Yunan Basininda Gündem Olmustu, Çorum'dan Putin'e Leblebi Helvasi Çagrisi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile bir araya gelen Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis ve heyetine ikram edilmesi sonrasinda gündeme oturan leblebi helvasiyla ilgili konusan Çorum Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin, "Rusya ve Ukrayna arasinda bir savas var. Insallah bu helvamizdan Rusya Devlet Baskani Viladimir Putin’e de ikram etmek isteriz” dedi.

Yunan Basininda Gündem Olmustu, Çorum'dan Putin'e Leblebi Helvasi Çagrisi


Istanbul’da Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Yunanistan Basbakani Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldigi görüsmede ikram edilen leblebi helvasi, Yunanistan ve dünya basininda gündem oldu. Yunanistan basininda ve sosyal medyada Yunan heyetinin çok begendigi Çorum leblebisinden yapilan helvanin tarifi paylasilmaya baslandi. Çorum Belediye Baskani Dr. Halil Ibrahim Asgin da leblebi helvasinin Türkiye ve Yunanistan arasindaki iliskilerde yol kat edilmesinde sicak bir ortam olusturdugunu söyleyerek, Ukranya ve Rusya arasindaki kriz sebebiyle helvadan Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’e ikram edebileceklerini söyledi.



"Rusya Devlet Baskani Viladimir Putin’e de ikram etmek isteriz”

Leblebi helvasinin sevgi ve baris içerdigini söyleyen Asgin, “Bu bomba siddet içermiyor, bu bomba sevgi. Baris ve kardeslik içeriyor. Leblebi helvasi Yunanistan ile Türkiye arasindaki iliskilerde çok önemli bir asamayi kaydettirdi adeta. Ve su an tüm dünyada helvanin tatliligi, güzelligi, yapilisi ve tarifi Çorum’un muhabbeti tüm gönüllere yansiyor. Gönül ister ki sadece bu sevgi ya da diyalog iklimi sadece Yunanistan ile Türkiye arasindaki gelismelere, görüsmelere sebebiyet vermesin. Su anda yeryüzünün birçok noktasinda savaslar var. Özellikle yakin cografyamizda, kapimizin dibince Rusya ve Ukrayna arasinda bir savas var. Insallah bu helvamizdan Rusya Devlet Baskani Viladimir Putin’e de ikram etmek isteriz” dedi.



Çorum leblebisi ile üretilen helanin iki ülke arasinda sicak bir iliski saglamasindan dolayi mutlu olduklarini belirten Asgin, “Su anda tüm dünya ve Türkiye basininda Çorum’un leblebi helvasi konusuluyor. Dünyanin ilk yazili baris anlasmasi olan Kades Baris anlasmasi bu topraklarda imzalandi. Çorum her zaman barisa, kardeslige katki vermistir. Bu anlamda da Çorum leblebisinden leblebi helvasinin su an özellikle Yunanistan ile olan iliskilerimizde sicak bir hava estirmesinden dolayi Çorumlular olarak son derece mutluyuz bahtiyariz. Leblebi denilince akla Çorum gelir. Yüzyillardir leblebinin topraklari Çorum’dur. Bu anlamda Çorumlular sadece leblebiyi tane tane yemenin disinda birçok farkli ürünler de kullanmislardir. Bunlardan bir tanesi geçtigimiz günlerde malumunuz dünyada ilk kez leblebiden sabun üretimi yaptik. Dünyada ilk bu leblebi sabunu. Bunu dünyaya armagan ettik” diye konustu.



"Leblebi helvasi kitapla birlikte yeniden gündeme geldi"

Cumhurbaskani Erdogan’in esi Emine Erdogan’a tesekkür mektubu gönderildi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan’in himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanligi tarafindan “Asirlik Tariflerle Türk Mutfagi” adiyla hazirlanan kitapta leblebi helvasina yer verildigini belirten Asgin, “O kitapta Sayin Emine Erdogan hanimefendi, Çorum’un meshur leblebi helvasina genis yer vermisti ve adeta o gün leblebi helvasi kitapla birlikte yeniden gündeme geldi. Biz de Çorum Belediyesi olarak leblebi helvasinin en güçlü sekilde yerini buldugunu görür görmez de sosyal tesislerimizin tamaminin menüsüne leblebi helvasini koymustuk. Sayin Emine Erdogan’a da bu leblebi helvasina olan ilgisinden dolayi ve kitabin en güzel bölümüne Çorum leblebisinden üretilen leblebi helvasina yer verdigi için tesekkür mektubumuzu geçtigimiz günler içerisinde iletmistik” seklinde konustu.



"Çorum’un meshur leblebisini tüm liderlere tavsiye ediyoruz"

"Bütün liderlere ikram etmek isteriz" ifadelerine yer veren Asgin, "Yiyen herkes Çorum’un Kades Baris Anlasmasi’ndan gelen kardesligini, sevgisini alsin ve yer yüzünde baris, kardeslik olsun. Bu anlamda meshur saray helvasi olarak bilinen, saraylarin tatlisi olarak bilinen Çorum’un meshur leblebisini tüm liderlere tavsiye ediyoruz. Herkesi leblebinin ana vataninda leblebi helvasinin ana vataninda Sosyal Tesislerimizde meshur leblebisini helvasini tatmaya ve sehrimize davet ediyoruz” dedi.

Kaynak: İHA