Sahinbey'de Çanakkale Destani Anlatildi

Sahinbey Belediyesi 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Sehitleri Anma Günü münasebetiyle Sahinbey Kongre ve Sanat Merkezinde düzenlenen etkinlikte Prof. Dr. Mehmet Emin Ay tarafindan “Çanakkale Ruhu” adli konferans düzenlendi.

Sahinbey'de Çanakkale Destani Anlatildi
Sahinbey Belediyesi tarafindan geleneksel hale dönüstüren 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Sehitleri Anma Günü etkinlikleri yogun katilimla düzenledi.

Sahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen etkinlik Kur’an-i Kerim tilaveti ve sehitlere edilen duanin ardindan basladi.

Etkinlik daha sonra Sahinbey Konservatuari tarafindan Çanakkale Destani’ni anlatan agit ve türkülerin seslendirilmesiyle devam etti. Etkinlik ayrica Profesör Doktor Mehmet Emin Ay tarafindan “Çanakkale Ruhu” adli konferansin ardindan sona erdi. Duygusal anlarin yasandigi etkinlige Sahinbey Belediyesi Baskanvekili Cuma Güzel, Gaziantep Büyüksehir Belediyesi Baskanvekili Mehmet Berk, sehit aileleri ve yakinlari dernek baskanlari ve çok sayida vatandas katildi.

“ Çanakkale savasi ayet ve hadislerle beslenen imanla kazanildi”

Çanakkale Zaferi’nin olusmasindaki önemli nedenin askerlerin ayet ve hadislerle besledigi imanlari sayesinde oldugunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, ’’Çanakkale zaferinin üzerinden tam 107 yil geçti. Çanakkale zaferinin her yildönümünde bizim bir seyleri düsünmemiz lazim. Acaba Çanakkale zaferini bize kazandiran nedir? diye baktigimizda Çanakkale zaferinde bir husus var. Onun ne oldugunu da Rabbimiz bize açik bir sekilde gösteriyor. Bir Ingiliz komutani olan General Mac Arthur, ‘ Savasta silahlar önemlidir. Komutanlarda önemlidir ama daha önemli olan maneviyattir, ruhtur’ diyor. Bunu söyleye kapitalist düsünceyle yetismis bir batili komutan söylüyor. Gerçekten de Çanakkale Savas’inda yokluk içinde postallari olmadan yalin ayak savasan askerlerimiz olmus. Iste bu nedenle savasi kazandiran bu ruhtur. Bu ruh, ayet ve hadislerle beslenen imandir. Çünkü Rabbimiz, ‘Siz Allah’in dinine yardim ederseniz Allah’ta size yardim eder’ buyuruyor. Iste bu sebeple Ingilizlerin meshur siyaset adami olan W. Churchill, ‘ Biz Çanakkale’de Türklerle degil Tanri ile savastik ve kaybettik’ diyor. Çünkü Allah, dinine yardim eden o müminlere yardim ettigi için bu savas kazanildi” dedi.

“Allah’in izniyle patlamayan toplarla ve eski teçhizatla gemiler batirildi”

Çok sayida büyük savas gemilerinin savas için geldigini isimlerinde büyük kibir tasiyan gemilerin Allah’in izniyle batirildigini ifade eden Prof. Dr. Ay, “Tam 18 büyük savas gemisiyle geldiler. Gemilerin bir kisim isimleri vardi ama bu isimlerden 3 tanesi büyük kibir tasiyordu. Inflexible (bükülemeyen), Inplacable (aman vermeyen), Irresistible (karsi konulmayan) bu 3 geminin isimleriydi. Allah’in izniyle patlamayan toplarla, eski teçhizatlar ile batirildi. Bu gemilerin bir kisminin altinda sarap mahzenleri vardi. Çünkü onlar, bir haftada Çanakkale Bogazi’ni geçip Istanbul’da bunu kutlayacaklardi. Bir baska geminin altinda ise matbaa makineleri vardi. Bu matbaa makinelerinde para basacaklar ve Osmanli Devleti’nin parasini degersiz kilip kendilerini ekonomik anlamda da o devletin sahibi yapacaklardi. O zamanki düsünce su zamanda da devam ediyor” diye konustu.

Kaynak: İHA