari ve kamera altyapisiyla ulasimda uçtan uca dijitallesme saglandi. Ayrica, sirketin erisim ekipleri tarafindan güzergah boyunca zirhli fiber optik kablo tesisi saglandi ve tüm sistemlerin entegre olarak çalisabilecegi iletisim omurgasi olusturuldu.

“Türkiye’nin dört bir yanini ulusal ulasim agimizla akillandiriyoruz”

Türk Telekom CEO’su Ümit Önal konuyla ilgili açiklamasinda sunlari söyledi: “ Cumhurbaskanimiz Recep Tayip Erdogan ve Ulastirma ve Altyapi Bakanligimiz önderliginde, tarihe iz birakacak çok önemli projelere imza atildi. Yapilan köprüler, tüneller, otoyollar, bölünmüs yollar ile Türkiye, karayollari anlaminda da dünyada örnek ülkeler arasina girdi. Sirket olarak, Türkiye’nin batisinda otoyol entegrasyonunun önemli bir halkasi ve Çanakkale’nin sanli tarihine yarasir bir eser olan 1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyol Projesi’ne sagladigimiz teknolojiyle gurur duyuyoruz. Insani merkeze alan yaklasimimizla teknolojiyi iyilik ve fayda saglamak üzere kullanmaya odaklaniyoruz. Bu çerçevede, Çanakkale Otoyolu ve Köprüsü basta olmak üzere, Karayollari’nin stratejik projelerinde Akilli Ulasim Sistemleri (AUS) çalismalarimizla katkimizi ortaya koyuyoruz. Diger yandan Türkiye’nin dört bir yaninda ulusal ulasim agimizin akillandirilmasi için çalisiliyor, Akilli Durak, Akilli Otopark, Akilli Kavsak, Plaka Tanima ve EDS gibi ulasim sistemlerinin hayata geçirilmesine katki sagliyoruz.”

Çanakkale ruhuna özel kontrol merkezi

Projede 1915 Çanakkale Köprüsü, Marmara Bölgesi ile Kuzey Ege’yi birbirine baglarken, Malkara-Çanakkale Otoyolu Avrupa’dan Türkiye’nin güneybatisindaki endüstriyel bölgelere kesintisiz erisimi sagliyor. Sirket, köprü ve otoyolun denetim ve yönetiminin koordine edilecegi kontrol merkezinin mimarisini, Çanakkale ruhuna uygun ‘ay yildiz’ konseptiyle tasarlayarak, uygulama çalismalari yapti. Tüm sahalari izleyen, denetim ve veri kontrolünü saglayan merkezi sistem SCADA altyapisinin yazilimlari da Türk Telekom’un sorumlulugunda hayata geçirildi.

Ödeme sistemlerinde akilli yazilim

Otoyol isletmelerinin bir diger önemli ihtiyaci olan ücret toplama sistemlerinin (ÜTS) tahsilat takibi kisminda ise Türk Telekom’un grup sirketi Innova’nin Lega-Payflex yazilimlari kullanildi. Tüm ödeme sistemleri ve banka entegrasyonlari bu yazilim üzerinden kurgulandi. Kesintisiz ücret toplama islemini saglamak üzere güzergâh boyunca konumlandirilan fiber optik altyapisinin yaninda giseler, veri merkezleri ve bankalar arasinda TTVPN altyapisi kuruldu.
Kaynak: İHA