Japon Oyuncak Örme Sanati Kadinlarin Geçim Kaynagi Oldu

Yalova’da kadinlar Japon tigla oyuncak örme el sanati amigurumi ile aile ekonomilerine katki sagliyor.

Japon Oyuncak Örme Sanati Kadinlarin Geçim Kaynagi Oldu
Özelikle Uzak Dogu ülkelerinde geleneksek olarak kullanilan amigurumi teknigi ile yapilan oyuncaklar son yillarda Türkiye’de de popüler hale geldi. Türk el isi sanatlarinda kullanilan sik igne kullanma teknigi nedeniyle kadinlar tarafindan kolayca ögrenilen amigurumi oyuncak bebekler, büyük talep görüyor.

Yalova El Emegi Çarsi’nda kendi ürünlerinin satisini gerçeklestiren kadinlarin bir çogu ilgi nedeniyle amigurumi oyuncak bebege yöneldi.

Yegeninin kendisinden oyuncak bebek istemesiyle 8 yil önce amigurumi bebekler yapmaya baslayan Sükriye Bulduk, internetten bakarak ögrendigi el sanati sayesinde aile ekonomisine katki saglamaya basladi.

Zamanla çevresinden bebekler ile ilgili talep aldigini söyleyen Bulduk, “Es dostla basladim. Baktim güzel dönüsler aldim ve örmeye devam ettim. Televizyonda gördügüm karakterlerden örmeye çalistim. Arastirdikça gelistirdim kendimi. Daha sonra tasarimlar ögrendim” diye konustu.

.

Bulduk, bebeklerin 20 ile 200 lira arasinda alici buldugunu ifade etti.

Çocuk sagligi açisindan bebeklerin daha çok tercih edildigini anlatan Bulduk, “Bütçeme de katki sagliyorum. Saglikli bir oyuncak oldugunu düsünüyorum. Plastik ürünlerin zararli oldugunu biliyorum” dedi.

“Kendi harçligimi kazaniyorum”

Gülay Kargin ise 6 yildir amigurumi oyuncak bebek yaptigini ifade etti.

Kargin, internetteki videolardan bebegi yapmayi ögrendigini söyledi.

Ilk olarak basa ürünler ile satisa basladigini fakat bunlarin talep görmedigini kaydeden Kargin, “Bu bebeklerde iyi gelir oldugunu ögrendim ve isi yapmaya basladim. Satislari da gayet iyi. Ekonomime katki sagliyorum. Kendi harçligimi kazaniyorum” ifadesini kullandi.
Kaynak: İHA