5G Teknolojisiyle Dönüsen Sanayi

Ege Genç Is Insanlari Dernegi’nin (EGIAD) Inci Holding is birligi ile düzenledigi “Verimlilik ile Dijitallesme” baslikli webinarin konugu, Nokia’nin Türkiye CTO’su Ihsan Özcan oldu. 5G ve LTE teknolojilerinin üretimde kullanilan örnek uygulamalari ile AB ve Türkiye’deki son gelismelerin ele alindigi etkinlikte, is dünyasina yönelik yeni çag teknolojileri ve gelismeleri de aktarildi.

5G Teknolojisiyle Dönüsen Sanayi
Milyonlarca cihazin internete bagli olarak çalistigi, adeta internetsiz adim bile atilmadigi günümüzde internetin hizi da hayati önem tasiyor. Uzun süreli gelisim anlamina gelen Ingilizce Long-Term Evolution (LTE), 4G hizinin bir diger adi olarak kullanilan bir terim olarak karsimiza çikiyor. Artik 4G’nin de üzerine çikarak 5G’ye ulasildi. Çevrimiçi oyun deneyimlerinin hizlandigi 5G sonrasinda en önemli gelismeler fabrika ve isletmelerde ya da tarim alanlarinda hizla yayiliyor. Birbiri ile konusan ve entegre olan cihazlar oldukça önemli hale gelirken, EGIAD ve Inci Holding is birligi ile düzenlenen etkinlikte mobil iletisim teknolojisinin son asamasi olan 5G’nin veri iletisiminde olusturacagi büyük kolaylasma ile gerek endüstriyel üretimde gerekse kentsel yasantida köklü degisiklikler saglayacagi degerlendirildi. 5G teknolojisi ile nesnelerin interneti, üç boyutlu yazicilar, makinelerin ögrenme asamasina geçmesi, otomasyon teknolojileri gibi alanlari kapsayan "Endüstri 4.0"in tamamlanmis oldugu vurgulandi.

EGIAD Genel Sekreteri Prof. Dr. Fatih Dalkiliç’in moderatörlügünde gerçeklesen toplantinin açilis konusmasini yapan Baskan Vekili Kaan Özhelvaci, 5G altyapisinin yayginlasmasiyla birlikte üretimde otomasyonun arttigini, kolaylasan veri iletisimi ile isletmelerde pek çok hizmetin internet üzerinden saglanmasinin mümkün kilindigini belirterek, “Böylelikle modern insanin gündelik hayatinda, istihdaminda, tüketim kaliplarinda ve en genel anlamda yasam tarzinda halihazirda azimsanamayacak bir yere sahip olan bilisimin rolü inanilmaz artti. Artik insanlarin yaptigi emek ve is gücü gerektiren isleri yapabilecek robotlarimiz ve makinelerimiz var. Fakat karar verme ile ilgili süreçler de isin içine girince yüksek kapasitede bilgi islem ihtiyaci bulunmakta. Mevcut sartlarla çok yüksek kapasitede bilgi isleme süreçlerini ve verilerini fabrika içinde yapmaniz mümkün olmayabiliyor. Bu noktada, artik robotlara veya makinelere insanin davranislarini yüklemeye çalisiyoruz ve insan gibi tepki vermelerini bekliyoruz. Tam burada ise 5G teknolojisine büyük is düsüyor” dedi.



Isletmelerde 5G ile robotik çag basliyor

Bugün dünyanin birçok ülkesinde dijital dönüsümün ve sanayinin 4. evresinin basrolünde 5G teknolojisinin yer aldigina dikkat çeken Özhelvaci, “Bu teknoloji ise bizim en büyük hayalimiz olan fabrika içerisindeki nesnelerin bagimsizca hareket edebilmesi ve hareketi esnasinda çok daha hizli haberlesebilmesini mümkün kiliyor. 5G’nin bu kadar heyecan verici olmasinin temel sebeplerini ise hem 4G’ye göre kiyas kabul etmez derecede daha hizli hem de haberlesme teknolojisinin olusturdugu gecikmeyi önlemesi olarak siralayabiliriz. 5G teknolojisi endüstride insanlarin günlük hayatlarinda kullanacaklarindan daha fazla yetkinlikte bir uygulama alani bulacak. Çok uzaktaki bir robotla daha hizli bir sekilde ve daha hizli bir bant genisliginde çalismamiz mümkün olacak. Robotun fabrika içinde binlerce nesne ile ayni anda haberlesmesine olanak sunan büyük bir kapasite hatti saglayacak. 5G teknolojisiyle birlikte fabrikalarin içinde mevcut birçok kablolu iletisim sürecinden vazgeçecegimizi öngörüyoruz” diye konustu.



Tarim 5G ile gelisecek

Tarim bakimindan da 5G’nin ayri bir öneme sahip oldugunu dile getiren EGIAD Baskan Vekili Kaan Özhelvaci, “5G tarim yatirimlari ile çiftliklerdeki izlenmesi zor olan verilerin toplanmasi kolaylasiyor. Büyük alanlara yayilan çiftliklerde veri toplama, sensorlar araciligiyla bilgi elde etme ve aninda takip edebilme yetisi gelisiyor. Sulama sistemlerinin tam zamaninda çalismasi, hayvanlarin verimliligi en yüksek alanlarda otlamasi 5G teknolojisi ile hayal olmaktan çikiyor. Akilli teknolojilerin hiz kazanmasiyla verimin de artacagina kesin gözüyle bakiliyor. Çevresel açidan baktigimizda ’Daha az watt, daha çok bit’ sloganiyla özetlenen düsük enerji tüketerek daha fazla bilgi aktariminin yesil dönüsümle uyumlu oldugunu söylemek de mümkün” ifadelerini kullandi.

"Endüstri sektörlerinde hareketlenme basladi"

Nokia’nin Türkiye CTO’su Ihsan Özcan ise manufacturing fabrikalarin 5G sürecindeki isleyislerini, sorunlarini ve çözüm önerilerini anlatti. Mobil teknoloji kullanan firmalarin yasadigi sikintilari ve endüstrinin mobil teknolojiyi kullanma sürecini aktaran Özcan, “5G’nin gelmesiyle endüstri sektörlerinde hareketlenme basladi.

Manufacturing fabrikalarla ataga geçildi. Dünyada 7 milyon baz istasyonu var ama 14 milyon fabrika sahasi var. Bu da wifi sikintisi olusturuyor. Bu fabrikalarda üretim sikintisi olusturabiliyor. Bu sikintinin giderilmesi için çalismalar baslatildi. 5G’nin endüstriye açilmasi için çalismalar hizla sürüyor. 73 ülkede 182 operatör 5G’yi baslatmis durumda. 2024 yilinda ülkemizde de 5G’nin hayata geçmesi söz konusu. 2035’e kadar da 4.5, 5 veya 6 G kendilerine bu endüstrileri hedef koymus durumda. 6G ile robotlar degil cobots yasam da hayatimiza girmis olacak. AR-GE elemanlari yönünü bu sekilde endüstriye çevirmis durumda. Memleketimizde ise 4.9 G çalismalari sürmekte. Bugün düsündügünüz uygulamalarin yüzde 80’inini 4.9 G ile de gerçeklestirebilirsiniz” dedi.

Kaynak: İHA