KBB Uzmani Op. Dr. Dilek Açiklamasi 'Kulak Estetiginin Çocuklarda Ilkokul Çagindan Önce Yapilmasini Öneriyoruz'

Tamamen genetik olarak ortaya çikan ve Latincede otoplasti olarak tanimlanan kepçe kulak sorunu estetik operasyonlarla düzeltilebilirken Kulak, Burun, Bogaz Uzmani Op. Dr. Deniz Dilek, bu operasyonlara dair merak edilen sorulari cevapladi.

KBB Uzmani Op. Dr. Dilek Açiklamasi 'Kulak Estetiginin Çocuklarda Ilkokul Çagindan Önce Yapilmasini Öneriyoruz'
Küçük yaslardan itibaren kikirdak yapisinin kendini tam olarak tamamlayamamasi sonucunda görülen kepçe kulak, kikirdak dokunun tam olarak gelismemesi durumunda kafa ile kulak arasindaki açinin genislemesi ve kulaklarin öne dogru sarkmasiyla kendini gösteriyor. Olusan durumun estetik operasyonlarla düzeltilmesinin mümkün oldugu belirten Op. Dr. Deniz Dilek, bu operasyonlari ve operasyon sonrasindaki süreçle ilgili merak edilenleri cevapladi.

Kepçe kulak sorununu “Aynaya baktigimizda iki kulagin da dik görünmesi, özellikle de yandan siritmasi durumu” seklinde tanimlayan Dilek, “Genelde kisiler görüntü için yani islevsel açidan bir sikinti oldugundan degil tamamen görüntü açisindan rahatsizlik hissettikleri için bu tarz operasyonlara ihtiyaç duyuyorlar” dedi.



“Çocuklarda ilkokul çagindan önce yapilmasini öneriyoruz”

Kepçe kulak düzeltme islemi için ilkokul çagindan önce yapilmasini önerdiklerini söyleyen Dr.Dilek, çocuklarin özellikle bu çaglarda arkadaslari tarafindan alay edilmesi gibi durumlara maruz kalinmasiyla birlikte ileriye dönük psikolojik rahatsizliklar olusabildigini kaydetti.

Dilek ayrica kulak gelisiminin 5 yasindan itibaren tamamlandigini hatirlatti.

Operasyonlarda yüzlerce teknik var

Kepçe kulak düzeltme operasyonlarinda tek bir yöntemin olmadigini belirten Dilek, “Genelde kulak arkasindan yaklasik 7-8 santimlik ufak bir kesi atarak islemi gerçeklestiriyoruz. Yapilacak islem ve uygulanacak teknik kisiden kisiye farklilik gösteriyor. Bu tamamen kisinin kulak yapisina bagli, kimilerinde sadece dikislerle kulagi görüntü itibariyle daha iyi hale getirirken kimisinde de kikirdak çikarma islemiyle bu görünümü elde edebiliyoruz. Yani bununla ilgili yüzlerce teknik var” ifadelerini kullandi.

Operasyonlar ortalama bir saat sürüyor

Operasyonlarin sekli ve süresiyle ilgili de bilgiler veren Dilek, “Ortalama her bir kulak için yarim saat seklinde toplamda bir saat süren operasyonlar yapilmaktadir. Ayrica genel veya lokal anestezi altinda islem yapilabiliyor. Operasyon sirasinda narkoz alinmasi sart degil, kisiyi uyutmadan da sadece belirli bölgeleri uyusturarak ameliyati gerçeklestirebiliyoruz” dedi.



Islem sonrasi bandaj uygulamasi öneriliyor

Kepçe kulak düzeltme islemi sonrasi iyilesme süresinde yapilmasi gerekenler hakkinda da bilgi veren Dilek, “Bir kesiden bahsediyoruz bu yüzden öncelikle yara dokularinin kapanmasi gerekiyor. Kulak arkasindaki kesimizi bir hafta kadar kapali tutmaya çalisiyoruz. Dikisler kapandiktan sonra alinabilecek olan dikisleri alarak birinci günden itibaren bandaj uygulamasi yapiyoruz. Ilk bir hafta gece gündüz sonrasinda ise sadece aksamlari özellikle gece yatarken bandaj uygulamasini öneriyorum” dedi.



“Deri yapisi iyilesme süresine çok etki eden noktalardan degil”

Kulak estetiginde burun estetiginde oldugu gibi kisinin deri yapisinin iyilesme süresine çok etki eden noktalardan olmadigina dikkat çeken Dilek, sözlerini söyle tamamladi:

"Bu operasyonlarda erimeyen dikisler kullaniyoruz. Bunun da sonucu nadiren de olsa vücut bu dikisleri kabul etmeyerek disariya atmaya çalisabiliyor. Bu çok nadir rastlanilan bir durum ancak bu ortaya çikarsa tekrardan o dikisleri alarak revizyon operasyonu yapilmasi gerekiyor.”
Kaynak: İHA