Zelenskiy Açiklamasi 'Son 20 Günde Gerçek Dostlarimizin Kim Oldugunu Gördük'

Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Kanada Parlamentosuna yaptigi hitabinda, “Son 20 günde gerçek dostlarimizin kim oldugunu gördük” dedi.

Zelenskiy Açiklamasi 'Son 20 Günde Gerçek Dostlarimizin Kim Oldugunu Gördük'


Erken saatlerde Ingiltere’nin baskenti Londra’da düzenlenen Ortak Sefer Gücü (JEF) Toplantisi’na hitap eden Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nin baskenti Kiev’den video konferans yoluyla bu kez Kanada Parlamentosuna hitap etti. Zelenskiy’nin hitabindan önce parlamentoda konusan Kanada Basbakani Justin Trudeau, Ukrayna’da neler olup bittigini Kanadalilarin dogrudan duymalari için Zelenskiy’nin konusmanin bir firsat oldugunu ifade etti.

Trudeau, "Cesaretiniz ve halkinizin cesareti hepimize ilham veriyor" ifadelerini kullanarak, "Ukraynalilarin kendi geleceklerini seçme hakkini savunuyorsunuz ve bunu yaparken tüm özgür demokratik ülkelerin temel direklerini olusturan degerleri savunuyorsunuz" dedi.



Trudeau’nun ardindan konusan Ukrayna Devlet Baskani Vladimir Zelenskiy, "Her gece korkunç. Ruslar her türlü top ve tank ile bombardiman yapiyor. Sivil altyapiyi vuruyorlar, binalari vuruyorlar. Düsünebiliyor musunuz? Nükleer santralde çikan bir yangin. Bizim ülkemizde olan da tam olarak bu. Her sehirde Ukrayna bayraklarini indiriyorlar. Montreal’de ve diger Kanada sehirlerinde birinin Kanada bayragini indirdigini hayal edebiliyor musunuz?” dedi.



Hitabinda Ukrayna hava sahasinin kapatilmasi ve Rusya’ya yönelik yaptirimlarin uygulanmasina yönelik küresel çagrisini yineleyen Zelenskiy, "Ukrayna’yi desteklediginizi biliyorum. Sizinle arkadas olduk. Ama ayni zamanda anlamanizi ve her gün hissettiklerimizi hissetmenizi istiyorum. Yasamak istiyoruz ve kazanan olmak istiyoruz” dedi.



“Sehirlerimize daha kaç füze düsmesi gerekiyor?”

Zelenskiy, "Arkadaslarinizi, dostlarinizi aradiginizda ’Lütfen hava sahasini kapatin, lütfen bombalamayi durdurun’ dediginizi hayal edebiliyor musunuz? Bunu gerçeklestirene kadar sehirlerimize daha kaç füze düsmesi gerekiyor? Ortaklarimizla konustugumuzda, ’Lütfen, bekleyin, biraz daha bekleyin’ dediler” ifadelerini kullandi.

Ukrayna’nin NATO üyeligi konusunda net bir cevap alamadigini aktaran Zelenskiy, "Zor bir durum ama ayni zamanda son 20 günde ve ayni zamanda son sekiz yilda gerçek dostlarimizin kim oldugunu görmemizi sagladi" ifadelerini kullandi. Zelenskiy, Rusya’yi durdurmak, Ukrayna’yi ve Avrupa’yi Rus tehdidinden korumak için daha fazlasinin yapilmasinin gerektigini belirtti.



"Birinin Vancouver’i kusattigini hayal edin”

Kanadali milletvekillerinden ülkelerinin isgaline nasil tepki vereceklerini hayal etmelerini isteyen Zelenskiy, "Saat 04.00’de siddetli patlama sesleri duymaya basladiginizi hayal edebiliyor musunuz? Siz, çocuklariniz, tüm bu siddetli patlamalari duydugunuzu hayal edebiliyor musunuz? Ottawa Havaalaninin bombalanmasini? Onlarca baska sehir. Harika ülkenizde bunu hayal edebiliyor musunuz?" dedi.



Ukrayna’nin Mariupol kentindeki Rus kusatmasina deginen Zelenskiy, "Birinin Vancouver’i kusattigini hayal edin. Bunu bir saniyeligine hayal edebiliyor musunuz? Böyle bir sehirde kalan tüm bu insanlar, isisiz, susuz ya da iletisim araçlari olmadan, neredeyse yiyeceksiz ve susuz kaliyorlar. Mariupol sehrinde su anki durum tam olarak bu" dedi.



Zelesnkiy, "Toronto’daki ünlü CN Kulesi, Rus bombalari tarafindan vurulmus olsaydi, hayal edebiliyor musunuz? Elbette bunun kimsenin basina gelmesini istemiyorum ama içinde yasadigimiz gerçekligimiz bu" ifadelerini kullandi.

Kanada’dan 15 Rus yetkiliye yaptirim

Zelenskiy’nin Kanada Parlamentosunda hitabi öncesinde Kanada Disisleri Bakani Melanie Joly, Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilari nedeniyle 15 Rus yetkiliye daha yaptirim uyguladigini ifade etti.

Joly, "Baskan Putin, yasadisi ve haksiz isgalini ilerletmeyi seçti. Ayni zamanda anlamsiz siddeti derhal sona erdirerek ve güçlerini geri çekerek bunu sona erdirme seçimini de yapabilir. Rus liderliginin gidisati degistirmemesi halinde Kanada daha fazla adim atmaktan çekinmeyecektir" dedi.

Kaynak: İHA