Meraki Onu Antikaci Yapti, 40 Bine Yakin Antika Obje Biriktirdi

Hayatini Elazig’da sürdüren 64 yasindaki Mehmet Ispir, meraki üzerine basladigi antikacilikta 16 yili askin sürede binlerce degerli esya topladi.

Meraki Onu Antikaci Yapti, 40 Bine Yakin Antika Obje Biriktirdi
Elazig’da Hürriyet Caddesi’nde 2 katli dükkaninda antikacilik yapan Mehmet Ispir, 16 yil önce Izmir’de ticaret yapmayi birakip, ilgi duydugu antikaciliga basladi.

Dükkaninda 40 binden fazla eseri oldugunu anlatan Ispir’in Osmanli döneminden kalan tüfekler, bakirlar, lale devrinden kalmis sehzade tüfegi ve Ermenilere ait kaç yillik oldugu bilinmeyen bir tepsi en dikkat çeken eserleri arasinda yer aliyor. Eserlerine paha biçemeyen Ispir, gelen yüksek tekliflere ragmen ürünleri satmiyor. Kiliç, silah, tablo, plak, anahtar, radyo, tepsi, heykel gibi objelerden olusan 40 bine yakin eserin sergilendigi dükkana gelenler, geçmise yolculuk yapiyor.

Antika dükkaninda zamanda yolculuk

Antikaciliga baslama serüvenini anlatan 64 yasindaki Antikaci Mehmet Ispir, “16 yil önce Izmir’den geldim. Antikaciliga bir merak sardim hiçbir sey ve bilgim olmadan. 30 binden fazla bir çeside yakin objelerim var. Örnegin bir tepsimiz var elimizde tarihini bilmiyorum. Eski yazilari okuyamadigim için. Ermeniler tarafindan Osmanlilara yapilmis etrafi Ermenice yazilarla dolu. Daha degisik birçok parçam var. Yerimiz ticari amaçli degil. Bir hobi gibi burada yasiyorum, yatip kalkiyorum. Fakat antikaya merak yok memleketimizde disaridan is insanlari geliyor gezmek için. Disaridan gelen insanlar var ve Elazig’dan gelen insanlar gelip gördüklerinde sasiriyorlar, böyle bir yer Elazig’da nasil olur da biz bilmiyorduk diyorlar. Iki katli burasi yani bilmeden gelen insanlarimiz memnun olup gidiyor. Bilgi alisverisinde bulunuyoruz" dedi.

Antika eserlerini çok sevdigini ifade eden Ispir, "40 bin çesitten fazla obje var elimde hatta daha fazla olabilir ben bile yerlerini bulmakta sasiriyorum. Osmanli tüfekleri, Ermenilere ait zeytuni tüfekler, kiliç kamalar var. Tarihini bilmiyorum lale devrinden padisahin çocugunun sehzade tüfegi dedikleri kale tüfegi var altin isleme namlusunda lale amblemleri var. Bu eserlerimle yasiyorum ailem yok yalniz yasiyorum kendimi antikalara adadim iste bunlarla ugrasiyorum. Sabahlara kadar bunlari temizlik ve bakimlarini yapiyorum. Mesela bir tüfegimiz var 35 bin lira verdiler vermedim. Misafirlerim çok geliyor, çaylarini kahvelerini içiyorlar. Zamanda yolculuk yapiyorlar" diye konustu.

Kaynak: İHA