Muratpasa Yanan Ormanlari Dronla Tohumluyor

Antalya’da, geçen yil temmuz ayinda yasanan orman yangini felaketi sonrasi bölgede baslayan agaçlandirma çalismalarina Muratpasa Belediyesi dronla katiliyor. Muratpasa Belediyesi yapimi dron ve tohum atma kitiyle 10 dakikada 10 dekar alan tohumlanirken Belediye Baskani Ümit Uysal, “Türkiye’mizde yanan orman alanlarini ekonomik bir sekilde tohumlayabiliriz” dedi.

Muratpasa Yanan Ormanlari Dronla Tohumluyor
Muratpasa Belediyesi, Manavgat’ta geçen yil 28 Temmuz’da baslayan ve ancak 10’uncu günün sonra kontrol altina alinan Türkiye’nin en büyük orman yangini felaketinin ardindan bölgede baslayan agaçlandirma çalismalarina dronla katiliyor. Muratpasa Belediyesi’nin tasarlayip gelistirdigi dron, 10 dakikada 10 dekar alani tohumlayabiliyor.

Muratpasa Belediyesi, belediyenin robotik-kodlama ve dron egitimlerinde kullanilmak üzere Akdeniz Üniversitesi’nden ögretim görevlisi Ömer Aydogan’in destegiyle sifirdan IHA-1 olarak siniflandirilan dron yapimi üzerine çalismalarina basladi.

Bu çalismalarini sonunda belediye kendi personeliyle, emsallerinin onda biri fiyatina 15 kilogram yükle uçabilen IHA-1 sinifi 8 kanatli dron tasarlayip yapti.

Egitim dronunu Manavgat ve çevre ilçelerde etkili olan orman yangini sonrasinda bölgenin yeniden agaçlandirilmasi çalismalarinda kullanmak üzere çalismaya baslayan Muratpasa Belediyesi, Türk Hava Kurumu (THK) Antalya Subesiyle birlikte proje gelistirdi. Yesil Türkiye Ormancilar Dernegi’nin paydasi oldugu proje kapsaminda dron için tohum atma kiti tasarlandi.

Çalismalarin sonucunda tam yükle 38 dakika uçabilen 10 kilometre menzile sahip ve 10 dakikada 10 dekarlik alani tohumlanabilen dron agaçlandirma çalismasi için bugün havalandi. Belediye Baskani Ümit Uysal, THK Antalya Sube Baskani Süleyman Girgin, Yesil Türkiye Ormancilar Dernegi Baskani Mahmut Aydin ve Manavgat Orman Isletme Müdürlügünden görevliler, dronla agaçlandirma çalismalari için tahsis edilen Manavgat Aksaz bölgesinde bir araya geldi.

Bölgedeki çalismayla ilgili bilgi alan Baskan Uysal, “Dronla tohumlama sistemiyle Türkiye’mizde yanan orman alanlarini ekonomik bir sekilde tohumlayabiliriz” dedi.

Muratpasa Belediyesi ilk kalkisinda yaklasik 35 dekarlik alana havadan kizilçam tohumlari birakti.
Kaynak: İHA