Tescillenen Alasehir Kapamasinin Ustalarina Plaket

Manisa’nin Alasehir ilçesine özgü ve Osmanli döneminden bu yana aktarilan "Alasehir Kapamasi" cografi isaret alirken, mutfagin ustalarina da Alasehir Ticaret ve Sanayi Odasi tarafindan törenle plaket verildi.

Tescillenen Alasehir Kapamasinin Ustalarina Plaket
Osmanli döneminden bu yana, dededen, toruna aktarilan Alasehir’in çok sevilen yemegi ’"Alasehir Kapamasi" cografi isareti aldi. Alasehir Kapamasinin bundan böyle Alasehir’e özgü bir yemek oldugu tescillenirken, ilçe "Alasehir Asma Yapragi"ndan sonra ikinci ürününe de cografi isaret almis oldu. Cografi isaret alan Alasehir Kapamasinin ustalarina da Alasehir Ticaret ve Sanayi Odasi tarafindan plaket verildi.

Törende konusan Alasehir Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Seyhan, asma yapragindan sonra Alasehir Kapamasinin da cografi isaret aldigini hatirlatarak, "Asma yapragimizdan sonra, Alasehir Kapamasinin da cografi isaretini almanin mutlulugunu yasiyoruz. Bugün burada Alasehir Kapamasini tescil edilmesini duyurmak için toplandik. Alasehirimize deger katmak için çaba ve gayreti içerisindeyiz. Cografi isaret bambaska bir sey. Cografi isaret alirken çok çaba harcadik. Alasehir bag yapraginin cografi isaretini aldik. Simdi de Alasehir Kapamamiza cografi isareti aldik. Alasehirimizi daha güzel yerlerde görmek istiyoruz, hep birlikte basaracagiz" dedi.

Cografi isaret alinmasinda emegi geçenlere tesekkür eden Alasehir Belediye Baskani Ahmet Öküzcüoglu, "Yaprak salamura ile ilgili cografi isareti aldik. Simdi de geleneksel yemegimiz olan kapamamizin cografi isaretini almis bulunuyoruz. Kapama geleneksel, yöresel ve lezzetli bir ürünümüz. Her Alasehir’e gelen kisi Alasehir’in pidesiyle, sultaniye üzümüyle, salamura yapragi ile bundan sonra da kapamasiyla anacaktir" diye konustu.

Degerlere sahip çikilmasinin önemine vurgu yapan Alasehir Kaymakami Abdullah Uçgun, "Bir sehri, bir beldeyi yasanabilir yapan oranin insanlaridir. O yörenin insanlari yasadigi memleketine, degerlerine sahip çikmazsa günün sonunda elimizde bir sey kalmaz. Alasehir kapamasinin tescili gerekiyordu. Alasehir Ticaret ve Sanayi Odasi baskani ve ekibi bunu basardilar. Onun için Ticaret ve Sanayi Odasi Baskanimizi ve ekibini kutluyorum. Alasehir’de Alasehir pidesi, Alasehir ekmegi ve Alasehir cennet elmasi gibi tescilinin alinmasi gereken ürünlerimiz var. Bunlarla ilgili çalismalari da hep birlikte yapacagiz. Alasehirlilerin degerlerini yasatabilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandi.

Plaket törenine Alasehir Kaymakami Abdullah Uçgun, Alasehir Belediye Baskani Ahmet Öküzcüoglu, Alasehir Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Seyhan, sivil toplum kurulusu temsilcileri ve kapama ustalari katildi.

Yemegin, Osmanlilardan kalma yöresel bir Tatar yemegi oldugunu belirten Alasehirli Kapama ustalari, yemegin Alasehir’e özgü bir yemek oldugunu belirtti.

Yöresel bir yemek olan kapama yemegi yagsiz dana kiymasi, sogan, maydanoz, karabiber, tuz, tereyagi, kemik suyu, sivi yag, yogurt, ustalik mahareti ile bir araya gelmesinden olusuyor. Kapama içerisinde bulunan malzemeler nedeniyle vücudun direncini artirdigi için zinde tuttugu ve bütün hastaliklara karsi koruduguna inaniliyor.
Kaynak: İHA