Otlaga Dönüsen Kizilirmak'ta Simdi Saniyede 56 Metreküp Su Akiyor

Yaz aylarinda kuraklik nedeniyle suyu oldukça çekilen Türkiye’nin en uzun nehri Kizilirmak’ta simdilerde yagislarla birlikte saniyede 56 metreküp su akiyor.

Otlaga Dönüsen Kizilirmak'ta Simdi Saniyede 56 Metreküp Su Akiyor
Sivas’tan dogup Karadeniz’e dökülen Türkiye’nin en uzun nehri Kizilirmak’in yaz aylarinda yasanan kuraklik nedeniyle suyu çekilmisti. Su seviyesinin oldukça düsmesiyle irmak adeta otlaga dönüsürken, manzara vatandaslari korkutuyordu. Kis aylarinda kar yagisinin yogun olmasi barajlara, göllere ve nehirlere adeta yeniden can verdi. Karlarin erimesiyle nehirler, göller ve barajlar yeniden su tutmaya basladi.

Kizilirmak’ta da su seviyesi bir hayli artti. Simdilerde saniyede 56 metreküp suyun aktigi irmak yüzleri güldürdü.

Kizilirmak’tan 8 il 13 baraj yararlaniyor

Su Ürünleri Üreticileri ve Yetistiricileri Birlik Baskani Orhan Çakirer, “Bu sene yagisin bol olmasiyla birlikte irmak ve göllerimizdeki su miktari artti. Kizilirmak’ta Mart ayi ölçümlerine göre 56 metreküp su akmakta. Yagislarin etkisiyle beraber Kizilirmak’tan faydalanan insanlar bu sene suyun artisiyla beraber sudan daha verimli bir sekilde faydalanacaktir. Kizilirmak deltasindan 8 tane il 13 tane baraj olarak yararlanilmakta. Bu 8 tane ilin geçtigi yerlerde çok verimli topraklarda tarim yapilmaktadir. Bu tarimin en çok yapildigi yer Çorum ve çevresi. Orada pirinç üretiminden faydalanilmaktadir. Kizilirmak’in Türkiye’nin en büyük irmagi olmasi sebebiyle sulu tarimin en çok yapildigi yer de Kizilirmak’tir. Kizilirmak’tan biz tarim alaninda faydalanmaktayiz. Yagislarin olmasiyla karlarin erime hizi artacak 56 metreküp olan Kizilirmak’in suyu daha da fazlalasacaktir" dedi.

Kaynak: İHA